Petrinja: Potpisan Ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 65 milijuna kuna

Danas su u Velikoj vijećnici Grada Petrinje Zoran Zechner, direktor Privrede d.o.o. i predstavnik zajednice ponuditelja Martin Atzwanger potpisali Ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Petrinja i pristupnih cesta.

Naime, izgradnja UPOV-a je dio EU projekta „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“. Zajednicu ponuditelja čine talijanska firma Atzwanger SpA Bolzano; Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada; Petrol prom d.o.o. iz Petrinje te Eko – loko d.o.o. iz Slovenije. Potpisivanju su prisustvovali i Gianluca di Felice, gospodarski i trgovinski ataše pri Veleposlanstvu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike te Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Vrijednost ugovorenih radova je 65.309.710,00 kuna s PDV-om, trajanje radova je 2,5 godina. Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda pročistiti će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje aglomeracije Petrinja odnosno stanovništva i privrednih subjekata, kao i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama.

„Infrastruktura je po meni nešto osnovno što moramo napraviti. Stara je više od sto godina, a kada „starac“ od 100 godina nema dobre „žile“ i kad moramo promijeniti kompletno više od 135 kilometara tog „krvotoka“ to je izuzetno zahtjevan i težak posao. On ima jednu određenu proceduru, ima svoje tehnološke napretke. Smatram da s ovim pročistačem od 65 milijuna kuna dajemo još jedan doprinos našoj „Aglomeraciji“ koja će biti „točka na i“ koja može dati sadržajno dobru garanciju boljeg standarda života svih građana koji to zaslužuju“, poručio je gradonačelnik Dumbović.

„Ovo je za nas vrlo važan dan u trenutku kad potpisujemo dobiveni posao za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Petrinji. Svjesni smo velike odgovornosti koja je na nama, ali isto tako i mogućnosti gdje ćemo sa svojim najboljim sposobnostima, znanjima i radom dokazati da će ono što ćemo napraviti biti zadovoljavajuće i u okviru rokova“, poručio je Martin Atzwanger.

„Ovo je zaključni događaj kada se na već 80 posto rekonstruiranu i uređenu mrežu, u trećoj godini izgradnje na području grada Petrinje, ugovara finalizacija i uređaj za pročišćavanje koji će sa svojim trećim stupnjem zadovoljiti sve standarde zaštite recipijenata kako rijeke Kupe, tako i cijelog dijela sliva, što je i jedna od obaveza koje je Republika Hrvatska potpisala prilikom pristupanja Europskoj uniji. Drago mi je reći da Petrinja u dobroj mjeri prednjači u ispunjenju te obveze i da smo u mnogim elementima i primjer. U tome naravno nismo sami. Imamo podršku i računamo na tu podršku u završetku ovog projekta, zajedno sa svim partnerima i sudionicima, sve na dobrobit kako građana Petrinje, tako i svih koji žive nizvodno, jer i mi živimo od nekoga nizvodno“, rekao je u ime drugog potpisnika – petrinjske „Privrede“ d.o.o. , njezin direktor Zoran Zechner.

Sretan završetak projekta poželjela je i Elizabeta Kos, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike.

„Od početka pratim ovaj projekt. U ovoj smo kući bili i na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. To je zaista hvalevrijedan projekt i mogu vam reći – nije jedan od prvih projekata, nego baš je prvi projekt u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. Zaista zahvaljujem svima – gradonačelniku i saborskom zastupniku, kolegama iz Hrvatskih voda, prijašnjim i sadašnjim djelatnicima Privrede bez kojih zaista ne bi bilo ovako dobrog projekta i ne bi bilo ovako dobre realizacije. Aktivnosti na ovome projektu, što se tiče samih potpisivanja ugovora, potpisivanjem ovog zadnjeg ugovora su završene. Naravno, slijede građevinski radovi koji su jako zahtjevni, ali s obzirom na ovaj respektabilni konzorcij koji je danas ovdje predstavljen, mislim da će to sve ići svojim tijekom“, rekla je ministrica.

Zadovoljstvo što će u ovom poslu sudjelovati i jedna talijanska tvrtka, izrazio je gospodarski i trgovinski ataše pri Veleposlanstvu Republike Italije u Republici Hrvatskoj, Gianluca Di Felice.

„Ponosni smo što će talijanska tvrtka Atzwanger SpA doprinijeti svojim znanjem ovom važnom EU projektu i što će ovaj ugovor koji će danas biti potpisan označiti sljedeći korak u gospodarskom povezivanju Hrvatske i Italije“, rekao je di Felice, podsjetivši kako je Italija jedan od vodećih hrvatskih partnera u bilateralnoj trgovinskoj razmjeni i investicijama“, rekao je Di Felice danas u Petrinji. (Grad Petrinja)