Petrinja: I ove godine osigurali besplatnu školu plivanja za 207 učenika

Grad Petrinja ove je godine izdvojio gotovo 4 milijuna kuna za razvoj sporta i rekreacije, u sklopu kojih su nastavili osiguravati besplatnu školu plivanja za učenike 3. razreda osnovnih škola.

Za obuku plivanja će tako izdvojiti nešto više od 76 tisuća kuna, a pohađa ju 207 učenika iz pet matičnih škola i dvije područne škole. Tečaj plivanja osnovnoškolcima osiguravaju već 12 godina, od 2007., a ove će godine obuka trajati 8 tjedana, umijesto dosadašnjih 16 tjedana.

„Dugi je niz godina "Obuka plivanja" provođena kroz 16 tjedana u trajanju od jednog školskog sata tjedno, što je po mišljenju struke i prema rezultatima same učinkovitosti na osnovu informacija o broju djece koja su proplivala zaključeno da to možda i nije bio najidealniji model. Stoga smo ove godine po prvi puta krenuli na novu varijantu. Tako će umjesto dosadašnjih 16 tjedana obuka trajati 8 tjedana, ali po dva školska sata u komadu, odnosno jedan blok sat. Zaključak je da prošlih godina nismo dobivali optimalne rezultate jer su djeca premalo vremena boravila u vodi, što je u konačnici i najvažniji parametar u samoj obuci. Od ove godine bi "Obuka plivanja" trebala dati puno bolje rezultate uz manje troškove“, poručili su nam iz Grada.

Naime, novim je modelom Grad Petrina smanjio troškove prije svega kroz stavku prijevoza – prošle se godine izdvojilo ukupno 105 tisuća kuna, 29.000 kuna više nego ove.

Podsjetimo, Grad Petrinja osigurao je i 2,5 milijuna kuna za Petrinjski sportski savez, a u svoje predškolce i osnovnoškolce ulažu i kroz projekt „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“, koji je dio Intervencijskog plana Grada. Tako će osigurati novi dečji vrtić Češko selo, vrijedan gotovo 4,4 milijuna kuna. „Postojeći kapaciteti predškolskog smještaja u Petrinji uvelike su nedostatni te se izmjenom građevinske dozvole za društveni dom u dječji vrtić povećava kapacitet vrtića, smanjuje pritisak na postojeće jedinice vrtića u Gradu Petrinji i poboljšava uvjete stanovanja u gradskoj četvrti Češko Selo“, poručili su nam iz Grada.

Rekonstruirat će i OŠ Mate Lovraka, u sklopu čega će dograditi i školsku sportsku dvoranu. Vrijednost radova iznosi 19,5 milijuna kuna, a iz Grada su nam poručili kako će na taj način zadovoljiti potrebe učenika i sportaša rekreativaca. Uz to, izgradit će i dječje igralište Slatina, vrijedno 330 tisuća kuna, a osigurat će i nove svlačionice s s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta Češko selo. Vrijednost radova je 1,6 milijuna kuna. Podsjetimo, Petrinja ulaže i u postojeća igrališta pa tako na godišnjoj razini utroše oko 181 tisuće kuna za opremanje i održavanje.

 „Ovim projektom će se unaprijediti infrastrukturni kapaciteti za predškolski i školski uzrast djece čime će se doprinijeti povećanju kvalitete života djece u Petrinji poboljšati i unaprijediti kvaliteta društvenih sadržaja. Ukupna vrijednost projekta je 40.548.110,38 kuna od čega je 85 % sufinancirano iz fondova EU za što je već potpisan ugovor“, zaključili su iz Grada. (gradonačelnik.hr/J.L.)