Pleternica dobila građevinsku dozvolu, kreće realizacija druge gradske hidroelektrane

Nakon što je 2012. Grad Pleternica pustio u rad i postao jedini u Hrvatskoj koji u svom vlasništvu ima hidroelektranu, konačno kreće realizacija projekta druge hidroelektrane u Pleternici. Gradonačelnica Antonija Jozić objavila je na svom FB-u kako su konačno dobili građevinsku dozvolu za gradnju svoje druge hidroelektrane, vrijedne 3,5 milijuna kuna, na lokaciji Požega.

'Za taj projekt smo nedavno dobili građevinsku dozvolu te sada čekamo natječaje kako bi uspjeli privući sredstva i realizirati i taj važan projekt', istaknula je gradonačelnica Jozić.

Grad Pleternica već sad, zahvaljujući svojoj hidroelektrani na Orljavi, ima besplatnu javnu rasvjetu, a cilj gradske uprave gradonačelnice Antonije Jozić je da grad postane potpuno energetski neovisan i da sam pokriva sve svoje energetske potrebe. Na tom tragu je i postavljanje tri solarne elektrane koje većim dijelom pokrivaju potrebe vrtića, poduzetničkog inkubatora i knjižnice, a cilj će definitivno biti postignut realizacijom projekta nove hidroelektrane, kada će Grad Pleternica proizvoditi više kilovata električne energije nego što im je potrebno za javne objekte i rasvjetu u gradu.

'Strategijom razvoja odlučili smo se postati zeleni grad u smislu da sve naše zgrade i sva javna potrošnja koju imamo bude pokrivena proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije', ističe gradonačelnica i navodi kako je u zadnjih pet godina, otkako je ona na vlasti, u obnovljive izvore uloženo, odnosno biti će uloženo, 10-ak milijuna kuna što u hidroelektrane - što u solarne elektrane. 'Time Pleternica zasigurno postaje primjer racionalnog i odgovornog upravljanja jer smanjenjem režijskih troškova u proračunu Pleternice, koji na godišnjoj razini iznosi 6 milijuna kuna, osigurava novac za nove projekte i programe poput besplatnih udžbenika, mjera poticanja poduzetnika, socijalnog programa i slično', navodi gradonačelnica Jozić. (gradonačelnik.hr)