Pakrac: Nova tvorenica LED rasvjete zaposlit će još 20 ljudi

U Gospodarskoj zoni Pakrac 5, na jugu Pakraca otvoren je novi proizvodni pogon LED rasvjete i signalizacije u vlasništvu tvrtke Detas d.o.o. Pakrac, kćeri istoimene talijanske tvrtke iz Brescie . U njoj će raditi na početku 20 dosadašnjih zaposlenika koji su protekle dvije godine radili u unajmljenom prostoru u Lipiku te uskoro 20 novih. Kako je vlasnik otkupio 18.000 četvornih metara zemljišta i okolnog prostora u planu je razvoj te novo zapošljavanje.

Zdravko Bartoš, partner vlasnika u Hrvatskoj i inicijator čitavog projekta na svečanosti otvaranja je ispričao kako je s obiteljskom tvrtkom“Piraex“ tražio poslovne partnere za razvoj proizvodnje u sektoru energetike obilazeći 2010. godine sajmove u Kini i diljem Europe i prepoznao u talijanskoj tvrtki „Detas“ idealnog partnera o čemu je ugovor o suradnji potpisan 2011. godine, a već naredne godine je prostor za izgradnju nove tvornice pronađen u Pakracu, njegovom rodnom gradu. Dok je rješavana administrativna i tehnička procedura, „Detas“ je 2015. godine počeo proizvodnju svjetiljki za led rasvjete u unajmljenom prostoru u Lipiku, a danas, kao kruna svih tih napora je otvorena ova tvornica. „Hvala na ukazanom povjerenju, nećemo vas razočarati“, poručio je Bartoš talijanskom investitoru.

Obitelj Durin je porijeklom iz Pule odakle su 1945. godine protjerani. Stoga ovo predstavlja i njihov povratak, naglasio je Giorgio Durin, zahvalivši se lokalnim dužnosnicima na činjenici da su primljeni u Pakracu kao obitelj, ne zaboravivši zahvaliti niti obitelji Bartoš, ali niti zaposlenicima koji su protekle dvije godine proizvodnju razvijali u skučenim uvjetima.

Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je uzbuđenje zbog novog pogona i svih gospodarskih pogodnosti koje nosi njegova prisutnost u Pakracu. Povukla je paralelu s aktualnim problemom iseljavanja, istakavši Bartoše kao primjer odlaska u svijet i sadašnjeg povratka nakon uspješne edukacije poručivši i ostalim da „idu, vide, nauče, ali se vrate jer ćemo vas primiti s radošću“, kao što su primljena i poduprta nastojanja ovih investitora, ali i svih ostalih.

Naročito emotivan je bio Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i bivši gradonačelnik u čije vrijeme je inicijativa pokrenuta ova suradnja. On je poželio Bartoševima sretan povratak kući, a Durinovima u domovinu.

Izgradnja tvornice je započela u veljači krčenjem šikare, a osam mjeseci kasnije nova proizvodna hala veličine 2000 četvornih metara s uređenim okolišem iste veličine je dovršena. Osim investitora kojeg je u Pakracu predstavlja prokurista Sebastijan Bartoš, za to je zaslužna zagrebačka tvrtka „Gal“ koja je izvela građevinske radove. Pakračka tvrtka „Ziv Tica“ bila je zadužena za elektroinstalacijske radove, a bjelovarski „Termoplin“ strojarski dio. Ukupna vrijednost investicije je oko 5 milijuna kuna i do njenog potpunog završetka plan je investitora uložiti još oko 2,5 milijuna. Grad Pakrac investitora u cijelosti je oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 140.000 kuna.

Vlasnik, talijanska tvrtka “Detas” SpA, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1896. godine u Puli) danas ima sjedište u Brescie, te podružnice, osim u Hrvatskoj sa sjedištem u Pakracu i prodajni ured u Svetoj Nedjelji te u ispostave Francuskoj i SAD-u odakle pokriva regionalna tržišta. Njihovi najpoznatiji brendovi su DPOWER za proizvodnju i prodaju ulične LED rasvjete, sigurnosnih uređaja za raskrižja i bljeskalica za prioritetna vozila; DLEDS za proizvodnju vrhunskih uličnih svjetiljki, svjetiljki za garaže, parkirališta i industriju.