Pleternica: Kreće dogradnja vrtića, u planu i bazen za vrtićarce i školarce

Grad Pleternica kreće u projekt dogradnje dječjeg vrtića vrijedan gotovo devet milijuna kuna, a kojim će vrtiću sagrađenom prije pet godina povećati kapacitet za još 80 djece. Grad je pripremio kompletnu projektnu dokumentaciju za dogradnju i već su dobili zeleno svjetlo od Ministarstva demografije za prvu fazu vrijednu 1,5 milijun kuna, dok su preostalih 7,5 milijuna kandidirali na mjeru 7.4.1. i čekaju odobrenje.

'U prosincu 2013. otvorili smo novi vrtić u kojeg smo tada preselili dvije skupine iz starog vrtića, ukupno oko 50 djece. Kroz ovih pet godina taj se broj svake godine povećavao, tako da danas u vrtiću imamo rekordnih sedam skupina, ukupno 150 djece, te 14 zaposlenih odgojitelja. Uz to, u okviru vrtića imamo organiziranu i predškolu za 80 djece. S obzirom da sad već imamo i listu čekanja za još 80 djece, odlučili smo proširiti kapacitete kako bi svoj djeci osigurali smještaj u vrtiću i zato krećemo u projekt proširenja. Ministarstvo nam je odobrilo projekt, proveli smo javnu nabavu i sad čekamo građevinsku dozvolu, a čim je dobijemo krećemo u prvu fazu dogradnje od 1,5 milijuna kuna, a nadamo se da ćemo uskoro dobiti ostatak i već u 2019. završiti cijeli objekt', kaže nam gradonačelnica Antonija Jozić koja povećanje broja djece u vrtiću ne pripisuju demografskom boomu nego povećanju zaposlenosti mladih roditelja s područja Pleternice. 'Stil života se promijenio, roditelji rade, bake i djedovi rade, i zato se traži mjesto više u vrtiću', konstatira.

U 3. fazi, gradonačelnica pak planira uz vrtić dograditi zatvoreni bazen za školu plivanja kojeg bi koristila vrtićka i školska djeca do 4. razreda, kao i djeca s posebnim potrebama za rehabilitaciju.

'To će biti prvi takav bazen u našoj županiji i vjerujemo da će ga koristiti sva djeca s područja jer danas naša djeca u školu plivanja putuju u Orahovicu. Nadamo se da bi ovaj projekt mogli realizirati već 2020.', kaže gradonačelnica. (gradonačelnik.hr)