Rekonstrukcija vrijedna 9 milijuna kuna

Pješačka zona poboljšat će kvalitetu života u Sisku

Radovi na izgradnji pješačke zone u središtu grada započeli su prošli tjedan, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima je danas obišla gradilište gdje se trenutno ruši postojeća kolnička konstrukcija nakon čega slijede iskopi i izgradnja nove konstrukcije,  dok će se u završnoj fazi ugrađivati kamene kocke kojima će biti popločena Kranjčevićeva  ulica i dio Ulice Stjepana i Antuna Radića do raskrižja s Ulicom I. K. Sakcinskog. Pješačka zona bit će uljepšana još nekim detaljima poput fontane i moderne javne rasvjete, imat će pametne solarne klupe, turistički info pano, stalke za bicikle i igrala za djecu, a bit će i hortikulturno uređena.

– Upravo smo dobili prvi draft 200.000 eura vrijedne prometne studije Deloittea i Prometnog fakulteta u Zagrebu koju financira EBRD iz koje ću navesti samo dva zanimljiva podatka. Studija navodi da će pješačka zona omogućiti stvaranje raznolikosti, jačanje ekonomije, oživljavanje trgovine na malo i ugostiteljstva, odnosno revitalizaciju grada Siska i povećanje kvalitete života u njemu, a anketa koja je za potrebe studije provedena otkriva da 38 posto građana ističe uvođenje pješačke zone u središtu grada kao najvažniju mjeru za poboljšanje kvalitete života u gradu Sisku. Dakle, pogodili smo „u sridu“ u ispunjavanju želja Siščana – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Kako će izgradnjom pješačke zone biti izgubljeno šezdesetak parkirališnih mjesta, gradska uprava već je krenula s nadoknadom izgubljenih parkirališnih mjesta. Tako je izgrađeno novo parkiralište u neposrednoj blizini tržnice s 47 mjesta, uređeno je parkiralište kod biskupije, a nova parkirališta gradit će se u Frankopanskoj ulici, s druge strane Starog mosta u Žitnoj ulici, Meštrovićevoj i drugdje. Za vrijeme radova na izgradnji pješačke zone, stanarima obližnjih zgrada osigurano je besplatno parkiranje.

S obzirom da će vlasnici ugostiteljskih objekata unutar pješačke zone u buduće svoje ugostiteljske terase  moći proširiti, što znači da će moći primati i više gostiju, danas su u gradskoj upravi informirani o uvjetima pod kojima će ih moći postavljati.

Rekonstrukcija javnih gradskih prometnica u pješačku zonu radi se na temelju projekta autora Darke Perinčić i Alessandra Sonatija, a vrijednost cjelokupne investicije je 9 milijuna kuna. Izvođač radova Mežnar građevinske usluge ima  rok od 60 radnih dana da radove privede kraju, dakle period školskih praznika i sezone godišnjih odmora kako bi građani Siska što manje osjećali posljedice intenzivnih radova u središtu grada. (Grad Sisak)