Pazin: U centru grada postavljen E bike share/point vrijedan 300 tisuća kuna

„Pazin bike“ naziv je novog sustava za iznajmljivanje i popravak električnih bicikli koji je Grad Pazin postavio u samom centru grada. Sveukupna vrijednost investicije iznosi 300.000,00 kuna od kojih je Ministarstvo turizma sufinanciralo 107.900,00 kuna a Turistička zajednica 40.000,00 kuna. 

Sustav uključuje energetski neovisni sustav javnog iznajmljivanja električnih bicikli korisnicima (e-bike share) s dodatkom usluge male servisne stanice za bicikle (bike point) i informativne stanice za sve cikloturiste i druge posjetitelje. 

Gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako posjedovati E-rent a bike sustav definitivno znači nositi nazivnik destinacije 21. stoljeća te dodao kako ovim projektom Grad Pazin potvrđuje važnost pametnih „smart city“ rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života svojih sugrađana.

Rent a bike izuzetno je privlačan i turistima posebice zbog autentičnog doživljaja destinacije kojom se turisti kreću pri čemu su uključena sva čula. Upravno aktivni turizam jedan je od glavnih turističkih atributa Središnje Istre dok je krajolik i teren unutrašnjosti optimalan za razvijanje cikloturizma i popratnih sadržaja. 

Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre navela je da osim sustava iznajmljivanja servisna stanica sadrži i zaseban punjač za privatne bicikle posjetitelja koji je kompatibilan s drugim punionicama postavljenima na području središnje Istre (Tinjan, Cerovlje, Gračišće).

Pazinska će stanica upotpuniti postojeću mrežu i time upotpuniti bike sustav na Pazinštini. Tome pridonosi i karta biciklističkih putevakoja uz staze ima obilježene i glavne atrakcije za posjetitelje, od kulturnih i prirodnih znamenitosti pa sve do ugostiteljskih i smještajnih objekata (https://authentic-istria.com/hr/bikes/all/ 

Korištenje sustava je u cijelosti automatizirano pa će se korištenje i naplata provoditi skeniranjem QR koda i kartičnim plaćanjem putem pametnih telefona i/ili pilona koji je postavljen na stanici. Sustav je opremljen s četiri MTB bicikle a iznajmljivanje će se vršiti ove godine od kolovoza do kraja listopada, a od naredne godine već od travnja, ako to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. 

Sustav za iznajmljivanje bit će dostupan svaki dan od 6 do 20 sati, dok će se iznajmljene bicikle na sustav moći vratiti 24 sata dnevno. Uvedene su tri tarife za iznajmljivanje bicikle: 1 sat 20,00 kuna, poludnevno (7 sati) 120,00 kuna i cjelodnevni najam (14 sati) 200,00 kuna. Sustav u svom stražnjem dijelu ima i malu servisnu stanicu opremljenu s postoljem za bicikle, alatom za sitne popravke i zasebnim punjačem. Servisnu stanicu moći će, bez naknade, koristiti privatni vlasnici mehaničkih i električnih bicikala. 

Kristijan Ivančić, predstavnik UTE d.o.o. koji je izvođač postavljanja i opremanja same stanice prezentirao je način rada sustava za iznajmljivanje. Korisnik se može registrirati za korištenje sustavom direktno na lokaciji Pazin bike terminala putem QRPay koda. Ako se korisnik registrira za korištenje sustavom direktno na lokaciji Pazin bike terminala putem QRPay koda, potrebno je prvo skenirati (očitati) QRPay kod koji se nalazi na pilonu. Način skeniranja (očitanja) ovisi o vrsti mobitela i tehnologiji koju isti primjenjuje (skeniranje putem aplikacije za slikanje (fotoaparat), QRPay kod čitač aplikacija i sl.). Nakon što je korisnik skenirao (očitao) QRPay kod za električni bicikl, slijedi daljnje upute za registraciju (ime i prezime korisnika, e-mail, mobilni telefon, lozinka, broj kreditne kartice). Nakon što je izvršeno plaćanje korištenjem WSPay sigurnog sustava za naplatu kartica, korisnik dobiva alfa-numerički kod za vožnju koji zatim ili utipka na pilonu i odabere željeni slobodni bicikl ili skenira QR kod na željenoj bicikli, utipka i otključa biciklu korištenjem mobitela. Nakon toga, korisnik može izvaditi bicikl s postolja i voziti.

Električni bicikli imaju autonomiju 40 do 70 kilometara, ovisno o tipu vožnje i terenu. Sustav mogu koristiti punoljetne osobe. O ispravnosti sustava i bicikala brinut će Pazin sport d.o.o. a Opći uvjeti i cjenik objavljeni su na web stranicama https://www.pazin-sport.hr/objekti/e-bike/. (Gtrad Pazin)