Petrinja: Povećane naknade za bebe – za 1. i 2. dijete po 3.000, za 3. i svako iduće još 2.000 kuna

Nakon što su u 2018. godini povećali naknade za bebe s tisuću na dvije tisuće kuna, za što su u Proračunu osigurali preko 300 tisuća kuna, Grad Petrinja u ovogodišnjem je Proračunu ponovo udvostručio izdvajanja za bebe. Naknade su, tako, povećali sa dvije na tri tisuće kuna, koliko će dobivati roditelji za prvo i drugo dijete, dok će za treće i svako iduće nakon prvog djetetovog rođendana dobivati dodatne dvije tisuće kuna. Za bebe je u proračunu za ovu godinu osigurano 600 tisuća kuna.

'Povećanje naknada za bebe samo je jedna u nizu mjera kojima se borimo protiv negativnih demografskih trendova i kojima želimo zadržati mlade obitelji u našem gradu.  Ključna demografska mjera ipak je rast gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a na tom planu nam se također, zahvaljujući poticajnim mjerama Grada, događaju pozitivne promjene – pada nam broj nezaposlenih i raste broj zaposlenih na području grada. U 2014. smo, tako, imali 3.133 zaposlenih, da bi se na kraju 2017. taj broj popeo na 3.559, dok je broj nezaposlenih pao sa 2.931 na 1.742', kaže gradonačelnik Darinko Dumbović.

Ističe i pozitivne brojke kada je u pitanju broj školaraca i vrtićanaca – u ovu školsku godinu u rujnu 2018. u prve razrede je upisano 194 djece, 50  više nego 2017. godine, dok su u vrtiće upisane dvije skupine djece više nego prošle godine. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)