Pleternica: Grade vrtić, srednju školu i E-inkubator, poduzetnicima rekordnih 1,1 milijun kuna, uvode se i potpore OPG-ovcima

Uz izgrađenu industrijsku zonu, poduzetnički inkubator i poduzetnički centar koji je u potpunosti na usluzi pleterničkim poduzetnicima, od ove godine Pleternica je ponosni nositelj BFC certifikata kojim potvrđuje povoljno poslovno okruženje te brojne pogodnosti koje su na raspolaganju poduzetnicima i onima koje svoje poslovanje žele pokrenuti u ovom gradu. 

Prema istraživanju Instituta za javne financije iz 2015. godine, Pleternica je u TOP10% hrvatskih gradova po korištenju EU fondova. Ovaj, nagradom ovjenčan, pametni grad - SMART CITY 2015 - i ove je godine bio iznimno uspješan u realizaciji svojih projekata i ostvarivanju međunarodnih nagrada i certifikata. Brojnim ulaganjima stvoreni su preduvjeti za razvoj Pleternice kao modernog grada, grada poželjnog za investitore i poslovanje, atraktivnog turističkog, kulturnog i vjerskog središta, grada ugodnog življenja i grada po mjeri obitelji.

Uz izgrađenu industrijsku zonu, poduzetnički inkubator i poduzetnički centar koji je u potpunosti na usluzi pleterničkim poduzetnicima, od ove godine Pleternica je ponosni nositelj BFC certifikata kojim potvrđuje povoljno poslovno okruženje te brojne pogodnosti koje su na raspolaganju poduzetnicima i onima koje svoje poslovanje žele pokrenuti u ovom gradu. S ciljem daljnje promocije poduzetničke zone kao izvrsnog mjesta za ulaganje održana je konferencija Poslovni uzlet, a Pleternica je dobitnik i međunarodne nagrade za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“ koja joj je uručena u Dubrovniku. Državni zavod za statistiku smjestio je Pleternicu na vrh gradova po otvorenim radnim mjestima, a Institut za javne financije dodijelio je gradu peticu i priznanje za transparentnost.

Kroz Program razvoja gospodarstva težak gotovo 10 milijuna kuna gradi se E-inkubator namijenjen IT sektoru u kojemu će svoje poslovanje razvijati mladi, visokoobrazovani ljudi. Na taj način Pleternica želi odgovoriti na dva izazova s kojima se suočava, nisku poduzetničku aktivnost te iseljavanje visokoobrazovanih ljudi. Kroz rad Gospodarskog vijeća, savjetodavnog tijela gradonačelnice, kreirane su potpore za gospodarstvo koje u ovoj godini iznose rekordnih milijun i sto tisuća kuna. Direktna je to i konkretna pomoć pleterničkim poduzetnicima i obrtnicima za rast i razvoj njihovih poslovanja.

Gradsko vijeće Grada Pleternice na posljednjoj je sjednici usvojilo Strategiju razvoja poljoprivrede, a za 2019. godinu planiraju se i potpore poljoprivrednicima za razvoj njihovih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Napore Grada Pleternice u smjeru razvoja poljoprivredne proizvodnje te promocije proizvoda vrijednih ruku pleterničkih poljoprivrednika prepoznalo je Ministarstvo poljoprivrede te je Pleternici organiziralo manifestaciju „Naše domaće, sada i ubuduće“

2018. godina će zasigurno ostati upamćena kao godina u kojoj je Pleternica značajno promijenila svoju vizuru. U samom centru grada četiri su velika gradilišta vrijedna gotovo 60 milijuna kuna. Osim već spomenutog E-inkubatora gradi se srednja škola, rekonstruira kino-dvorana u suvremeni multimedijalni centar te gradi interpretacijski centar Muzej bećarca i trg bećarca. Pleternica se ove godine pridružila Mreži kreativnih gradova Hrvatske te time potvrdila napore koje ulaže u razvoj kulturne, turističke i društvene infrastrukture. Nedaleko od ovih gradilišta izgrađeno je dva i pol miijuna kuna vrijedno reciklažno dvorište koje će s radom započeti u 2019. godini.

U suradnji s Hrvatskim vodama završeni su radovi na šest milijuna kuna vrijednoj rekonstrukciji pleterničke brane, simbola Pleternice, izgrađene davne 1910. godine, a krenula je i izgradnja šetnice uz rijeku Orljavu ukupne vrijednosti dva i pol milijuna kuna. U novijoj povijesti Pleternice zasigurno su najteži trenuci bili oni iz 2014. godine i katastrofalne poplave koje su građanima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tvrtkama te na infrastrukturi prouzrokovale štetu od 50 milijuna kuna. Hrvatske vode ove godine završavaju radove na izgradnji tri i pol kilometra dugog nasipa od Gradca do Viškovaca koji bi u budućnosti trebao spriječiti ovakve katastrofe.

S provedbom je krenuo i projekt Aglomeracije Pleternica s izgradnjom pročistača i sustava odvodnje otpadnih voda dvanaest pleterničkih naselja u vrijednosti od 177 milijuna kuna za koji je početkom prosinca raspisan natječaj za izvođača radova. U suradnji s Hrvatskim cestama izrađuje se projektna dokumentacija za rekonstrukciju državnih cesta te izgradnju pješačkih staza i kolnih ulaza naselja Frkljevci i Kadanovci te dionice od Vesele do Kuzmice čiju izgradnju nestrpljivo očekuju stanovnici navedenih naselja posebice iz razloga povećanja sigurnosti prometa na cestama.

Četiri godine nakon izgradnje novog vrtića Grad Pleternica suočio se s još jednim izazovom, popunjenim kapacitetima dječjeg vrtića i listama čekanja stoga je 2018. godina protekla u izradi tehničke dokumentacije te osiguravanju sredstava za nadogradnju. Napore je prepoznalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrivši Pleternici milijun i pol kuna za početak radova, a preostali dio od 9 milijuna kuna vrijedne nadogradnje očekuje se kroz mjeru 7.4.1. U sklopu dječjeg vrtića odvijaju se brojne aktivnosti, športske i edukativne radionice, učenje stranih jezika, a u sklopu vrtića organizirana je i predškola za koju je ove godine Grad Pleternica osigurao i prijevoz djece iz njihovih naselja.

Pleternica je i Grad prijatelj djece koji svoju titulu iznova potvrđuje osluškujući potrebe najmlađih. Dječja gradonačelnica i dječje gradsko vijeće zastupaju potrebe sve djece Grada Pleternice i predlažu projekte i aktivnosti bitne za njihovo ljepše i sadržajnije djetinjstvo.

U suradnji s Požeško-slavonskom županijom pripremljen je projekt energetske obnove pleterničke osnovne škole „težak“ 16 milijuna kuna za koji se očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova. Pleternici su odobreni projekti energetske obnove Centra hrvatskih branitelja, društvenog doma Blacko te sportskog objekta Kuzmica ukupne vrijednosti 2 milijuna kuna.

Da je Pleternica grad koji osluškuje potrebe svojih stanovnika potvrđuju i program potpora za novorođenčad, organizirane igraonice u četiri naselja, sufinanciranje nabave školskih udžbenika, poklon paketići prvašićima, darivanje djece od 1.-4. razreda u prigodi blagdana svetog Nikole, stipendije studentima, pomoć socijalno ugroženim stanovnicima te prigodne božićnice umirovljenicima. 2018. godina je godina uspostave programa pomoći u kući kroz projekt Zaželi ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna kroz koji su zaposlene 22 žene koje skrbe o 200 korisnika na području grada.

Uz brojne športske uspjehe, atraktivne manifestacije u organizaciji gradske Turističke zajednice Pleternica je bilježila uspjehe i u radu svojih udruga koje su bespovratnim sredstvima financirale svoje projekte ostavljajući svojoj Pleternici bogatstvo zajedništva i djelić sebe. Posebne zasluge za to pripradaju i Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica koja unutar novih zidova zgrade knjižnice čuva bogatstvo pisane riječi i baštinu pleterničkog kraja koje otkriva kroz brojne manifestacije, programe i susrete s građanima. Pleternica je i grad bećarca, zaštićene nematerijalne baštine upisane u registar svjetske baštine čovječanstva i na temelju toga u suradnji sa svojim građanima, udrugama i ustanovama razvija programe i projekte s ciljem turističkog razvoja.

Svim ovim projektima, aktivnostima i koracima Pleternica želi ostvariti viziju zacrtanu u Strategiji razvoja - „…postati gospodarski najrazvijeniji grad Požeško-slavonske županije, grad ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove…“ (Grad Pleternica)