Parking po mjeri građana: U Opatiji najmoderniji sustav parkinga i najviše povlastica za građane

Vodeći se geslom „Parking po mjeri građana“, Grad Opatija uskoro će se moći pohvaliti najmodernijim sustavom parkinga u Hrvatskoj. Naime, Grad će uvesti dodatnih osam naplatnih automata koji će imati sve vrste plaćanja, uključujući kartice. „Time će početi i novi sustav naplate koji će u zaborav poslati papirnate potvrde i kroz sve načine plaćanja vrijedit će isključivo registracija automobila“, poručio je gradonačelnik Ivo Dujmić na svojoj Facebook stranici.

Grad Opatija prvi je hrvatski grad koji je uveo „scan-a-car“ tehnologiju koja se zasad koristi u tek nekoliko europskih gradova, dok se u Puli provodi pilot projekt. Naime, ova će se moderna tehnologija koristiti u širem središtu grada, a djelatnik na skuteru sa šest kameta kontrolirat će je li za parkirano vozilo plaćeno parkiranje. Upravljanje parkingom je u ožujku ove godine preuzela gradska tvrtka „Opatija 21“, a od tada su uveli brojne povlastice za građane, poput sat vremena besplatnog parkiranja za građane Opatije na javnim gradskim parkinzima, ali i znatno povećali broj povlaštenih parkirnih karta za koje se omogućilo i da parkiraju u nultoj, najskupljoj, zoni.  Iz tvrtke „Opatija 21“, nakon analize situacije u hrvatskim gradovima, poručuju kako ni jedan grad svojim građanima nije omogućio toliko povlastica za parkiranje kao Grad Opatija.

“Mi ćemo definitivno uvesti ovu tehnologiju, već smo i pripremili dokumentaciju za javnu nabavu. Sustav će eliminirati mogućnost ljudske greške. Skuter će kontrolirati parkirana vozila sa šest kamera u visokoj rezoluciji koje u jednoj sekundi mogu snimiti osam registarskih oznaka bez obzira na to kako su auti parkirani. Naši djelatnici neće moći više počiniti pogrešku. To je novitet u Europi i svijetu, sustav je predstavljen prije dvije godine na sajmu u Amsterdamu. Nabava opreme pokrit će se iz kredita od dva i pol milijuna kuna koji je uzet još na početku godine kad smo već i planirali nabavu nove opreme. Novi krediti nisu u planu, a ukoliko novčana sredstva od tog kredita ne budu bila dostatna, onda ćemo pokriti ostatak iz vlastitih prihoda. U prvoj fazi krenut ćemo s nultom zonom i cijelom Ulicom maršala Tita. U njoj će se postaviti novih osam aparata za naplatu. Na njima će se moći kupiti dnevne ili tjedne karte za parkiranje. Sve to napravit će se tako da se prilikom kupnje karte upisuje registracija vozila, neće se više izdavati papirnata potvrda, a naš sustav će dobiti informaciju da je za određeno vozilo s unesenom registracijom plaćeno parkiranje“, poručio je Igor Štok, direktor „Opatije 21“.

Korisnici usluga parkinga do prije mjesec dana su parking plaćali 30 posto manje, i to u svim zonama, a građani mogu na više načina plaćati parking. Moguće je korištenje prepaid bonova - mjesec dana za bon od 50 kuna, tri mjeseca za bon od 100 kuna, šest mjeseci za bon od 150 kuna i godinu dana za bon od 200 kuna. Druga opcija plaćanje je putem aplikacije Opatija City, koju na svojim uređajima ima instalirano oko 3000 građana.

U aplikaciji je uključen modul parking koji prikazuje stanje zauzetosti parkirališta. Uz to, aplikacija prikazuje i sva parkirališta, od garaža, preko parkirališta pod rampom, do otvorenih parkirališta, a postoji i opcija koja građanima omogućuje da vide sve parkirne zone na karti s prikazom cijene i vremenom naplate pojedinog parkirališta. Kako bi se aplikacija mogla nesmetano koristiti, Opatija je svojim građanima osigurala i besplatan wi-fi na 19 lokacija, a podržava i automatsko lociranje mjesta na kojem se korisnik nalazi, tako da vozač više ne treba tražiti aparat za naplatu parkinga - plaćanje parkinga je omogućeno direktno iz aplikacije (SMS parking). (gradonačelnik.hr/J.L.)