Poduzetnički inkubator Kutina započeo s radom: Poslovne prostore koristit će 29 malih i srednjih poduzetnika

Grad Kutina je početkom svibnja na službenoj web stranici objavio natječaj za zakup poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru Kutina za male i srednje poduzetnike na koji se prijavilo njih 29 koji su zadovoljili uvjete natječaja. Tom prigodom u prostoru Poduzetničkog inkubatora Kutina održana je svečana primopredaja poslovnih prostora poduzetnicima zakupnicima u čijem će prostoru uz RA Mrav svoje poduzetništvo, razvijati 29 malih i srednjih poduzetnika s područja Grada Kutine.

U uređenje i opremanje inkubatora, iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloženo je 6,5 milijuna kuna, a sa 1,8 milijuna kuna sudjelovao je Grad Kutina kao nositelj projekta.

Realizacijom projekta Poduzetnički inkubator Kutina rekonstruirao se i opremio postojeći prostor nekadašnjeg „Komiteta“ te prilagodilo potrebama malih i srednjih poduzetnika sa područja Grada Kutine. Osim usluga koje nudi poduzetnički inkubator, a neke od njih su: najam različitih poslovnih prostora, najam dvorane za sastanke, najam uredske opreme itd., osigurao se i prostor za poslovni subjekt koji će nuditi usluge poslovnog akceleratora (poslovno savjetovanje, savjetovanje o izvorima financiranja, istraživanje tržišta i sl.).

Cilj ovog Projekta je razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničko poslovne infrastrukture na području Grada Kutine te doprinos realizaciji nacionalnih, regionalnih i lokalnih strateških opredjeljenja u pogledu razvoja malog i srednjeg poduzetništva na financijski održiv način.

 „Izuzetno smo zadovoljni što smo danas okončali ovu fazu gdje smo implementirali naš projekt Poduzetničkog inkubatora te potpisali ugovor sa 29 korisnika i jedan ugovor sa RA Mrav, upraviteljem aktivnosti PUNK- a. U ovih 29 korisnika nalazi se 15 naših malih poduzetnika čija je djelatnost mlađa od 3 godine. Veseli nas što smo dali priliku takvim mladim ljudima za uspješan početak njihovog poduzetništva“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić te dodao kako Grad Kutina ide u pozitivnom smjeru razvoja poduzetništva. Gradonačelnik je podsjetio na problematiku imovinsko pravnih odnosa zgrade PUNK-a koja je nedavno riješena na način da je Ministarstvo državne imovine darivalo 50% svog vlasništva zgrade Gradu Kutini što je rezultiralo nastavkom aktivnosti na Poduzetničkom inkubatoru. „Naša zamisao je da se uredi gornji kat zgrade koji bi se također stavio u funkciju PUNK-a, a u sklopu kojeg bi jedan prostor bio namijenjen za Centar izvrsnosti. Našim mladim poduzetnicima bi tako omogućili poslovno razvijanje, a ujedno bismo im ukazali i na sve naše mogućnosti Poduzetničkih zona kao i Industrijsko logističke zone u koje bi se nakon što uspješno razviju svoje poduzetništvo s vremenom i preselili te tako kroz niz naših mjera za poduzetnike i uz svoje poduzetne aktivnosti potaknuli zapošljavanje na području Grada Kutine“, poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Tomislav Kojundžić, direktor RA Mrav je poručio mladim poduzetnicima da im je RA Mrav kao upravitelj aktivnosti PUNK-a na usluzi za savjete te ih upoznao s uslugama Poduzetničkog inkubatora čiji najam poslovnog prostora opremljenog s IT opremom te uredskim namještajem obuhvaća i najam dvorane za sastanke, korištenje usluga umnožavanja, ispisa i skeniranja dokumenata, najam coworking prostora, najam maketarnice, korištenje skype sobe, korištenje usluga akceleratora, korištenje zalogajnice.

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić istaknuo je da Grad Kutina ulaže dostatna sredstva u poduzetničku strukturu na području Grada Kutine krenuvši od Poslovnih zona prvenstveno Industrijsko logističke zone koja se u skorije vrijeme namjerava staviti u svoju funkciju. „Uz sve ove aktivnosti koje Grad Kutina radi u smislu razvoja i poticanja poduzetništva na području Grada Kutine tu su i ostale mjere kojima se želi pomoći našim poduzetnicima kroz davanje potvrda za zapošljavanje i za davanje opreme malim i srednjim poduzetnicima. Tako da naši poduzetnici koji rade i mimo ovog inkubatora imaju mogućnost razvijati se i širiti svoje poslovanje na području Grada Kutine“, istaknuo je pročelnik Hrvoje Krmelić. Što se tiče daljnjih aktivnosti koje Grad Kutina provodi kroz financiranje EU fondova u tijeku priprema i provedba projekata vrijednih gotovo 220 milijuna kuna. „Jedan od projekata koji se najviše navlači u slijedećem razdoblju je pitanje izgradnje infrastrukturne mreže na području Grada Kutine, a riječ je o projektu Aglomeracija Moslavina u vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna“, rekao je pročelnik Krmelić te zaključio da Grad Kutina uspješno provodi projekte što je pokazatelj da u samoj realizaciji projekata gotovo da nema penalizacije za izvršenje projekata koji su napravljeni i financirani od strane EU fondova.

Realizacija ovog projekta traje 3 godine nakon čega će Poduzetnički inkubator Kutina biti slobodan i na raspolaganju svim budućim korisnicima koji će htjeti razvijati svoje posebne ideje kako bi ujedno mogli razvijati poduzetništvo na području Grada Kutine.

Današnjom svečanom primopredajom poslovnih prostora mladim start up-ovima Poduzetničkim inkubatorom u Kutini osiguran je kvalitetan i opremljen prostor za buduće djelovanje i razvoj, a nekadašnji “Komitet” postao je simbol novog načina tržišnog poslovanja i modernih mladih poduzetnika. (Grad Kutina)