ANALIZA Izdvajanje za obrazovanje u 2016.

Pag jedini u Hrvatskoj za obrazovanje izdvojio preko 40 posto proračuna

Analiza izdvajanja gradova za obrazovanje u 2016. pokazuje da je ova godina, u usporedbi s ranijima, bila prilično sušna - većina gradova znatno je smanjila ulaganja i izdvajanja za ovaj resor, o čemu najbolje govori brojka od čak 100 gradova koji su za obrazovanje u 2016. izdvojili manje od deset posto proračuna. Više od 30 posto izdvojila su samo dva grada – Vrbovec i Pag, s tim da je Pag izdvojio čak 44,01 posto proračuna

Uoči lokalnih izbora gradonačelnik.hr objavio je niz velikih mandatnih analiza, među kojima i onu izdvajanja za obrazovanje. Utvrdili smo tada da je najviše gradova – njih 59, za vrtiće i škole, te udžbenike, stipendije i prijevoz učenicima i studentima u razdoblju od 2013.-2015. godine izdvojilo između 10 i 20 godišnjeg proračuna, da ih je čak 40 izdvojilo manje od deset posto proračuna, a samo četiri više od 30 posto. Prvak po izdvajanju u ove tri godine bila je, pak, Velika Gorica, sa prosječnim izdvajanjem od 31,81 posto godišnjeg proračuna za obrazovanje.

Nakon što je Ministarstvo financija objavilo službene podatke o izvršenjima lokalnih proračuna i za 2016. godinu, napravili smo novu analizu i ustanovili da je ova godina, u usporedbi s ranijima, bila prilično sušna za obrazovanje. Većina gradova znatno je smanjila ulaganja i izdvajanja za ovaj resor, o čemu najbolje govori brojka od čak 100 gradova koji su za obrazovanje u 2016. izdvojili manje od deset posto proračuna. Više od 30 posto izdvojila su samo dva grada – Vrbovec i Pag, s tim da je Pag izdvojio čak 44,01 posto proračuna i tako se nametnuo kao apsolutni rekorder za prošlu godinu. Visoko izdvajanje u 2016. itekako je podiglo trogodišnji prosjek izdvajanja za obrazovanje Grada Paga – na 27,91 posto, te ga lansiralo na drugo mjesto top deset gradova sa najvećim ulaganjem u obrazovanje u razdoblju od 2014.-2016., te prvo mjesto kada se gleda per capita kriterij (izdvajali su prosječno 2.011 kuna po stanovniku).

Investirali su naime u novi vrtić i tako osigurali dodatnih stotinjak mjesta, a novi gradonačelnik Ante Fabijanić kaže kako planiraju zadržati, a sukladno mogućnostima, i podignuti razinu izdvajanja za obrazovanje. 'Sa ciljem podizanja kvalitete života na otoku i smanjivanja nezaposlenosti smatramo da je nužno sustavno provođenje mjera poticanja obrazovanja i cjeloživotnog učenja naših građana', ističe Fabijanić.

Kralj: Od iduće godine besplatni udžbenici u Vrbovcu

U trogodišnjem razdoblju, od 2014. do 2016. godine, prošla je godina drastično utjecala na srozavanje prosjeka, pa imamo 58 gradova koji su za obrazovanje izdvojili manje od 10 posto proračuna, i samo jedan koji je izdvojio više od 30 posto.

Grad Vrbovec tako je, po ovim podacima, prvak jer su za obrazovanje izdvajali u prosjeku 31,23 posto proračuna. No, novi gradonačelnik Denis Kralj objašnjava kako to ustvari i nisu izdvajanja Grada, već je riječ o transferu državnih sredstava usmjerenih za plaće i troškove zaposlenih u dvije vrbovečke osnovne škole. Vrbovec je, naime, jedan od rijetkih malih gradova u županiji koji je i osnovač svojih osnovnih škola, u ostalima su to županije, pa sredstva koje dobivaju od države za plaće i troškove zaposlenih čine veliki udio u proračunu. Grad je, pak, prošle godine, a tako će i ubuduće, školama uplaćivao po sto tisuća kuna za različite potrepštine (papuče, atlase, pribor i slično), a o kojima će odlučivati sami ranatelji. Također, novi gradonačelnik najavljuje i da će od iduće godine grad osiguravati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce. Za ovu investiciju se nisu odlučili već ove godine jer se udžbenici mijenjaju, pa nije bilo smisla kupovati udžbenike koji već iduće godine neće biti u upotrebi, kaže Kralj.

Zurovec: Cilj nam je biti broj 1 po ulaganju u obrazovanje

Nakon Vrbovca i Paga, na trećem mjestu po izdvajanju za obrazovanje u zadnje tri godine Velika Gorica sa 25,98 posto, četvrti je Čakovec – 25,61 posto, a peti je Grad Kaštela sa izdvajanjem od 24,33 posto. U top deset su još Sveta Nedelja – 24,19 posto, Dugo Selo – 23,05 posto, Kastav – 22,44 posto, Koprivnica 22,01 posto i Umag – 21,21 posto prosječnih godišnjih izdvajanja.

Novi gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec poručuje kako će se politika prema školstvu, uz postojeću koja je na solidnoj razini, još znatno unaprijediti i poboljšati. 'U cilju nam je daljnja obnova škola, proširenje POŠ Strmec, poboljšavanje uvjeta u istima (omogućavanje produženog boravka, opremanje škole) te obnova pristupne infrastrukture poput cesta i nogostupa kako bi djeca bila sigurnija', navodi Zurovec i zaključuje kako školstvo možda je zanemareno u nekim sredinama, 'no nama je u cilju da ne budemo šesti nego broj jedan u što kraćem narednom razdoblju'.

Jakšić: U škole uvodimo robotiku i šah

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže kako su ovi rezultati rezultat ulaganja i investiranja u budućnost grada, koja se temelji na obrazovanju.

'Cilj nam je biti grad mladih jer samo na taj način možemo pratiti i odgovoriti gospodarskim trendovima koji su pred nama. U skladu s tim ciljem i dalje planiramo subvencionirati udžbenike za naše osnovce, nastavljamo i s projektom besplatnih bilježnica i to u pojačanoj mjeri, naime ove godine osiguran je veći broj bilježnica za svu djecu, također svi naši studenti i dalje će primati stipendije. Ono na čemu sada radimo je i osmišljavanja modela poticanja naših učenika u srednjim školama i to kroz poticanje izvrsnosti kao i deficitarnih zanimanja', ističe Jakšić.

Dodaje kako ga, međutim, žalosti što ova Vlada i dalje nema jasno definiranu obrazovnu politiku i što nije ozbiljno pristupila reformi obrazovnog sustava. 'Upravo zato zadatak je na nama da nastojimo koliko god je to moguće raditi mini reforme i nove programe na lokalnim razinama. Od jeseni će tako u svim koprivničkim osnovnim školama robotika biti izvannastavna aktivnost, a cilj nam je da i šah uvedemo u škole. Također od jeseni počinjemo provoditi projekt u školama kojim ćemo poticati i naše nadarene učenike. Zadatak nam je da našoj djeci omogućimo kvalitetno obrazovanje i jednake prilike kako bi svi imali iste početne mogućnosti da razvijaju svoja znanja i vještine', kaže gradonačelnik Koprivnice.

Bassanese: Umag je primjer - izdvajamo više od državnog i europskog prosjeka

Umag je, pak, po podacima Ministarstva financija na drugom mjestu kada se gleda per capita kriterij, u tri godine su izdvajali prosječno godišnje 1.819 kuna po stanovniku za obrazovanje. Iz gradske uprave ističu, međutim, kako ovi podaci nisu potpuni, te da su njihova ulaganja znatno veća.

Gradonačelnik Vili Bassanese tako navodi kako je samo u prošloj godini Grad Umag za obrazovanje izdvojio gotovo 57 milijuna kuna, odnosno 37 posto godišnjeg proračuna, što je daleko iznad državnog i europskog prosjeka i čini Umag gradom primjerom.

'Odgovornost prema zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci, vrijednosti su koje obilježavaju naše projekte i investicije u okviru odgoja i obrazovanja. Vođeni tim principima te svjesni da je obrazovanje jedini zalog za održivu budućnost i demografsku obnovu, 2010. godine pokrenuli smo projekt „Umag-grad djece 2010.-2020.“ ne bi li osigurali najbolje odgojno-obrazovne uvjete i standarde za naše najmlađe sugrađane. Projekt, koji obuhvaća izgradnju novih i/ili rekonstrukciju svih 18 zgrada umaških predškolskih i školskih zgrada, kao i uređenje igrališta i parkova, nad standardno osigurava najkvalitetnije uvjete u okviru odgojno-obrazovnog procesa, od vrtića do fakulteta', ističe gradonačelnik i navodi kako je Grad Umag u posljednje tri godine za obrazovanje izdvojio gotovo 112 milijuna kuna.

'Umag je jedini Grad u Hrvatskoj koji pruža uslugu besplatnog vrtića za svu djecu (njih 605), bez liste čekanja i s pedagoškim standardom od 1 odgajateljice na 8 djece, u prosjeku. Projekt ujedno osigurava i naknadu za novorođeno dijete, besplatne udžbenike za sve učenike (njih 1000) te besplatan prijevoz za sve učenike osnovne škole. Grad sufinancira produženi boravak u osnovnim školama, topli obrok, financira prijevoz za učenike srednjih škola, kao i potpore za učenike, stipendije za studente, nagrade za izvrsne učenike te mjesečne potpore za učenike slabijeg imovinskog statusa. U Umagu stvaramo sustav kako bi naši sugrađani mogli odrastati, obrazovati se, raditi i ostati živjeti u Umagu, gradu jednakih mogućnosti za sve', ističe gradonačelnik Bassanese.

Jurjako: Cilj nam je natprosječni standard

Na trećem mjestu po per capita izdvajanju je Grad Zagreb – 1.469 kuna, potom su tu Vis – 1.449, Pazin – 1.251, Novigrad – 1.249, Cres – 1.084, Velika Gorica – 1.059, Krk – 1.017, te Čakovec – 1.014 kuna po stanovniku.

Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako ističe kako je ulaganje u obrazovanje mladih na otocima jako važno kako bi toj djeci i mladima omogućili jednak standard školovanja kao i na kopnu. 'No, mi se ne zadovoljavano time i ciljevi su nam nadprosječni standard. Pa tako smo i u 2016. godini nastavili sa upisom sve djece u jaslice i vrtić, a djeci sa sela sufinanciramo putne troškove prijevoza do vrtića. Osnovnoj školi koja je županijska ustanova sufinanciramo razne nadstandardne projekte i aktivnosti. Škola je jedna od najmodernije opremljenih u Hrvatskoj. Sve su učionice opremljene pametnim pločama a
profesori laptopima. U 2016. uvedeni su e-dnevnici i tableti za upravljanjem sustavom e-dnevnika, škola je među prvim u Hrvatskoj uvela robotiku u svoje aktivnosti a na svom krovu proizvode električnu energiju putem solarnih panela. Također, kako bi zadovoljili potrebe djece od jeseni u školi starta program produženog boravka kojeg će financirati Grad Cres', navodi Jurako. Dodaje kako su njihov dječji vrtić Girice i Osnovna škola Frane Petrića osposobljeni i za rad sa djecom sa posebnim potrebama. Također, navodi, Grad Cres sufinancira nadstandardne programe i u Creskoj gimnaziji a svi srednjoškolcima koji se školuju van otoka i svi studenti koji žele dobivaju stipendiju i plaćene putne troškove.

Beljak: Nema štednje kada je obrazovanje u pitanju

Kad analiziramo samo izdvajanja u 2016. godini, apsolutni rekorder je, kao što smo već naveli, Pag – 44,01 posto. Na drugom je mjestu Vrbovec sa 33,97 posto, treći je Kastav – 28,52 posto, potom Čakovec – 28,30, Umag – 24,81, Kaštela – 20,98, Sveti Ivan Zelina – 20,04, Pakrac – 18,55, Daruvar – 18,43, te Vrgorac sa 1791 posto izdvojenih za obrazovanje. Gledajući izdvajanje po stanovniku, prvi je opet Pag sa čak 4.727 kuna, Umag je drugi sa 2.479 kuna, a potom idu Kastav – 1.476, Novigrad – 1.339, Čakovec – 1.265, Vrbovec – 712, Vodnjan 659, Kaštela – 555, Samobor – 539, te Novi Vinodolski sa 503 kune po stanovniku izdvojene za obrazovanje.

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak ističe kako se Grad Samobor opredijelio razvijati kao grad po mjeri čovjeka, i zato neprekidno ulažu u poboljšanje kvalitete života građana, osobito djece, a kada je riječ o obrazovanju tu nema mjesta štednji.

'Najviše sredstava u 2016. godini utrošeno je u izgradnju nove dvorane kod OŠ Samobor te za besplatne udžbenike koji su po prvi puta dočekali sve učenike na školskim klupama. Znatna sredstva izdvajaju se također za prijevoz učenika i studenata, stipendiranje i obnovu zgrada odgojno – obrazovnih ustanova. Sufinancira se i produženi boravak, prehrana, izvannastavne aktivnosti učenika i slično, a uz pomoć EU sredstava omogućili smo pomoćnike u nastavi za učenike kojima je pomoć potrebna', ističe Beljak. Navodi kako je, primjerice, za izgradnju i opremanje sportske dvorane u OŠ Samobor uloženo 4.225.000 kuna, za nabavu udžbenika za sve učenike osnovnih škola 2.433.168 kuna, za prijevoz učenika osnovnih škola 3.698.633 kuna, za prijevoz učenika srednjih škola i studenata 1.674.622 kuna, te za stipendiranje učenika i studenata 493.833 kuna.

Redni broj City Broj stanovnika 2011 Kategorija Obrazovanje 2014 Obrazovanje 2015 Obrazovanje 2016 Prosječna izdvajanja za obrazovanje 2014-2016 Prosječni Ukupni rashodi 2014-2016 Prosječni udio izdvajanja za obrazovanje u ukupnim rashodima 2014-2016
1 Vrbovec 14.797 Srednji grad 10.062.915 9.502.148 10.532.463 10.032.509 32.125.858 31,23%
2 Pag 3.846 Mali grad 1.824.666 3.196.634 18.179.648 7.733.649 27.707.045 27,91%
3 Velika Gorica 63.517 Veliki grad 69.874.920 117.852.362 13.974.089 67.233.790 258.759.955 25,98%
4 Čakovec 27.104 Srednji grad 26.331.722 21.861.578 34.277.185 27.490.162 107.352.893 25,61%
5 Kaštela 38.667 Srednji grad 23.309.821 30.498.018 21.478.278 25.095.372 103.125.284 24,33%
6 Sveta Nedjelja 18.059 Srednji grad 27.946.076 16.280.819 7.875.641 17.367.512 71.805.334 24,19%
7 Dugo Selo 17.466 Srednji grad 12.233.710 10.666.236 4.531.102 9.143.683 39.668.073 23,05%
8 Kastav 10.440 Srednji grad 5.122.623 5.112.567 15.414.301 8.549.830 38.108.240 22,44%
9 Koprivnica 30.854 Srednji grad 45.853.121 27.906.989 7.957.444 27.239.185 123.737.264 22,01%
10 Umag 13.467 Srednji grad 19.205.372 20.889.187 33.387.308 24.493.956 115.472.815 21,21%

Redni broj City Broj stanovnika 2011 Kategorija Obrazovanje 2014 Obrazovanje 2015 Obrazovanje 2016 Prosječna izdvajanja za obrazovanje 2014-2016 Prosječni Ukupni rashodi 2014-2016 Prosječna izdvajanja za obrazovanje po stanovniku 2014-2016
1 Pag 3.846 Mali grad 1.824.666 3.196.634 18.179.648 7.733.649 27.707.045 2.011
2 Umag 13.467 Srednji grad 19.205.372 20.889.187 33.387.308 24.493.956 115.472.815 1.819
3 Grad Zagreb 790.017 Veliki grad 1.651.154.080 1.461.230.457 370.353.819 1.160.912.785 6.803.958.817 1.469
4 Vis 1.934 Mali grad 7.059.564 1.098.474 247.500 2.801.846 16.249.475 1.449
5 Pazin 8.638 Mali grad 14.295.160 14.001.128 4.134.148 10.810.145 56.507.614 1.251
6 Novigrad Istarski 4.345 Mali grad 4.915.996 5.551.483 5.819.076 5.428.852 39.893.181 1.249
7 Cres 2.879 Mali grad 2.968.928 5.041.998 1.353.386 3.121.437 25.881.476 1.084
8 Velika Gorica 63.517 Veliki grad 69.874.920 117.852.362 13.974.089 67.233.790 258.759.955 1.059
9 Krk 6.281 Mali grad 11.320.210 6.158.193 1.680.476 6.386.293 55.186.174 1.017
10 Čakovec 27.104 Srednji grad 26.331.722 21.861.578 34.277.185 27.490.162 107.352.893 1.014

Redni broj City Županija Broj stanovnika 2011 Kategorija Obrazovanje 2016 UKUPNI RASHODI 2016 Udio izdvajanja za obrazovanje u ukupnim rashodima
1 Pag Zadarska županija 3.846 Mali grad 18.179.648 41.305.111 44,01%
2 Vrbovec Zagrebačka županija 14.797 Srednji grad 10.532.463 31.009.382 33,97%
3 Kastav Primorsko - goranska županija 10.440 Srednji grad 15.414.301 54.049.636 28,52%
4 Čakovec Međimurska županija 27.104 Srednji grad 34.277.185 121.138.620 28,30%
5 Umag Istarska županija 13.467 Srednji grad 33.387.308 134.581.822 24,81%
6 Kaštela Splitsko - dalmatinska županija 38.667 Srednji grad 21.478.278 102.370.953 20,98%
7 Sveti Ivan Zelina Zagrebačka županija 15.959 Srednji grad 6.676.412 33.315.531 20,04%
8 Pakrac Požeško - slavonska županija 8.460 Mali grad 3.525.361 19.004.739 18,55%
9 Daruvar Bjelovarsko - bilogorska županija 11.633 Srednji grad 4.373.702 23.736.781 18,43%
10 Vrgorac Splitsko - dalmatinska županija 6.572 Mali grad 2.722.920 15.199.909 17,91%

(gradonačelnik.hr)