Ploče: Nove mjere za poduzetnike i obrtnike, paušal se snižava na 150 kuna

Gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević, na svojoj je facebook stranici objavio kako je Grad Ploče odlučio provesti određene mjere kako bi se olakšalo poslovanje poduzetnicima i obrtnicima.

Tako je u listopadu prošle godine donesena Odluka o porezima, kojom se smanjivanjem stope poreza na potrošnju, omogućilo smanjenje za 70 posto. Odluka je stupila na snagu 1. siječnja ove godine, a primjenjuje se na sve pravne i fizičke osobe i društva koja obavljaju ugostiteljske i uslužne djelatnosti.

Gradonačelnik je dalje istaknuo kako je Gradskom vijeću predložena odluka o uspostavljanju novog iznosa paušalnog poreza za iznajmljivače i smještajne jedinice od 150,00 kuna što je zakonski najniži dopušteni iznos. Dosadašnji paušalni porez u Gradu Ploče iznosio je 255,00 kuna s obzirom na pripadnost B razredu.

Nadalje, Grad je pripremio i Odluku o korištenju javnih površina temeljem koje će se provesti i javno savjetovanje i koja bi trebala značajno smanjiti iznose zakupa javnih površina koja koriste trgovačka društva i obrtnici Grada.

"Svjesni činjenice kako su poduzetnici i obrtnici s područja grada Ploča opterećeni raznim nametima koji svakodnevno opterećuju njihovo poslovanje, odlučili smo poduzeti konkretne korake u olakšavanju poslovanja poduzetnicima i obrtnicima i donijeti konkretne mjere. Navedenim se mjerama stvara povoljno poslovno okruženje za djelovanje poduzetnika i obrtnika na području Grada Ploča čime se razvija poduzetnička klima i poduzetnički potencijali. Grad Ploče se svjesno odriče većeg dijela svog prihoda, a sve u cilju olakšavanja poslovanja lokalnih privrednih subjekata," poručio je gradonačelnik Krstičević. (gradonačelnik.hr/L.U.)