INTERVJU Kristina Ikić Baniček

Podvukla sam crtu, slijede promjene u gradskim sustavima

Grad je napokon financijski stabilan, kontinuirano imamo višak novaca na računu, nikome nismo dužni, sve se obveze plaćaju u roku i prije, imamo stabilnu situaciju da se u Vijeću dogovorimo o prioritetima u koje treba ulagati, ističe gradonačelnica Siska

Kristina Ikić Baniček jedna je od 13 gradonačelnica izabranih na ovim izborima. Svoj mandat potvrdila je u drugom krugu, osvojivši 55,80 posto glasova, uvjerljivo pobijedivši HDZ-ovog Franju Šabana, a ostvarila je i gotovo pet posto bolji rezultat nego na prošlim izborima. Iako je situacija u Gradskom vijeću podijeljena – SDP-ova koalicija kojoj je na čelu osvojila je 31,71 posto glasova, a HDZ-ova 31,37, uz još 6,67 posto za MOST, Ikić Baniček očekuje konstruktivnu suradnju i potporu vijećnika za projekte i kvalitetno funkcioniranje grada.

G. Ikić Baniček, uvjerljivo ste u drugom krugu pobijedili svog protukandidata i postigli bolji rezultat nego prije četiri godine. Jeste li zadovoljni i što Vam znači ovaj rezultat?

- Zahvaljujem biračima na podršci, kampanja laži i podvala i mržnje nije imala šansi, nitko mi nije kontrirao s programom, apsolutno nitko, nejasno je kako je itko mislio pobijediti bez programa. Zadovoljna sam i ponosna na Siščane i zrelost birača. Sisak je imao neobično puno lista i kandidata, što govori o političkoj nezrelosti nekih i precjenjivanju vlastitog rejtinga. Neki su se na internetu okružili sa šačicom pljuvača istomišljenika i pomislili da ta šačica predstavlja cijeli grad, sve Siščane. Ja svakodnevno živim i radim sa Siščanima i znam kako dišu, što misle, a mnogi su se krivo procijenili i pomislili da imaju neku šansu, a nisu je imali niti će.

Hoće li biti nekih promjena u načinu upravljanja gradom i u upravljačkom timu?

- Hoće! Nekima sam se zahvalila nakon dvije godine suradnje, koja nije išla u dobrom smjeru, a nekima ću se zahvaliti nakon četiri godine. Neki će dobiti nove zadaće, a razgovaram i sa nekim novim, stručnim ljudima s novim i svježim idejama. Neke ustanove i tvrtke su napravile iskorak, a neke su zaustavile negativne trendove, ali nisu dali onu novu kvalitetu u komunalnom i društvenom razvoju grada. Svega sam svjesna i podvukla sam crtu, te slijede promjene u mnogim sustavima. Neki će dobiti nove izazove, a s nekima ću se prijateljski pozdraviti.

Možete li biti konkretniji, o kakvim je točno promjenama riječ, koliko će ljudi morat otići i na koji način ćete birati nove?

- Raspisat ćemo javni natječaj za mjesta direktora nekih trgovačkih društava kojima je osnivač Grad Sisak. U gradskoj upravi smo kraj mandata dočekali s dvoje vršitelja dužnosti pročelnika upravnih odjela što moramo riješiti, a u ustanovama ću s nekim ravnateljima obaviti razgovor i vidjeti mogu li dati veći doprinos u nekoj novoj ulozi, a na upražnjena mjesta će, također putem javnog natječaja, doći novi ljudi.

Kakvu situaciju i suradnju očekujete s Gradskim vijećem u ovom mandatu?

- Očekujem potporu većine vijećnika u Vijeću bez obzira na opciju kojoj pripadaju, isto kao i u protekle četiri godine. Grad je napokon financijski stabilan, kontinuirano imamo višak novaca na računu, nikome nismo dužni, sve se obveze plaćaju u roku i prije, imamo stabilnu situaciju da se u Vijeću dogovorimo o prioritetima u koje treba ulagati. Ja sam svoje prioritete iznijela u svom programu, ali spremna sam u program Grada uključiti i druge projekte od interesa za Grad.

Što smatrate svojim najvećim uspjesima u protekle četiri godine?

- Glavni uspjeh je da smo konsolidirali prihode i rashode, da smo pokrenuli projekte, da smo počeli kontinuirano ulagati u komunalnu infrastrukturu, da je broj nezaposlenih najniži u posljednjih 20 godina, da trgovačka društva stabilno posluju i efikasno ostvaruju svoju funkciju servisa prema građanima. Od projekata mogu izdvojiti one kapitalne poput korza, bazena Caprag, Ciglarske grabe, Ledene dvorane, zamjene i pune funkcionalnosti javne rasvjete. Uspjeh je da smo osigurali velika sredstva iz EU fondova ponajprije za Holandsku kuću, zatim za nove autobuse, rasvjetu... Uspjeh je i investicijska živost koju pokazuju sisačke tvrtke koje su se uključile u projekt Sisački poduzetnik, a uspjeh je i da nam vojska SAD-a gradi novi vrtić.

Želite li zbog nečega?

- Žalim što država i dalje nema sluha za rješenje problema državne imovine, žalim što županija nije uspjela pokrenuti niti jedan kapitalni projekt u Sisku (središnji paviljon), niti završiti projekte započete prije više od dvije godine (obrtnička škola), žalim što državne tvrtke nisu pokrenule kapitalne projekte od primarnog interesa za grad poput sanacije mosta Gromova, gradnje Odranskog mosta i pristupne ceste i gradnje Kupskog mosta, a nisu u stanju niti više od tri godine završiti kolodvor i krenuti s uređenjem pruge prema Capragu i dalje do Sunje. Žalim da gradnja komunalnog pristaništa nije krenula prije, i što troma državna administracija i dalje blokira projekte u energetici koji su nam na stand by-u.

Koji su Vam planovi i ključni prioriteti u naredne četiri godine, što građani mogu očekivati od Vas?

- CIK (Centar kreativne industrije), Tehnološki park, nastavak i proširenje programa Sisački poduzetnik, javna LED rasvjeta u svakoj sisačkoj ulici, Komunalno pristanište i nastavak šetnice, asfalt i nogostupi u svakoj gradskoj ulici, Svinjičko – Brezovica, novi vrtići na Brzaju i u Galdovu, nova knjižnica iza Gutschy kuće, završetak Holandske kuće, arheološki park Sv. Kvirina, otvaranje kluba urbane kulture u prizemlju KKV-a, završetak Ledene dvorane, obnova dvorane Silax, kao i nova sportska dvorana za razne ekipne sportove (najvjerojatnije negdje na Zelenom Brijegu). Zatim nova komunalna upravna zgrada za tvrtke, digitalizacija gradske uprave i sKartica za sve usluge grada.

Kad očekujete da bi Tehnološki park mogao zaživjeti?

 - S obzirom da mi je Ministarstvo državne imovine nedavno poručilo da poklon u obliku derutne zgrade bivše uprave Željezare, kojoj prijeti urušavanje, dolazi uz uvjete koji su Gradu neprihvatljivi, nisam previše optimistična. Kad god je u neki projekt uključena i dobra volja države tu dobru volju se treba čekati, a čekanje se mjeri godinama, a ne mjesecima. (gradonačelnik.hr)

Neću polemizirati s biskupom Košićem

Sisački biskup nedavno je opet došao u fokus javnosti, ovaj put zbog kritika upućenih premijeru. Vama su takve kritike zadnje četiri godine gotovo pa bile svakodnevica, ali ste svejedno dobili potporu velike većine građana. Mislite li da će u novom mandatu manje propovijedi biskupa Košića biti posvećeno vama?

- Ne zamaram se time. Ja s gospodinom Košićem neću javno polemizirati iz poštovanja prema vjernicima kojima je on duhovni vođa. On meni može i dalje slobodno govoriti što god mu padne napamet, no trebao bi biti svjestan da uvredama na moj račun vrijeđa i vjernike koji mene podržavaju. Ostavljam to njegovoj savjesti.

intervju, Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica, Sisak