Petrinja: Dumbović odlučno protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Strategijom prostornog planiranja Republike Hrvatske, Trgovska gora je unesena kao mjesto budućeg skladišta nuklearnog otpada. Procijenjeno je kako se time izravno ugrožava okoliš i opstanak ljudi koji žive s obje obale rijeke Une. 

Kako bi im pomogli, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje danas je sa Viktorijom Kaleb, zamjenicom gradonačelnika, ugostio općinske vijećnike Dvora, Branislava Joku i Milana Ćalića te Vladu Ribića, predsjednika stožera za zaštitu Dvora od nuklearnog otpada. Gradonačelnik je iznio jasan stav da ne želimo i nećemo dozvoliti odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori te dodao: Tema je jasna već godinama, a ovo je taj dio ekipe koji se već godinama bori protiv nuklearnog otpada i jasno dajemo doznanja da taj otpad u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji i u Dvoru, na Trgovskoj gori nije prihvatljiv. U jednom kratkom razgovoru smo došli došli do informacije, spoznaje da su se određena dešavanja događaju na sutrašnjem Općinskom vijeću na kojem će se donijeti neke odluke, a te iste odluke su stavljane u dnevni red u okvire koje će zabetonirati početak nečega što je definitivno prestrašno, a to je u Dvoru, u ovom dijelu od Kupe pa do Une, području koje trajno zaostaje u razvoju, koje se devastira na sve moguće načine, koje po meni nije ni u jednom trenutku perspektivno ako budemo gledali da će perspektiva biti nuklearni otpad i sve ono što smo preživjeli kroz devastaciju našeg prostora. Može se doći do zaključka koji je jasan, a to je da nema nikakve odgovornosti prema ovom prostoru, poštovanja i postali smo izgubljena vrijednost Domovine Hrvatske, to je izgubljena vrijednost i čovjeka ovdje i prirode koja nam je ostala. Ovdje jasno trebamo reći što vas muči i boli kod sutrašnjih i budućih odluka, te iste odluke će ići na više razine i to će biti početak kraja, a to je ono čega smo se i bojali. Ako to prođe, mislim da trebamo dati prijedlog Vladi Republike da ovo područje proglasi neperspektivnim područjem za budućnost iza život svih ljudi, s tim mislim reći da budućnost neće imati ni mladi, ni ekološka proizvodnja ni ono što imamo u svojoj strategiji. Sisačko-moslavačka županija će biti definitivno nepoželjna županija za bilo kakav normalan život. Kad pogledamo devastaciju prostora, šuma i svega ostalog, možemo samo reći da su točka na „i“ nedavna događanja kad ima malo više snijega, malo više poplava, dolazi do odrona. Kostajnica, Petrinja i Dvor je isto područje kad pogledamo strukturu zemlje i svih onih sadržaja. Građani moraju znati da je 900 metara uskladištenje nuklearnog otpada zračne linije od Une. Nastavit ćemo sa svojom mukom, borbom, tražit ćemo da imamo partnere koliko toliko u Saboru da neke stvari promijenimo, a pogotovo u samoj Sisačko-moslavačkoj županiji gdje bi i vi kao vijećnici trebali tražiti ono što je kontra ovoga, a to je preporuka Općinskog vijeća ili deklaraciju u kojoj bi se točno navelo što bi trebalo. Hvala Vam što ste došli, drago mi je što imamo zajedničke interese i poglede na to kako bi se naše područje trebalo razvijati', kazao je Dumbović.

'U Saboru sam jasno rekao, Slavonija Zagorje, Istra, Lika, Gorski Kotar, Jadransko more, svi su nacionalni parkovi, a mi ćemo biti nacionalno nuklearno smeće. Za Grad Petrinju, dok sam ja gradonačelnik, to neće biti nikad, ama baš nikad prihvatljivo', poručio je.

Branislav Joka, općinski vijećnik Dvora rekao je kako bi izgradnja skladišta nuklearnog otpada na lokaciji 'Čerkezovac' bila početak kraja tog kraja i ekološka katastrofa. (Grad Petrinja)