Pag: Dovršeni projekti vrijedni više od 10 milijuna kuna

Župan Zadarske županije, Božidar Longin sa svojim je suradnicima prošlog tjedna posjetio Grad Pag gdje je obišao završene projekte u koje je, pomoću sredstava Zadarske županije i EU fondova, uloženo oko 10 milijuna kuna. U službenoj posjeti obišla se energetski obnovljena škola, opremljena ambulanta i uređena lučica Katine.

U osnovnoj školi Jurja Dalmatinca završen je projekt „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag“, vrijedan 2, 7 milijuna kuna od čega je 33 posto financirano EU sredstvima, a 39 posto sredstvima Zadarske županije. Ostvareni rezultati projekta su energetski obnovljena zgrada Osnovne škole Jurja Dalmatinca, smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od 73,98%; smanjenje razine emisije CO2 za 50,49%; energetski razred zgrade škole nakon obnove A+ i 5. Visoka razina udobnosti i kvalitete rada za djelatnike i učenike unutar školske zgrade, podizanje svijesti o potrebi štednje energije i očuvanju okoliša kod učenika i djelatnika, ravnomjeran razvoj Zadarske županije.

Ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag, Željka Zubović iskazala je iznimno zadovoljstvo provedbom projekta, te je istaknula kako su već tijekom ove zime učenici i nastavnici osjetili blagodati energetskog unaprjeđenja zgrade škole. Estetska komponenta također nije zanemariva jer je projektom obnovljena i fasada škole koja pridonosi estetskoj vizuri grada Paga.

"Osnovnoj školi u Pagu, trebala je obnova a radovi su kvalitetno izvedeni o čemu nas je izvijestila ravnateljica Osnovne škole, gđa Željka Zubović. Cilj Zadarske županije je da svi žitelji u njoj imaju jednako dobre uvjete za život, uključujući i učenike u školama. Zadarska županija financirala je i nabavu opreme za ambulante u Pagu jer je zdravstvena zaštita od iznimne važnosti za domaće stanovništvo kao i za sve turiste i posjetitelje tijekom turističke sezone u Pagu", istaknuo je župan Božidar Longin.

"Energetskom obnovom škole postignuto je da se učenici u njoj dobro osjećaju te da se olakša rad djelatnicima škole. Uređenjem lučice Katine Grad Pag riješio je broj i problem sigurnih vezova vezova te ćemo nastaviti i dalje s ulaganjima. Financirali smo projektnu dokumentaciju za uređenje stare rive, rive uz Magazine soli na Prosici i luke na Goliji. Radi se o kapitalnom projektu za grad Pag, vrijednom oko 10 milijuna kuna i u tome očekujemo podršku Zadarske županije",  izjavio je Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga.

Također, obišli su ambulante gdje je nabavljena dijagnostičko-terapijska i medicinska oprema preko europskih fondova, a u sklopu projekta u Pagu je nabavljena i oprema za ordinaciju dentalne medicine i ultrazvuk s linernom sondom za ginekološku ordinaciju.

Za ordinacije opće/obiteljske medicine na otocima Pag, Molat, Ist,Pašman (Neviđane), Dugi otok (Božava) i Vir nabavljeni su prijenosni EKG uređaji, kuferi za reanimaciju, sterilizatori, aspiratori, mobilni aparati za davanje kisika s pripadajućim setovima za reanimaciju, kirurške lampe i setovi za malu kirurgiju, prijenosna računala i pisači, liječničke torbe za pregled, spirometri, otoskopi, oftalmoskopi, stolni tlakomjeri, mjerne stanice za visinu u i težinu, ormari za lijekove i instrumente i stolovi za preglede.

Za provedbu projektnih aktivnosti na području Zadarske županije ukupno je odobreno 1,9 milijuna kuna od kojih je 1, 6 milijuna bespovratnih EU sredstava za regionalni razvoj (EFRR), a ostatak je financirala Zadarska županija.

Zadnji projekt je uređenje lučice Katine gdje je izvršeno refuliranje kako bi se povećala dubina u luci koja je na pojedinim mjestima bila cca 20 cm, sanirani su obalni zidovi te su postavljena 2 nova pontona dužine 80m i 50m.  Ukupna vrijednost izvedenih radova kojima je uređena luka spremna za prihvat preko 240 brodica je 6,3 milijuna kuna kojeg kojeg financira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

„Županijska lučka uprava Zadar uložila je posljednjih godina značajna sredstva u sanaciju i rekonstrukciju brojnih mjesnih luka na području cijele naše županije, a u tom smjeru ćemo nastaviti i u narednom razdoblju. Luka Katine u Pagu jedan je od pravih primjera kvalitetne suradnje nas s regionalne i lokalne razine te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je financijski podržalo ovaj projekt“, zaključio je Longin. (Grad Pag)