Petrinja: Odobreno gotovo 300 tisuća kuna za saniranje posljedica elementarnih nepogoda

Gradu Petrinji je odobreno gotovo 300 tisuća kuna za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda. Naime, nakon proglašenja elementarne nepogode poplava i odrona zemljišta u ožujku 2018. godine Grad Petrinja pokrenuo je postupak procjene štete te je tada putem medija pozvao sve građane Petrinje koji su pretrpjeli štetu od poplave ili odrona da podnesu zahtjev za odštetom.

Gradonačelnik Darinko Dumbović je primio u četvrtak, u Maloj vijećnici Grada Petrinje, građane čije zahtjeve je Vlada odobrila te tom prigodom rekao kako Sisačko-moslavačka županija i Petrinja spadaju u područje s velikim brojem klizišta.

„Kada su tu došli svi oni koji su se trebali ispitati ispred fakulteta onda su rekli da je Sisačko-moslavačka županija i naše područje izuzetno problematično te smo dobili crvenu boju koja na neki način pokazuje da ćemo morati više paziti, čuvati i napraviti neke preventivne mjere prostoru koje bi eventualno dalo koliko toliku sigurnost. Dobili smo jednu vrstu senzibiliteta da pomognemo koliko god više možemo zato koristim ovu priliku da se zahvalim i gospodinu Štromaru potpredsjedniku Vlade i ministru braniteljstva“, rekao je gradonačelnik.

Vlada je 20.prosinca prošle godine donijela Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2018. i dijelom u 2017.godini. Odobreno je ukupno 296.470,25 kuna. Na području Petrinje je broj od čak dvadesetak klizišta.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Vera Kaurin je rekla koje su aktivnosti dosad odrađene na rješavanju te problematike: „U prošloj godini smo jako puno radili na problematici klizišta, UO je napravio evidenciju klizišta, imamo ih puno na području Petrinje. Surađivali smo i s fakultetom, s agencijama, išli na edukacije, javljali se na natječaje vezane za klizišta. Prošlu smo godinu od Ministarstva graditeljstva za sanaciju klizišta ostvarili donaciju od 600 tisuća kuna. To klizište kreće sa sanacijom čim to dozvole vremenske prilike. Napravljena je javna nabava i izbor izvoditelja radova.“

Pročelnica je također dodala kako čekaju novi natječaj Ministarstva graditeljstva kako bi se Grad prijavio za sanaciju još jednog klizišta. Na taj način će se korak po korak riješiti ova goruća problematika.

Danijel Dvorneković, viši stručni suradnik, predsjednik povjerenstva Grada za procjenu štete, je rekao da su održali više sastanaka oko problematike klizišta.

„Prije svega želio bih zahvaliti gradonačelniku Petrinje što je u samom startu donošenja odluke proglašenja elementarne nepogode dao punu podršku i određene resurse da bi Gradsko povjerenstvo moglo odraditi kvalitetan terenski rad i procjenu samih objekata“, poručio je.

Gradonačelniku i Gradu Petrinji na dobivenim sredstva za odštetu zahvalili su se prisutni građani. Financijska sredstva koje je Grad uplatio na račune građana su namjenska te se očekuje da će oštećenici u ovom programu moći sanirati nastale štete na stambenim objektima. (Grad Petrinja)