Ploče: Za gradske projekte u šest mjeseci ostvarili preko 14 milijuna bespovratnih kuna

Uoči sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u petak gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević objavio je izvješće o svom radu u proteklih šest mjeseci. Inzistirajući na otvorenosti i transparentnosti rada gradske uprave, Krstičević svakih šest mjeseci objavljuje detaljno izvješće o svom radu, a ključni je fokus i u ovom izvješću na projektima i prijavama na natječaje za bespovratna sredstva, uglavnom iz EU fondova. A što se tiče EU projekata, u drugoj polovici 2018. godine odobreni su im projekti vrijedni 7 milijuna kuna, a potpisali su projekte vrijedne preko 7,8 milijuna kuna.

'Ukupno 13 projekata kojima ćemo bitno poboljšati kvalitetu života svim građanima grada Ploča', poručuje Krstičević na svom FB-u.

Među odobrenim i potpisanim projektima najveći je projekt Zaželi za bolje sutra kojim je na dvije i pol godine zaposleno 20 dugotrajno nezaposlenih žena koje će, kao gerontodomaćice, brinuti o starim i nemoćnim osobama s područja Grada Ploča. Vrijednost projekta je 4,1 milijun kuna.

Tu je i projekt podrške socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih osoba za kojeg je Grad Ploče ostvario 787 tisuća kuna. Jedan su od gradova koji je 'brzim prstom' uspio osvojiti vaučer od 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog wi-fi-a na javne prostore u gradu, a u suradnji sa Turističkom zajednicom ostvarili su 100 tisuća kuna bespovratnog sufinanciranja za organizaciju prošlogodišnjeg Maratona lađa. Za projekt uređenja Malog Milosavca, odnosno izgradnju stepenica koje će povezati gradsku rivu s ovim dijelom grada, opet u suradnji s Turističkom  zajednicom, ostvarili su 50 tisuća kuna. Sa Fondom za zaštitu okoliša potpisali su, pak, ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. Na kraju, od potpisanih projekata tu je još i ekološki projekt Coast energy za kojeg su dobili 193 tisuće eura.

Na različite natječaje Grad Ploče je u drugoj polovici prošle godine, navodi Krstičević, prijavio 11 projekata, a među njima je svakako najvažniji 6,3 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje novog dječjeg vrtića u Staševici, za kojeg im je odobeno 5,7 milijuna kuna bespovratnog sufinanciranja.

Od važnijih odluka, Krstičević ističe onu o sufinanciranju udžbenika osnovnoškolcima po kojoj su učenici nižih razreda dobili po 300, a viših po 600 kuna gradske subvencije za nabavu udžbenika. Tu je i sporazum sa tvrtkom ATT o stipendiranju šest studenata sa po 650 kuna, čime se iznos njihove stipendije, zbrojen sa gradskom, penje na čak 1350 kuna mjesečno. U prosincu su, pak, otvorene dodatne vrtićke prostorije u Pastoralnom centru i tako privremeno riješen problem nedostatka vrtićkog prostora.  (gradonačelnik.hr/M.P.D.)