Pleternica: Poljoprivrednicima besplatna izrada projektnih prijedloga za EU potpore

Grad Pleternica je u suradnji s Poduzetničkim centrom svojim poljoprivrednicima omogućio 40 besplatnih projektnih prijava na natječaj za potpore iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Dugo je to očekivana mjera kojim obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu ostvariti potporu od 15.000 EUR-a, a Grad je u srpnju odlučio pomoći na način da prvih 40 korisnika koji s Poduzetničkim centrom Pleternica sklope Ugovor o pripremi projektnog prijedloga budu oslobođeni plaćanja cijene izrade bez PDV-a.

Kako nam kaže gradonačelnica Antonija Jozić, kvota od 40 besplatnih prijava ispunjena je u samo tri dana i već su sklopljeni ugovori s OPG-ovima kojima Grad besplatno radi prijavu.

'Inače se izrada projekta radi po izuzetno niskim cijenama, a poljoprivrednici registrirani na području Grada Pleternice ostvaruju potporu u visini 50 posto troškova izrade. Ta mjera još nije iskorištena pa se mogu javiti u Poduzetnički centar Pleternica d.o.o..

Na ovaj način želimo svojim iskustvom pomoći svojim poljoprivrednicima u ostvarivanju bespovratne EU potpore. Osim te mjere postoji niz mjera kojima se poduzetnicima olakšava ulazak u poduzetničke vode, a ove godine za te mjere izdvojeno je milijun kuna iz Proračuna Grada Pleternice', kaže gradonačelnica.

Posebno je, ističe, ponosna na poljoprivrednike koji se unatoč teškom stanju u hrvatskoj poljoprivredi trude i dalje ulagati kako bi postigli rast i razvoj svojih OPG-a.

'Naravno da time direktno utječu i na rast i razvoj gospodarstva Grada Pleternice i naše županije i naša želja je da im u tome budemo partner i pomoć. Ja osobno kao i djelatnici našeg Poduzetničkog centra im i dalje stojimo na raspolaganju', poručuje gradonačelnica.

Inače, na ovaj natječaj PRR-a (operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”) mogu se prijaviti mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.999 EUR-a. Dobivena sredstva mogu se koristiti za kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (SL C 202 (2016)), kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU, operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva., kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i dr. 

Za sve dodatne informacije poljoprivrednici se mogu obratite na tel. 252-125 ili putem elektronske pošte: info@plink.hr . (gradonačelnik.hr)