Pleternica: Film 'Kulturna ruta bećarca i gange' pobijedio na filmskom festivalu u Indiji

Putopisno – dokumentarni film „Kulturna ruta bećarca i gange“ Alena Kocića, koji je nastao u sklopu prekograničnog europskog projekta Interreg- IPA-CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, proglašen je ovogodišnjim najboljim dokumentarnim filmom na indijskom filmskom festivalu - Global India International Film festival.

Naime, dokumentarni film dio je 2,35 milijuna eura vrijednog projekta, a snimao se na području Pleternice i Tomislavgrada.

„Prikazuje ljude, običaje, kulturne i turističke znamenitosti, tih dvaju gradova. Priču o dva grada i njihovim običajima, bećarcu i gangi, priča tipični Englez, Jullijan McDonnell, stand-up komičar, “YouTuber”, turistički promotor iz Londona i to je jedna od njegovih posebnosti. U filmu su korišteni i dokumentarni snimci oba grada s događanjima, zanimljivostima, povijesnom, kulturnom i tradicijskom baštinom, ali i gastronomskom ponudom tijekom godine, koje je sve režijski odlično uklopio autor Alen Kocić“, poručili su iz Interreg IPA CBC-a.

Nositelji projekta je Grad  Pleternica, dok je partner Općina Tomislavgrad, a cilj je oživiti nematerijalnu baštinu bećarca i gange koja će postati turistička atrakcija popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom.

Uz to, dokumentarni film je prijavljen i u konkurenciju za nagradu na filmskim festivalima u Bugarskoj, Španjolskoj, Latviji, Turskoj, Portugalu, Češkoj, Italiji, Grčkoj, Azerbejdžanu, Maldivima, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a možete ga pogledati na linku: https://vimeo.com/316303909 (gradonačelnik.hr/J.L.)