Petrinja rekorder, Pula i dalje jedini veliki grad u top 10 gradova s najvećim izdvajanjima za poduzetnike

Grad Petrinja u 2017. je za poduzetnike i obrtnike izdvojio preko 4,5 milijuna kuna - čak 8,58 posto proračuna, što je 249 kuna po stanovniku. Slijedi Pula s izdvojenih 8,6 milijuna kuna, odnosno 160 kuna po stanovniku, a u top 10 su još Vukovar, Buzet, Obrovac, Šibenik, Novalja, Vrbovsko, Čabar i Varaždin.

Višegodišnje analize podataka Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike i obrtnike pokazuju da za njih najviše izdvajaju mali i srednji gradovi te da su ta izdvajanja u najvećem broju gradova ispod 1 posto proračuna. U velikoj mandatnoj analizi u kojoj smo analizirali podatke od 2013.—2015. godine, pokazalo se da je za poticaje poduzetnicima tek pet gradova izdvojilo preko dva posto proračuna. Već godinu kasnije vidjele su se naznake pozitivnijeg trenda, s 10 gradova koji za podupiranje poduzetništva izdvajaju preko 2 posto proračuna, a slična je situacija bila i u 2017. godini – posljednjoj za koju postoje službeni podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna. Podaci pokazuju kako za poduzetnike i obrtnike najviše izdvajaju srednji i mali gradovi, kod kojih su, zbog nižih proračuna, vidljivije i fluktuacije izdvajanja jer već jedan projekt može značajno utjecati na konačnu ljestvicu. Jedini veliki grad u top 10, i to već drugu godinu zaredom, je Grad Pula.

Iznad dva posto proračuna za potpore poduzetnicima i obrtnicima izdvojilo je tek devet hrvatskih gradova, a apsolutni rekorder u toj godini bio je Grad Petrinja s čak 8,58 posto proračuna usmjerenog na poticanje gospodarstva. Gradove smo usporedili i prema drugom, per capita kriteriju. I prema njemu Petrinja, kao grad s 24 tisuće stanovnika, izdvaja najviše za svoje obrtnike i poduzetnike. Izdvojili su, naime, preko 4,5 milijuna kuna - što iznosi čak 249 kuna po glavi stanovnika.

Gradonačelnik Darinko Dumbović kaže nam kako se Petrinja trudi maksimalno subvencionirati svoje poduzetnike i obrtnike da bi se osigurale nove investicije na područje Grada, što rezultira otvaranjem novih radnih mjesta. Ona, ističe, vode poboljšanju standarda građana, ali i sprječavanju iseljavanja mladih.

„Svaka kuna uložena u realni sektor se na neki način vrati u proračun. Grad Petrinja će i dalje posebno poticati male i srednje poduzetnike i poljoprivrednike, posebno one koji imaju ekološke programe jer osim razvoju doprinose i zaštiti okoliša. Vezano uz naše programe potpora već sada se vidi učinak kroz povećan interes za novim investicijama na području grada. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji za svako novo radno mjesto u proračunu za 2019. godinu ima predviđeno 3.000 kn mjesečno u trajanju 12 mjeseci, što nas uz naše druge oblike potpora čini partnerom poduzetnicima, a sve kako bi od ratom opustošenog grada postali mali srednjoeuropski grad ugodnog življenja“, kaže Dumbović.

Na drugome mjestu, gledano po postotku proračuna izdvojenog za subvencije obrtnicima i poduzetnicima je Vukovar (3,07%), koji je inače i na visokom trećem i gledano po izdvajanju per capita (146 kuna).

"Gospodarski razvoj nam je u fokusu jer smo svjesni da snaga jednog grada u najvećoj mjeri počiva na snazi njegovog gospodarstva. Odnos prema poduzetniku baziramo na povjerenju, otvorenosti i susretljivosti gdje se u svakom segmentu trudimo biti maksimalno na usluzi“, izjavio je gradonačelnik Ivan Penava te opisao mjere koje na tom polju provode u gradu.

„Subvencioniramo cijenu zemljišta i najma poslovnih prostora, oslobađamo obveze plaćanja komunalnog doprinosa i naknade. Porast broja radnih mjesta na kraju 2018. godine u odnosu na kraj prethodne godine za 579 ili 6,34% ili pak rast broja obrta u 2018. za više od 11% najbolje govore u prilog da smo na ispravnom putu", zaključio je Penava.

Na trećem je mjestu po postotku proračuna koji ide za subvencije obrtnicima i poduzetnicima Vrbovsko, u Primorsko-goranskoj županiji, a slijedi Pula, koja je jedini veliki grad među prvih deset po izdvajanjima, kako po postotku proračuna, tako i po glavi stanovnika (visoko su plasirani još Varaždin i Šibenik, koji spadaju u srednje gradove).

Na petom je mjestu Čabar, šesti je Buzet, sedmi Šibenik, a u prvih deset po postotku proračuna koji izdvajaju za subvencije poduzetnicima i obrtnicima su još Valpovo, Obrovac i Požega.

Kao što smo već rekli, na prvom je mjestu po izdvajanjima po glavi stanovnika i opet Petrinja (249 kuna po glavi stanovnika), dok je na drugom mjestu ovoga puta Pula, sa 160 kuna po glavi stanovnika. Ukupno su vlasti Grada Pule poduzetnike i obrtnike subvencionirali s više od devet milijuna kuna u 2017. godini.

„Jedna od osnovnih zadaća javne uprave je da stvori pozitivno poslovno okruženje koje će motivirati i poticati poduzetnike i gospodarstvenike, a koji će svojim radom potom stvoriti novu dodatnu vrijednost za širu zajednicu“, kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

„Upravo na tome već nekoliko godina inzistiramo u Puli i danas imamo vidljive rezultate brojnih ulaganja i konkretnih mjera namijenjenih poduzetnicima. Nije slučajno Pula danas, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo. No, osim direktnih mjera pomoći, puno ulažemo i u infrastrukturu pa je tako posebno značajan projekt budućeg co-working prostora u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar za naše vrijedne poduzetnike. Na cjelokupnu kvalitetu života u Puli danas utječe niz faktora zbog čega smo prepoznati kao jedan od najbolji gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj“, rekao je Miletić.

Osim Petrinje, Pule i Vukovara, na top 10 ljestvici po per capita kriteriju, nalaze se još Buzet, Obrovac, Šibenik, Novalja, Vrbovsko, Čabar i Varaždin.

Šibenik je, kao što smo naveli, visoko pozicioniran i po izdvajanjima per capita i po postotku proračuna. U 2017. godini za subvencije obrtnicima i poduzetnicima izdvojili su 4,3 milijuna kuna. Gospodarska priča grada Šibenika postaje sve poznatija po Podima, najvećoj i najperspektivnijoj poduzetničkoj zoni u Hrvatskoj. U Poduzetničkoj zoni Podi zadnjih nekoliko godina ukupno je otvoreno gotovo 400 novih radnih mjesta. Agencija za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske proglasila je ovu zonu najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj, pohvalili su nam se iz Grada Šibenika u kojem ističu da su objekti namijenjeni proizvodnim djelatnostima u toj poduzetničkoj zoni, kao i na šibenskim otocima, oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa. Također, objektima u staroj gradskoj jezgri obračunava se najniži koeficijent zone komunalne naknade.

„Osim ulaganja u Poduzetničku zonu Podi, Grad Šibenik provodi inovativnu politiku privlačenja poduzetnika, posebice mladih. U uređenim prostorima Urbanog centra u staroj gradskoj jezgri  redovito se organiziraju brojne besplatne edukacije za odrasle, a fokus je na sadržajima koji potiču poduzetnički duh u gradu. Prostori moderno opremljenog Urbanog inkubatora, također u staroj jezgri, na raspolaganju su poduzetnicima u području kreativnih industrija i inovacija, naprednih tehnologija i ICT sektora. Osim što povlaštenim najmom ostvaruju znatne uštede, co-working prostori poput Inkubatora dokazano potiču kreativnost, omogućuju neposrednu razmjenu znanja i iskustava među poduzetnicima te samim tim jednostavnije savladavanje poslovnih i birokratskih izazova. Grad Šibenik svoj proaktivni pristup poticanju rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća nastavlja i kroz projekt uspostave Centra za nove tehnologije i poduzetništvo 'Trokut',  za koji smo uspješno povukli 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije“, kaže nam gradonačelnik Željko Burić, zaključivši kako porast broja šibenskih obrtnika rezultat i snažnog uzleta turizma u tom gradu te ulaganja u komunalnu infrastrukturu.   (gradonačelnik.hr/ Dalibor Dobrić)

Pojačano ulaganje u 2018.: Gradovi povećavaju i uvode potpore za poduzetnike

Podaci Ministarstva financija za 2018. godinu još uvijek se čekaju, no sudeći po pojedinačnim vijestima iz mnogih gradova koji su prošle godine po prvi put uveli ili značajno povećavali izdvajanja za svoje poduzetnike, očekujemo da će analiza proračuna svih gradova pokazati izraženiji trend ulaganja u poduzetnike. Ovdje donosim o tek nekoliko primjera pozitivnih promjena u gradovima.

Grad Bjelovar povećao je tako izdvajanja za poduzetnike s cc 700 tisuća u 2017. na preko 1,5 milijun u 2018. godini, Pleternica ih je udeseterostručila - sa 100 tisuća na milijun kuna, a za gotovo pola milijuna sredstva za poduzetnike je povećao i Grad Karlovac. Po prvi put prošle je godine potpore poduzetnicima uveo Grad Metković (360 tisuća kuna) da bi ih već ove godine povećao na pola milijuna kuna, potom Grad Orahovica (pola milijuna kuna), a potpore su prošle godine prvi put od Grada dobili i poduzetnici u Vrbovcu (600 tisuća kuna) te  Đakovu koji je za 2018. u proračunu za njih osigurao 460 tisuća, a u ovoj godini više od milijun kuna.

Bjelovar i Novska: Dobre mjere daju dobre rezultate

Kad govorimo o poticanju poduzetništva, svakako treba izdvojiti primjer Grada Bjelovara koji je u 2018. prvi u Hrvatskoj uveo tax free model i sve poduzetnike koji zaposle preko 10 ljudi oslobodio svih gradskih davanja i osigurao im zemljište za 1 kunu.  Ovime su već u prvoj godini privukli pet jakih IT tvrtki koje su zbog dobrih uvjeta i suradnje s gradskom upravom odlučili svoja sjedišta i nove podružnice otvoriti u pravo u Bjelovaru. Uz čitav paket mjera za potpore poduzetnicima vrijedan oko tri milijun kuna, od kojega Grad sufinancira pola, Bjelovar je jedinstven i po svom Bjelovar Startup-u, natječaju u kojem sa 100 tisuća kuna i dodatnim edukacijama i mentorstvima od strane najboljih hrvatskih poduzetnika nagrađuje najbolju poduzetničku ideju. Ovogodišnji natječaj nedavno je otvoren, a prošlogodišnji pobjednik danas već uspješno izvozi svoju bezmotornu traku za trčanje po cijelom svijetu i najavljuje širenje i nova zapošljavanja u Bjelovaru. Brojke pak kažu da je u Gradu Bjelovaru u proteklih godinu dana zaposleno preko 700 ljudi.

Pozitivne brojke stižu i iz Novske, u kojoj je broj nezaposlenih u posljednjih godinu dana smanjen za preko 20 posto. Novska je zanimljiva jer je uz klasične potpore poduzetnicima uvela i rekordne iznose potpora za samozapošljavanje.

Na HZZ-ovih 55 tisuća kuna Grad Novska tako svakom novom samozaposlenom isplaćuju dodatnih 45 tisuća kuna, odnosno 65 tisuća ako je riječ o pokretanju posla na području IT i gaming industrije. Putem ovih mjera u proteklih je godinu dana otvoreno 26 obrtničkih radnji s 44 zaposlena, a ukupno je u Novskoj u proteklih godinu dana na raznim projektima koje Grad pokrenuo, u gradskim poduzećima, na javnim radovima te na  poslovima putem raznih projekata i natječaja Europskih fondova i Ministarstava, te otvaranjem obrtničkih radnji financiranih bespovratnim sredstvima HZZ-a i Grada Novske, zaposleno 176 ljudi.

Županije za poduzetnike izdvojile 111 milijuna kuna

Što se županija, one su obrtnike i poduzetnike subvencionirale s ukupno gotovo 111 milijuna kuna. Najviše je iz proračuna, 3,88 posto, izdvojila Sisačko-moslavačka županija, druga je Splitsko-dalmatinska – 3,77 posto proračuna, a treća Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija s izdvajanjem od 2,99 posto proračuna. Gledajući izdvajanja per capita, prvi je Grad Zagreb (koji ima status županije), s 59 kuna po glavi stanovnika, druga Sisačko-moslavačka županija (49 kn), treća Splitsko-dalmatinska (37 kn), četvrta Krapinsko-zagorska (34 kn), a peta Zagrebačka županija (28 kuna po glavi stanovnika).

Iako je tek 13. grad kada se gleda udio u proračunu, ako gledamo apsolutne brojke, najviše je za poduzetnike izdvojio Grad Zagreb - 46 milijuna kuna, druga je Splitsko-dalmatinska županija, sa 16,9 milijuna, treća Zagrebačka županija s 8,8 milijuna, četvrta Sisačko-moslavačka županija s 8,4 milijuna, a peta Osječko-baranjska s 4,7 milijuna kuna subvencija.

 

poduzetnici, Petrinja, Pula, Šibenik