Pazin: U šest godina nezaposlenost smanjena za preko 67 posto

Grad Pazin jedan je od istarskih gradova u kojima je krajem 2018. godine zabilježen pad nezaposlenosti. Ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uspoređivao je broj nezaposlenih u Istarskoj županiji, njenim gradovima i njihovim ispostavama u prosincu 2018. godine naspram istog razdoblja 2017. godine.

Podaci objavljeni prošlog tjedna su, između ostalog, pokazali kako se nezaposlenost u pazinskoj ispostavi, u 2018. godini smanjila za 10,6 posto, a u samom Gradu Pazinu za 5 posto.

Maja Stranić Grah , pročelnica ureda za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina istaknula nam je koje su to mjere i ulaganja provedeni koji su uzrokovali smanjenje broja nezaposlenih ljudi u Pazinu.

Pročelnica tako ističe kako je Grad za potpore poduzetnicima u posljednjih deset godina izdvojio oko 1,7 milijuna kuna i to većinom za oslobađanje dijela komunalnog doprinosa, dodjelu potpora za početak poslovanja te sufinanciranje potrebnih dokumentacija i prijava projekata na EU fondove.

Grad zajedno u suradnji sa susjednim jedinicama lokalne samouprave od 2016. godine organizira i Razvojnu agenciju Srce Istre u sklopu koje se poduzetnicima dijele savjeti o poslovanju, organiziraju edukacije te ih se obavještava o mogućnostima ostvarenja raznim potpora za poslovanje.

Ulaže se i u infrastrukturu poslovnih zona kojih u Pazinu trenutno ima šest sa tridesetak poslovnih subjekata i oko pet stotina zaposlenih. Grah ističe kako se u opremanje i razvoj poslovne infrastrukture do sada uložilo oko 17 milijuna kuna.

U tijeku su i radovi na rekonstrukciji i opremanju poduzetničkog inkubatora u sklopu kojih će se obnoviti i prilagoditi prostor s pet opremljenih ureda za nove poduzetnike kao i uredski prostori za voditelje inkubatora. Ukupna vrijednost ovog projekta, kojim se želi izaći u susret novim poduzetnicima, iznosi 2.901.381.39 kuna.

Inače, prema podacima Ureda državne uprave u 2018 godini bilo je 39 novih obrta na području Grada Pazina.

Pročelnica vjeruje kako su upravo ulaganja u infrastrukturu i dodjela poduzetničkih potpora jedni od glavnih razloga smanjenju broja zaposlenih.

„Vjerujemo da su ulaganje u poduzetničku infrastrukturu te kontinuirana potpora doprinijele značajnom smanjenju broja nezaposlenih na području Grada Pazina; u posljednjih 15 godina, najveći broj nezaposlenih osoba zabilježen je 2012. godine, kada je njihov prosječni broj bio 387, te najmanji broj upravo 2018. godine – 125 nezaposlenih osoba, što je smanjenje broja nezaposlenih za čak 67,70%. U odnosu na 2017. godine broj nezaposlenih se smanjio za 20,8%, odnosno sa 158 prosječno nezaposlenih osoba na njih 125“, istaknula je pročelnica Stranić Grah.

Inače, uz Pazin istarski gradovi koji su krajem 2018. godine zabilježili pad nezaposlenosti su Umag, Buje, Labin, Pula, Novigrad, Vodnjan, Rovinj i Buzet. U cijeloj Istarskoj županiji, u istom razdoblju, zabilježen je pad nezaposlenosti od skoro 12posto. (gradonačelnik.hr/L.U.)