Petrinja: Osigurali 2,8 milijuna kuna iz EU fondova za plaće 20 djelatnika Gradske uprave i 7 komunalnih djelatnika

Grad Petrinja je tijekom prosinca prošle godine usvojio novi Proračun, težak 385,7 milijuna kuna, što je za 31 milijun kuna više od prošlogodišnjeg. Tako u planu imaju nove projekte kojima će nastaviti poticati razvoj poduzetništva, sufinancirat će nova radna mjesta, a iz Grada su nam poručili kako za 20 djelatnika Gradske uprave te 7 djelatnika komunalnog poduzeća plaće više ne idu iz Proračuna, već iz EU fondova.

„U Gradu Petrinji za 20 djelatnika sufinancira se iznos plaće preko europskih fondova - u 2018. godini ukupan iznos sufinanciranja bio je 980 tisuća kuna, a sufinancirane su i plaće 7 djelatnika iz komunalnog poduzeća u iznosu od 1,7 milijuna kuna, što je ukupno iznosilo 2,7 milijuna kuna. Što se tiče 2019. godine, sufinanciranje djelatnika raste sa 980 tisuća kuna na 1,2 milijuna kuna“, poručili su iz Grada.

Veći dio sufinanciranja ide iz projekta Aglomeracije koji iznosi 430 milijuna kuna (345.000 + PDV) i Intervencijskog plana – pilot projekt 5 ratom zahvaćenih gradova, koji iznosi  iz kojeg povlačimo sredstva za komunalnu, poduzetničku, društvenu i socijalnu infrastrukturu.

Tijekom ove godine će Grad provoditi projekt „Uspostava GISa u Gradu Petrinji i jačanje ljudskih kapaciteta za potrebe provedbe Intervencijskog plana“, čija je vrijednost oko 1,3 milijuna kuna. U sklopu projekta će se sufinancirati određeni postotak plaća 6 službenika projektnog tima, edukacije za voditelje projekata, specijalisti za javnu nabavu u projektima, financijsko praćenje i provedba projekata te izrada studija izvodljivosti, izradit će se informatička platforma za provedbu projekata i za kartografski prikaz istih, te javni servis dostupan javnosti.

Također, provodit će se i projekt „Informacijski centar Europe Direct – EDIC Petrinja“, vrijedan 185 tisuća kuna, od čega se 50% odnosi na plaću 2 službenika UO za EU fondove i razvoj.

„U drugoj godini provedbe ovog projekta i dalje ćemo imati ured otvoren za građane kao veza predstavništva Europske komisije i lokalne razine. Povodom ovogodišnjih izvora za Europski parlament aktivnosti EDICa će biti usmjerene u najvećoj mjeri u korporativne kampanje EU, posebice one „Ovaj put glasam“, poručili su nam iz Grada.

 „Jedna od glavnih mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Petrinje je sufinanciranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanja. Kroz tu mjeru Grad Petrinja je u proteklih četriri godine sufinancirao svako novo radno mjesto, odnosno novozaposlenog djelatnika sa 1.000 kuna za proizvodnu djelatnost, 500 kuna za uslužnu djelatnost i 1.200 kuna za ekološku proizvodnju , a sve u trajanju 12 mjeseci“, poručili su.

Tako su tijekom 2015. godine sufinancirali 75 radnih mjesta, 2016. pet radnih mjesta više, 2017. 155 mjesta, a 2018. sufinancirali su 170 novih radnih mjesta. Petrinja će i narednih godina nastaviti sa sufinanciranjem pa je tako za period od sljedećih pet godina osiguran iznos od 10 milijuna kuna za nova radna mjesta, i to u sklopu Intervencijskog plana.

„Osim sufinanciranja novih radnih mjesta istaknuta mjera je sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite u iznosu 2%, a kroz ovu mjeru Grad Petrinja godišnje isplati oko 500 tisuća kuna“, rekli su iz Grada, istaknuvši kako ulažu i u razvoj poljoprivrede i gospodarstva.

„Jedan od kapitalnih projekata u razvoju poljoprivrede i ruralnog prostora je i uspješan završetak Projekta revitalizacije i priznavanja pasmine treće Hrvatske pasmine svinja - banijske šare svinje. Grad Petrinja je financijski samostalno iznio ovaj projekt, u ukupnom iznosu oko 300 tisuća kuna. Razvoj i zaštitu ruralnih i prirodnih vrijednosti svog područja Grad Petrinja je uspio podići na višu razinu kroz apliciranje i povlačenje sredstava za projekt Ekološki centar “Vrata Zrinske gore”,u iznosu od 8,3 milijuna kuna. Za ostale mjere poticanja razvoja gospodarstva i poljoprivrede na svom području Petrinja izdvaja više od 5% sredstava izvornog proračuna“, zaključili su. (gradonačelnik.hr/J.L.)