Jubilarno 10. izdanje

Pobjednik Karlovyh Vary otvorio Vukovar film festival

Izvor: PR Vukovar film festival

Projekcijom mađarskog filma „Ovo nije moje vrijeme“ koji je prije mjesec i pol dana pobijedio na filmskom festivalu u Karlovym Varyma u Vukovaru je otvoren deseti po redu filmski festival. Ovogodišnje otvorenje uveličali su svojim dolaskom u Vukovar redatelj filma Szabolcs Hajdu, koju ujedno glumi glavnu ulogu, kao i Orsolya Török-Illyés, Zsigmond Hajdu,i Lujza Hajdu, redateljeva supruga i dvoje djece koji također glume u filmu. Osim filmskog, otvorenje je imalo i političku notu jer je festival otvorio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a prisustvovali su mu i Andrej Plenković, Zdravko Marić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i drugi viđeniji članovi HDZ-a. Ministar Hasanbegović otvorio je festival riječima kako čestita festivalu na opstanku tijekom 10 godina usprkos maćehinskom odnosu eminencija iz HAVC-a koji imaju druge sklonosti i interese.

Film “Ovo nije moje vrijeme” fascinantan je film jer je snimljen bez državnih sredstava, proračun mu je bio samo pet tisuća dolara, cijeli se odvija u stanu u kojem i inače živi redatelj i njegova obitelj, a kako je Szabolcs Hajdu profesor na akademiji tako je kao snimatelje filma koristio 13 svojih studenata. Posebna su priča njihova djeca koji se sjajno snalaze pred kamerama. Nakon što je snimljen u samo 18 dana, dobio je pozivnicu za festival u Karlovym Varyma gdje je proglašen najboljim filmom. Madžarski filmski fond sada je u problemima jer je film “Ovo nije moje vrijeme” njihov mogući kandidat za Oscara, ali kako kandidirati film koji nisu financirali.

Prije ovog filma prikazan je kratki film Jasne Nanut “Igra malog tigra”, ljubavna igra između Krešimira Mikića i Ane Stunić, koji je također oduševio kritičare. Jasna Nanut početkom je godine diplomirala režiju na akademiji te sada priprema svoj prvi dugometražni film za koji nam je rekla da će se baviti muško-ženskim odnosima, što je njezina omiljena tema i u kratkim filmovima nastalim za vrijeme studiranja. Ono što je zanimljivo jest da smo znali koliko je Krešimir Mikić dobar glumac, ali nismo znali da i Ana Stunić, poznatija kao tv voditeljica, vrlo dobro funkcionira kao glumica.

Sve ovo tek je uvod u niz hvaljenih filmova koji će se prikazati tijekom ovog tjedna na filmskom festivalu u Vukovaru. Novi filmovi Woodyja Allena, Jima Jarmuscha i Pedra Almodovara, pobjednik festivala u Cannesu “Ja, Daniel Blake” Kena Loacha, “Matura” Cristiana Mungiua koji je u Cannesu proglašen najboljim redateljem, sve to i mnogo više može se premijerno vidjeti u Vukovaru. A o najboljem filmu iz kompeticije odlučivati će žiri koji čine glumica Anja Šovagović, producentica Anita Juka i filmski kritičar Igor Tomljenović.