Petrinja: Predstavljen projekt razvoja prometne infrastrukture vrijedan 34,6 milijuna kuna, potpisan Ugovor za izgradnju vrtića, igrališta i obnove OŠ

Jučer je u u Hrvatskom domu Grada Petrinje predstavljen projekt naziva „Razvoj male (komunalno prometne) infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života“, vrijedan 34,6 milijuna kuna, od kojih je 27,4 milijuna kuna osigurano putem Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naime, Petrinju je jučer posjetila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u pratnji Tomislava Petrica, ravnatelja SAFU, Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te Katice Mišković, Kristine Bilić i Mladena Pavića te tajnice Kabineta ministrice Lidije Augustinović.

Projektom će se tako obnoviti komunalno prometna infrastruktura, javna parkirališta i ceste u petrinjskom naselju Sajmište.

„Izgradit će se pješačko biciklistička staza u najvećem prigradskom naselju Mošćenici, urediti javno parkiralište i cesta u dijelu naselja Slatina te proširiti gradsko groblje Sv.Benedikt“, poručili su iz Grada.

Jučer je potpisan i deseti Ugovor za projekt „Unapređenja infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“, vrijedan čak 40,2 milijuna kuna, od kojih je 34,2 milijuna iz EU fondova. „Projektom se želi izvršiti rekonstrukcija OŠ Mate Lovrak Petrinja dogradnjom školske sportske dvorane, izgradnja dječjeg vrtića i igrališta u Češkom Selu, dječjeg igrališta na Slatini“, poručili su iz Grada.

„Gospodarska, socijalna i društvena infrastruktura koja je u gradu Petrinji u provedbi je na neki način za ovo područje zadnji vlak, zadnji vagon i zadnja stepenica kako bi ovo što prije napravili, u protivnom ćemo ući u problem i zato je dobro što smo se svi skupa maksimalno angažirali i došli ovdje te dali poruku optimizma i šanse koje zaslužuje ovo područje. Ovdje se definitivno ostvarila Domovina i zato je dobro da se stvara na vrijednostima koje će dati one temeljne vrijednosti za sve generacije koje ovdje imaju i koji trebaju imati budućnost“, poručio je gradonačelnik Darinko Dumbović.

Grad Petrinja tako trenutno ima 180,2 milijuna kuna vrijedne projekte u provedbi, a ministrica Žalac je poručila kako vjeruje da će se do kraja godine sigurno približiti ukupnom iznosu ugovorenih sredstava same provedbe.

„Projekt koji je vezan za predškolski i školski uzrast sigurno je jako važan za dječicu i naše najmlađe ovdje u Petrinji posebice kada govorimo o ratno pogođenim područjima. Meni je osobito zadovoljstvo raditi na ovom Intervencijskom planu zajednički i s gradonačelnicima u cijeloj Hrvatskoj, ali isto tako i s timom koji u Ministarstvu i u Središnjoj agenciji zajedno s projektnim timovima na terenu vodi brigu da se svi projekti provedu na vrijeme i kako treba. Ono što je najvažnije meni u Intervencijskom planu to je sigurno program koji se odnosi na gospodarstvo odnosno na poduzetnike, znači direktna pomoć na području grada Petrinje za ukupno 67 poduzetnika. Duboko sam uvjerena da će ti projekti i programi pomoći da se ovaj kraj polako oporavlja, ali naravno i da ima svoju priliku i u slijedećem financijskom razdoblju“, zaključila je ministrica Gabrijela Žalac. (Grad Petrinja, gradonačelnik.hr/J.L.)