Petrinja: U godinu dana s dvojke skočili na peticu za transparentnost

Institut za javne financije početkom je srpnja objavio ovogodišnje ocjene za transparentnost prema kojima je Petrinja jedan od gradova koji je napravio najveći iskorak i napredak po tom pitanju – s prošlogodišnje dvojke su skočili na peticu.

Iz Grada su nam poručili kako je napravljen veliki iskorak pri provođenju postupaka za omogućavanje uvida u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu svim zainteresiranim sudionicima. Tako su objavili pet različitih dokumenata: godišnje izvršenje proračuna za 2017., polugodišnje izvršenje proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. te proračun za građane za 2019. godinu.

- To je prvi korak prema potpunijoj proračunskoj transparentnosti, a koja će se ostvariti edukacijom građana o lokalnim proračunima te uključivanjem građana u kreiranje lokalnog proračuna što je sljedeća promjena koju mi kao Grad Petrinja ćemo primijeniti prilikom kreiranja proračuna za 2020. godinu – poručili su nam iz Grada.

S ciljem da postanu što transparentniji, prošle su godine uveli i novu programsku aplikaciju koja je omogućila bolje kreiranje proračuna.

- Samim time omogućila se kvalitetnija i brža izrada Proračuna i praćenje samog izvršenja Proračuna. To je dovelo do poboljšanja prilikom izvještavanja o izvršenju proračuna kako polugodišnjeg tako i godišnjeg – rekli su nam.

Nakon usvojenog proračuna Grad Petrinja pristupio je izradi Proračuna za građane kako bi na što jednostavniji i transparentniji način omogućili uvid u Proračun, a sve kako bi znali na što se troši javni novac. Uz to, od ove će godine za izradu Proračuna za 2020. godinu osigurati i aplikaciju koja će građanima omogućiti kreiranje Proračuna na jednostavan i razumljiv način.

- Aplikacija će biti postavljena na stranici Grada i javno prezentirana. Samim time ćemo transparentnost dignuti na još višu razinu i na raspolaganje svima – zaključili su iz Grada.

Inače, ove je godine peticu za transparentnost dobilo 65 gradova, 10 više nego lani, dok je četvorku osiguralo 44 grada, tri više nego 2018. (gradonačelnik.hr/J.L.)