Pazin: Otvoreno novo reciklažno dvorište vrijedno 1,2 milijuna kuna

U Pazinu je jučer otvoreno novo reciklažno dvorište u Jelenčićima.  Tim povodom održana je konferencija za medije koju je otvorio gospodin Emil Šetić kao voditelj projekta i predstavnik tvrtke Eurokonzalting d.o.o., nakon toga nazočnima i medijima obratili su se gradonačelnik Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina i Vladimir Burič, predsjednik uprave Trgovačkog društva Usluga d.o.o. Pazin.

Pazinu je za realizaciju ovog projekta prošle godine odobreno 899.577,95 kuna bespovratnih EU sredstava.

Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište na području Grada Pazina ulaganjem u izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti.

Projektom se, između ostalog, nastoji utjecati na odvojeno prikupljanje 250 tona otpada, educiranje 65% stanovnika sa o ulozi i važnostima reciklažnog dvorišta, organiziranje 10 obrazovnih aktivnosti vezano za korištenje recklažnog dvorišta i pravilno odvajanje otpada u kućanstvima te doprinos lokalnoj zajednici kroz smanjenu emisiju CO2.

Vrijeme realizacije projekta iznosi 14 mjeseci zaključno do 31. kolovoza 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.248.294,50 kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi  u projektu iznose 1.058.327,00 kuna. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 899.577,95 kuna (85% prihvatljivih troškova).

Gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je kako Grad Pazin ima jedan od učinkovitijih sustava prikupljanja otpada u Istri te da se jučerašnjim otvaranjem 1,2 milijuna kuna vrijednog reciklažnog dvorišta građanima omogućila dodatna usluga pravilnog, kvalitetnog i održivog gospodarenja otpada na Pazinštini.

"Od danas naši će građani imati nadzirani ograđeni prostor na kojem će besplatno moći zbrinuti više od 30 vrsta otpada koje stvaraju u vlastitom kućanstvu, i nadam se da više nećemo biti svjedoci posljedica nesavjesnog odbacivanja otpada u prirodu. Gospodarenje otpadom utječe na sve građane i na naš okoliš i zato je to jedna od ključnih tema naše Gradske uprave. To je mnogo više od samo komunalne usluge, to je pitanje kvalitete života, higijene, a istovremeno, to je i odgovornost i prilika za racionalno gospodarenje sirovinama.  Također, razvojna strategija našeg Grada sve se više oslanja na rast turističkog potencijala i zelenog turizma jer shvaćamo da onima koji dolaze u naš grad i Središnju Istru možemo ponuditi autentičan doživljaj izvorne Istre, koja je oduvijek bila usmjerena na zdravu domaću proizvodnju i čist okoliš. Želimo da tako i ostane za sve nadolazeće generacije", poručio je gradonačelnik.

Kako je napomenuo Gradonačelnik, Grad Pazin i područje susjednih općina na kojemu trgovačko društvo Usluga d.o.o. pruža javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada uživaju jedan od najnaprednijih sustava gospodarenja otpadom  a poznato je da je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom pitanje kvalitete života. S čipiranim individualnim spremnicima u ruralnom dijelu i modernim zajedničkim polupodzemnim spremnicima na korisničke kartice u urbanom dijelu, sustav na Pazinštini potpuno je individualiziran, svako odlaganje otpada se mjeri a korisnici plaćaju onoliko koliko odlažu. (Grad Pazin)