Petrinja drugu godinu za redom apsolutni rekorder u izdvajanju za poduzetnike i obrtnike

Prema još jednoj našoj analizi Ministarstva financija, ovoga puta o izdvajanjima za poduzetnike, Grad Petrinja i ove je godine apsolutni rekorder – prošle su godine izdvojili najviše proračunskih sredstava za svoje obrtnike i poduzetnike, i to 3,11 posto, dok su, podsjetimo, 2017. godine za poticanje gospodarstva izdvojili čak 8,58 posto proračuna, odnosno preko 4,5 milijuna kuna.

-Svjesni smo da bez razvoja gospodarstva nema niti razvoja grada, a da svaka kuna uložena u realni sektor će donijeti višestruku korist za Petrinju i njezine građane. Kako bi i dalje poticali razvoj gospodarstva, a time i poboljšavali kvalitetu života građana Grada Petrinje, ali i ostanak mladih, u 2019. godini napravili smo još jedan korak više i postotak izdvajanja iz proračuna povećali na preko 10 posto, ili u apsolutnom iznosu od 12,5 milijuna kuna – rekao nam je gradonačelnik Darinko Dumbović.

 

Naime, najvažnija mjera Grada Petrinje kojom potiču svoje poduzetnike je sufinanciranje svakog novog radnog mjesta, i to s 3.000 kuna mjesečno u trajanju od godine dana, a osim toga, poduzetnicima sufinanciraju i kamate do 5 posto.

Inače, Petrinja već pet godina provodi program poticanja zapošljavanja. U početku su tako za nova radna mjesta osiguravali po 1.000 kuna mjesečno za  proizvodne djelatnosti, 500 kuna za uslužne djelatnosti i 1.200 kuna za ekološke proizvođače, dok su u sklopu Intervencijskog plana poticaje povisili na 3.000 kuna.

-Značenje ovih potpora je višestruko, mjerljivo i vidljivo na terenu. Najvažniji učinci su stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja, otvaranje novih radnih mjesta, aktiviranje neiskorištenih infrastrukturnih i poduzetničkih prostora, razvoj novog poduzetništva, kao i opstanak postojećih poduzetnika i obrtnika. Zato ne iznenađuju podaci iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je Petrinja prvi grad u Sisačko - moslavačkoj županiji po smanjenju nezaposlenosti – poručio nam je gradonačelnik Dumbović.

Na području Petrinje djeluje oko 155 poduzetnika – oko 150 u kategoriji malih i mikro poduzetnika te 5 u kategoriji srednjih i velikih poduzetnika,  pretežito su iz mesne i drvne industrije te uslužnih djelatnosti i trgovine, a kako bi im poboljšali uvjete osigurali su 28 milijuna kuna za projekt 'Potpora razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana'. U ovoj će se poduzetničkoj zoni otvoriti oko 200 novih radnih mjesta, a kako bi potaknuli gospodarstvo, budući će investitori biti oslobođeni od plaćanja komunalnog doprinosa.

-Vjerujem da ćemo ovakvim konkretnim mjera i dalje biti važan partner našim poduzetnicima i obrtnicima, a kroz brojne infrastrukturne projekte financirane sredstvima iz EU fondova stvoriti još kvalitetnije uvjete za njihov opstanak i daljnji razvoj – zaključio je gradonačelnik Dumbović, koji je, podsjetimo, nedavno dobio i priznanje za poticanje razvoja hrvatskog obrtništva, i to od Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije. (gradonačelnik.hr/J.L.)