Petrinja i Pula rekorderi po izdvajanju za poduzetnike i obrtnike

Sa 3,11 posto Petrinja je lani najviše među gradovima izdvojila proračunskih sredstava za subvencije poduzetnicima i obrtnicima. Slijedi Pula s tri posto. Sljedećih sedam - Novska, Vrbovec, Pleternica, Varaždin, Vrbovsko, Šibenik i Valpovo izdvojile su između dva i tri posto, a tek nešto manje Buzet. Prvih je to deset gradova u Hrvatskoj koji su lani bili najizdašniji prema poduzetnicima i obrtnicima. Prema per capita kriteriju poredak predvodi Pula s izdvojenih 163,8 kuna po stanovniku. Slijede Petrinja, Novska Varaždin i Obrovac čija su izdvojena sredstva u odnosu na broj stanovnika iznad 100 kuna, a s iznosima od 90 do 100 kuna po stanovniku slijede Buzet, Pleternica, Opatija, Vukovar i Vrbovsko. Pula je u top deset najboljih jedini veliki grad, a najviše je srednjih.

U svim gradovima izdvajanja za poduzetnike iz godine u godinu rastu. Među vodećima, pretežito je riječ od oko milijun kuna godišnje. Svima je jasno da samo takav poticaj može otvoriti radna mjesta i biti jedan od najbitnijih mjera za zadržavanje stanovništva, ali i privlačenje novog. Razne su mjere na raspolaganju – od poticanja samozapošljavanja, sufinanciranja kamata, oslobađanja plaćanja raznih davanja na neko razdoblje do besplatnih savjetodavnih usluga i sl. S puno povoljnijim uvjetima aktivno se je posljednjih godina uključila i država, a na raspolaganju je za male i srednje poduzetnike novac iz EU fondova, za što su natječaji gotovo stalno otvoreni.

Prije oko deset godina poduzetnici nisu imali gotovo nikakvu potporu, krediti su bili skupi i odobravali su se uz veliko osiguranje. Danas su krediti umjesto oko osam posto, bliži kamati od jedan do dva posto, rokovi otplate su dulji, kao i poček otplate…

Takav trend uočljiv je i u našim godišnjim analizama. Još prije pet godina gradovi su izdvajali većinom ispod jedan posto proračuna za poduzetnike, tek dio njih preko dva posto, preklani je broj već takvih s izdvojenih dva posto bio veći, ali je i Petrinja bila rekorder s izdvojenih oko osam i pol posto, dok je lani  situacija bila približno jednaka onoj iz 2017. Pokazuju to podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu. No, prema najavama, Petrinja će ove godine izdvojiti preko 10 posto proračuna za poduzetnike, zbog čega bi u sljedećoj analizi mogla opet odskočiti od ostalih. 

Značajno je za primjetit da su u prvih deset gradova dva iz slabije razvijene Sisačko-moslavačke županije - Petrinja i Novska te dva iz slavonskih županija - Pleternica i Valpovo. Iz razvijene Istarske županije također dolaze dva grada - Pula i Buzet.

Petrinja: U 2019. preko 10 posto proračuna za poduzetnike

U nekoliko zadnjih godina Grad Petrinja je vodeći grad u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetnike i obrtnike. Nakon što je u 2017. g. Petrinja bila apsolutni rekorder s 8,58 posto proračuna usmjerenog na poticanje gospodarstva, a prema per capita kriteriju je za svoje poduzetnike i obrtnike izdvojila preko 4,5 milijuna kuna, odnosno 249 kuna po glavi stanovnika, pozitivna praksa se nastavlja i u 2018. g. , te je Petrinja ponovo prva po izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike. Lani je izdvojeno 3,11 posto, što je u odnosu na broj stanovnika 141,1 kuna po osobi.

- Značenje ovih potpora je višestruko, mjerljivo i vidljivo na terenu. Najvažniji učinci su stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja, otvaranje novih radnih mjesta, aktiviranje neiskorištenih infrastrukturnih i poduzetničkih prostora, razvoj novog poduzetništva, kao i opstanak postojećih poduzetnika i obrtnika. Zato ne iznenađuju podaci iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je Petrinja prvi grad u Sisačko - moslavačkoj županiji po smanjenju nezaposlenosti. Svjesni smo da bez razvoja gospodarstva nema niti razvoja grada, a da svaka kuna uložena u realni sektor će donijeti višestruku korist za Petrinju i njezine građane. Kako bi i dalje poticali razvoj gospodarstva, a time i poboljšavali kvalitetu života građana Grada Petrinje, ali i ostanak mladih, u 2019.g. napravili smo još jedan korak više i postotak izdvajanja iz proračuna povećali na preko 10 posto, ili u apsolutnom iznosu od 12.550.000,00 kuna - kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Najvažnija mjera u 2019. g. je sufinanciranje svakog novog zapošljavanja s tri tisuće kuna mjesečno tijekom 12 mjeseci i sufinanciranje kamata do 5 posto. Osim ovih direktnih mjera, kaže gradonačelnik, kroz brojne infrastrukturne projekte financirane sredstvima iz EU fondova na indirektan način stvaramo dobru sinergiju aktivnosti Grada i gospodarstvenika.

Na području Grada Petrinje djeluje pet poduzetnika u kategoriji srednji i veliki, te oko 150 u kategoriji mikro i mali poduzetnici, uglavnom iz mesne i drvne industrije, te trgovine i uslužnih djelatnosti. Vjerujem da ćemo ovakvim konkretnim mjera i dalje biti važan partner našim poduzetnicima i obrtnicima, a kroz brojne infrastrukturne projekte financirane sredstvima iz EU fondova stvoriti još kvalitetnije uvjete za njihov opstanak i daljnji razvoj - zaključuje Dumbović.

Pula: Poduzetnicima ove godine već odobreno bespovratnih milijun kuna

S izdvojenih tri posto za poduzetnike u 2018. godini, Pula je drugi grad u državi, ali prvi po izdvajanjima po glavi stanovnika - 163,8 kuna.

- Jedna od osnovnih zadaća Grada Pule je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja koje potiče poduzetnike i gospodarstvenike na stvaranje dodatne vrijednost za širu zajednicu a što se postiže nizom mjera i programa usmjerenim prema poduzetnicima. Takvu praksu Grad Pula provodi već dugi niz godina čime se direktno utjecalo na povećanje zaposlenosti te ćemo s uspješnom proaktivnom praksom nastaviti i dalje. Primjera radi naveo bih podatak da su ovogodišnje bespovratne potpore za razvoj gospodarstva "Potpore Pula 2019" u iznosu od milijun kuna u cijelosti odobrene i budući je interes poduzetnika iznimno velik, pokušat ćemo osigurati dodatna bespovratna sredstva za ovu proračunsku godinu - ističe pulski gradonačelnik Boris Miletić

Kao što u Puli često nagalašavaju, razvoju poduzetništva doprinosi i uspostava kvalitetne razvojne mreže potpora i suradnje brojnih partnera koji usklađeni utječu na stvaranje i nadogradnju kvalitetnih temelja na kojima se razvija gospodarstvo. Pa se tako u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom, značajno ulaže i putem poduzetničke potporne i istraživačke infrastrukture, kao što su poduzetničke zone i poduzetnički inkubatori. Nadalje, među značajnijim projektima svakako je za izdvojiti uspostava poduzetničkog co-working centra koji će s većim dijelom financirati bespovratnim europskim sredstvima.

Pula bilježi rast od 1.000 novozaposlenih osoba u posljednje dvije godine, odnosno 2.800 pulskih poduzetnika zapošljava oko 14.800 ljudi, što potvrđuje da su sredstva investirana u poduzetništvo dobro usmjerena.

-Na kvalitetu života u Puli danas utječe niz faktora, a zahvaljujući kvalitetnim smjernicama i sustavnom radu Pula je prepoznata među najboljim gradovima u Hrvatskoj za život i poslovanje. Temelji su to koji će se nastaviti graditi i ubuduće vodeći računa da isto prati i viši standard života građana grada Pule - kaže gradonačelnik.

Novska: U godinu dana 60 novih obrta i tvrtki

Lani je Novska iz proračuna izdvojila 2,86 posto za poduzetnike, a po glavi stanovnika to je 119,1 kuna po osobi.

- Uz čitav niz mjera poticaja poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, Novska je prije godinu dana uvela mjeru sufinanciranja poduzetnika početnika kombinirajući mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom poduzetnici početnici mogu dobiti 100.000 kuna bespovratno. Tom mjerom potaknuli smo brojne mlade da se odvaže i upuste u svijet poduzetništva i obrta, time otvorili gotovo 60 novih obrta i poduzeća koji su otvorili više od 80 novih radnih mjesta. S obzirom na postotak povećanja poduzeća i obrta Novska se popela među vodeće gradove u RH te prednjači u broju novootvorenih poduzeća. Razvoj poduzetnika prati Razvojna agencija NORA koja im pomaže u marketingu, pronalasku tržišta, pravno i financijski ih savjetuje te ih sve kroz koordinirani rad umrežava na tržištu - kaže gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Zasigurno najvažniji projekt u Novskoj je poduzetnički inkubator PISMO za video igre, a svakog poduzetnika početnika u toj industriji potpomaže se s bespovratnih 155.000 kuna koje zajednički osiguravaju HZZ, Sisačko-moslavačka županija i Grad.

Vrbovec: Od ove godine četiri nove mjere

S lani izdvojenih 2,34 posto za poduzetnike Vrbovec je četvrti grad u državi.

- Potpore poduzetnicima predviđene su u iznosu 1.130.000 kuna, a lani je uveo tri mjere - oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade i sufinanciranje poduzetničke infrastrukture. Maksimalna pomoć pruža se do najviše 100.000 kuna. Ove godine Grad je uveo četiri dodatne mjere - potpore za start up-ove, sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske Unije, potpore za nastup subjekta malog gospodarstva na manifestacijama i kapitalne potpore za nabavu opreme - kaže gradonačelnik Denis Kralj.

Velika su očekivanja od poslovne zone koja bi se mogla odmah popuniti, prema procjenama, poduzetnicima iz prerađivačke industrije. 

Pleternica: Planiranih milijun kuna po potrebi će se povećati

- Grad Pleternica značajne napore ulaže u gospodarski razvoj jer samo gospodarski razvoj može pridonijeti ostanku i doseljavanju ljudi u naš grad. Mjere su pažljivo osmišljene i namijenjene onima koji u gradu posluju, ali i svim onima koji svoj poslovni pothvat žele pokrenuti u Pleternici, dinamičnoj i poduzetnoj okolini s povoljnim poslovnim okruženjem. Dokaz tomu je naša poduzetnička zona s cijenom od 2 kn/m2, besplatnim priključcima na infrastrukturu, oslobođenjem plaćanja komunalnog doprinosa i naknada te brojnim mjerama kojima pomažemo rast i razvoj gospodarstva na našem području. Tu je i naš Poduzetnički centar koji osmišljava i priprema projekte za EU sredstva i koji ima izuzetno visoku stopu uspješnosti. Lani smo za poduzetnike nakon prvotno planiranih milijun kuna, sredstva povećali na 1,1 milijun kuna koji su u cijelosti iskorišteni. Najčešće su korištene mjere za nabavu strojeva i opreme i mjere za poduzetnike početnike. I ove godine plan je za poduzetnike dati milijun kuna, ali ih i povećati rebalansom, ako za to bude potrebe - kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Od 2014. godine Grad Pleternica konstantno bilježi porast broja obrtnika i poduzetnika (rast od 15% u 2018. u odnosu na 2017.), a najveći porast radnih mjesta je u proizvodnom i građevinskom sektoru.

Lani je taj Grad za poduzetnike iz proračuna izdvojio 2,29 posto, tj. po osobi 97,1 kunu gleda li se per capita kriterij. 

Šibenik: Pokrenut Urbani inkubator

Lani je 2,07 posto izdvojeno za poduzetnike iz proračuna. Posljednjih godina taj se Grad redovito nalazi među 10 hrvatskih gradova koji iz proračuna najviše sredstava izdvajaju za olakšavanje poslovanja poduzetnicima.

'Naše gospodarstvo počiva na malom i srednjem poduzetništvu, a u gospodarskom smislu, danas smo najpoznatiji po najvećoj i najperspektivnijoj poduzetničkoj zoni u Hrvatskoj – Podi. U zoni trenutačno posluje 37 poduzeća, s oko 1300 zaposlenih, a u proteklih nekoliko godina otvoreno je gotovo 400 novih radnih mjesta. Osim daljnjeg razvoja Poda, želja nam je biti potpora mladim poduzetnicima. Zbog toga smo, u samom srcu šibenske gradske jezgre  pokrenuli Urbani inkubator, svojevrsni „trust“ mladih poduzetnika i kreativaca koji dijele poslovni prostor i dio su „coworking“ kulture. Tim mladim ljudima pomažemo da, što je moguće bezbolnije, započnu svoje prve poduzetničke korake i uđu u svijet realnog sektora. Urbani inkubator koji poduzetnicima početnicima nudi svu potrebnu opremu za rad, nadopunjuje se s aktivnostima koje provodi Urbani centar. Riječ je o projektu čiji je cilj poboljšati poduzetničku klimu i educirati mlade ljude o mogućnostima koje im se nude i to kroz besplatne edukacije. Iskorak u razvoju inovativne poslovne infrastrukture smo napravili i kroz projekt Centra za nove tehnologije i poduzetništvo „Trokut“, za koji smo uspješno povukli 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije. „Trokut“ će, po završetku radova, biti vrhunski opremljen prostor namijenjen poduzetnicima koji žele razvijati svoje razvojne projekte, djeci i mladima koji žele usvojiti najnovije informatičke vještine te poslovnim timovima koji posluju prema modelu Holliwork te na najbolji način spajaju rad i odmor na odabranoj lokaciji' - kaže gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Za oporavak šibenskog gospodarstva u velikoj su mjeri zaslužni i šibenski obrtnici kojih je svake godine sve više i koje nastojimo podupirati i kroz određene poticajne mjere. Objekti namijenjeni proizvodnim djelatnostima u poduzetničkoj zoni Podi i na šibenskim otocima oslobođeni su tako plaćanja komunalnog doprinosa, dok se komunalna naknada objektima na Poduzetničkoj zoni Podi umanjuje ovisno o godini poslovanja. Također, objektima u staroj gradskoj jezgri obračunava se najniži koeficijent zone komunalne naknade koji iznosi 0,20. U tom smjeru namjeravamo nastaviti i dalje, a očekujemo da će broj šibenskih obrtnika u narednom razdoblju rasti još više budući da smo postali i prepoznatljiva turistička destinacija.

Valpovo: Pokriva se do 70 posto troškova poduzetnika

Grad Valpovo je lani iz proračuna izdvojio dva posto za potporu poduzetnicima i obrtnicima, a u ovogodišnjem proračunu za poticanje razvoja obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva osigurao je 500.000 kuna. Izrađen je i Program poticanja razvoja poduzetništva za razdoblje od 2019. do 2020. godine, koji je temelj za ostvarenje brojnih financijskih potpora subjektima malog gospodarstva.

- Poseban naglasak u ovome Programu dan je na mlade poduzetnike, odnosno poduzetnike početnike za pokretanje njihovih gospodarskih aktivnosti i to prvenstveno za prerađivačku djelatnost i IT sektor. Navedeni poduzetnici kroz ovu mjeru mogu ostvariti potporu za pokrivanje i do 70 % ukupno prihvatljivih troškova kao što su nabava alata, strojeva, postrojenja i opreme, kontrolnih i mjernih uređaja, zatim uređenje poslovnog prostora, nabavku računalne opreme, izradu poslovnih planova i investicijskih programa, kao i konzultantske usluge i izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU. Uz navedenu mjeru za poduzetnike početnike, tu je i mjera za ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja gdje su prihvatljivi prijavitelji subjekti malog gospodarstva koji kontinuirano obavljaju djelatnost duže od dvije godine. Kroz navedenu mjeru moguće je ostvariti bespovratnu potporu do 50% ukupno prihvatljivih troškova odnosno maksimalno do 20.000 kuna. Značajno mjesto zauzima i mjera za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, jačanje konkurentnosti te povećanje prepoznatljivosti tradicijskih i umjetničkih obrta. Intenzitet potpore iznosi do 80% ukupno prihvatljivih troškova, a najviše do 5.000 kuna. Grad Valpovo, nadalje, subvencionira i kamatne stope za poduzetničke kredite, potiče izgradnju i razvoj poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija te svim postojećim ili budućim poduzetnicima uz gradsku tvrtku Valpovački poduzetnički centar d.o.o. daje savjetodavne usluge i tehničku pomoć u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz fondove EU i druge nacionalne fondove - kaže gradonačelnik Matko Šutalo.

   

Opatija: Najveći interes za poticaje zapošljavanja i samozapošljavanja

Sa lanjski izdvojenih 94,5 kuna po osobi taj je Grad među vodećih deset prema kriteriju izdvojenih sredstava u odnosu na broj stanovnika. 

Za poticaje poduzetnicima u posljednje dvije godine iz gradskog je proračuna izdvojeno ukupno 2,3 milijuna kuna, odnosno u 2018. milijun kuna i ove 2019. godine milijun kuna, a rebalansom je u lipnju ta proračunska stavka povećana za još 300 tisuća kuna. U 2019. godini do sada je ugovoreno 16 poticaja, a stiglo je još 25 zahtjeva za poticaj za 31 osobu. Poticaji za poduzetnike pokazali su se vrlo efikasnima i opatijski poduzetnici i obrtnici su ih vrlo dobro prihvatili, posebice poticaje za samozapošljavanje i zapošljavanje djelatnika, kao i one za djelatnosti u zaleđu Opatije. Prije tri mjeseca Grad Opatija je uveo i poticaje za izradu dokumentacije za prijavu na europske i nacionalne fondove, do maksimalno 20 tisuća kuna. Opatijski poduzetnici već su pokazali interes za ovakvim programom - kaže gradonačelnik Ivo Dujmić.

   

Na području Grada ukupno je aktivnih 1240 subjekata, od čega je 370 obrtnika i 870 trgovačkih društava. Pretežite djelatnosti su trgovina na veliko i malo, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. (Lidija Kiseljak)