Ploče: 4 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete

Grad Ploče zadužuje se za dugoročni kredit u trajanju od šest godina od HBOR-a u iznosu od 4 milijuna kuna za potrebe financiranja projekta „Energetska obnova putem učinkovitosti sustava javne rasvjete Grada Ploče“ odlučeno je ovog tjedna na sjednici Gradskog vijeća.

Putem financijskog instrumenta „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“ Grad Ploče nastoji povećati učinkovitost sustava javne rasvjete kojom će se, kako kaže zamjenik gradonačelnika Ivan Marević konačno povećati i prometna sigurnost.

"Ovo je najpovoljniji mogući model po kojem praktično dobijamo “besplatan novac” za vrlo važan projekt energetske obnove sustava javne rasvjete Grada Ploče. Radi se o LED rasvjeti, a projektom će se povećati javna i prometna sigurnost, postići će se ušteda električne energije od 79 %, čime će se snizit i emisije CO2, snizit će se troškovi održavanja, smanjit će se svjetlosno onečišćenje, a paralelno povećati stabilnost sustava javne rasvjete. U apsolutnom iznosu, smanjenje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu na godišnjoj razini bit će preko 1.000.000,00 kWh. Ono što je bitno napomenuti jest da se bi se kredit vraćao iz ušteda (Grad neće mjesečno izdvajati veći iznos za trošak električne energije za javnu rasvjetu u odnosu na iznos koji trenutno izdvaja), a nakon vraćanja kredita Grad će i dalje eksploatirati sustav nove rasvjete uz, naravno, značajne uštede", rekao je za Ploče Online zamjenik gradonačelnika Ivan Marević. (gradonačelnik.hr/ploce.com.hr)