Policajcima u Novalji 2.000 kuna za troškove stanovanja

Potpisan Sporazum o financiranju smještaja policijskih službenika PP Novalja između Grada Novalje i Ministarstva unutarnjih poslova.

Održavanje sigurnosti i javnog reda i mira jedan je od ključnih javnih potreba i interesa svake jedinice lokalne samouprave, a Grad Novalja u poboljšanju je otišao i korak dalje. Inovativan pristup u dizanju razine opće sigurnosti rezultirao je Sporazumom o financiranju smještaja policijskih službenika PP Novalja između Grada Novalje i Ministarstva unutarnjih poslova.

Posljednjih nekoliko godina područje Grada Novalje suočava se s odljevom policijskog kadra. Skupoća samog života i problematika rješavanja stambenog pitanja osnovni su uzroci deficita policijskih službenika. Potpisani Sporazum ide u korist najviše baš njima.

"Ovo je obrazac kako valja rješavati pitanja od zajedničkog interesa. U ljetnim mjesecima imamo pojačane potrebe za obavljanje policijskih poslova u priobalnom dijelu, što znači još više službenika. Novalja je prema broju stanovnika mali grad, međutim prošle godine tu je bilo više od 250 000 gostiju što znači jedan ozbiljan posao kad je u pitanju održavanje javnog reda i mira i sigurnosti svih građana i gostiju. Da bi osigurali dovoljnu nazočnost policijskih službenika mi moramo raditi na poboljšanju njihovog materijalnog statusa i uvjeta života. Ovakav pristup rješavanju tog problema nas je doveo do potpisivanja današnjeg sporazuma, kao prvog takve vrste koje je Minstarstvo potpisalo s nekim gradom u Hrvatskoj, ali imamo i cijeli niz u pripremi. Novalja je otvorila novu stranicu u odnosu i suradnji s MUP-om. Siguran sam da će ovaj primjer slijediti i drugi gradovi i općine u zajedničkom interesu", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

I do sad su predstavnici mnogih gradova dolazili proučavati primjer novaljske dobre prakse u osiguravanju veće sigurnosti. Suradnja Grada Novalje i MUP-a traje već dugi niz godina, te se umnogome poboljšalo stanje sigurnosti i reda. Financiranje smještaja policijskih djelatnika stepenica je više.

"Već od iduće godine svaki policijski djelatnik imat će 2.000,00 kn subvencije za stanarinu, krećemo i u projekt poticane stanogradnje. Na idućem Gradskom vijeću donijet će se odluka o uključenju grada Novalje u osiguravanje zemljišta i svega potrebnoga za poticanu stanogradnju, gdje će, uz povoljnu cijenu stanovanja policijski djelatnici i još neki deficitarni kadrovi, bez kojih jedan grad ne može funkcionirati , biti subvencionirani cijenom kvardata ali i povoljnim kreditiranjem", pojasnio je gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo.

Inače, Grad Novalja već nekoliko godina osigurava smještaj za 50-60 policajaca koji ljeti dolaze u pomoć kako bi se osigurao red tijekom sezone, i za to troše oko 250 tisuća kuna godišnje. Također, čim je preuzeo vlast u Novalji, gradonačelnik Dabo i njegova gradska uprava donijeli su odluku o 24-satnom radnom vremenu komunalnih redara tijekom ljetne sezone, po čemu su također prvi u Hrvatskoj. Redari u Novalji tako rade 24 sata, 7 dana u tjednu, nedjeljom i blagdanom i na taj način su, kaže nam gradonačelnik Dabor, doista uveli red i smanjili probleme na javnim prostorima. Ono što je i dalje problem, kako nam kaže gradonačelnik, su kuće i apartmani koje se iznajmljuju partijanerima bez nadzora, i iz kojih dolazi nered i buka koji ometaju susjedstvo. Upravo zbog toga je Novalja, opet kao prva u Hrvatskoj, uvela i kazne od dvije tisuće kuna pa naviše, za nesavjesne vlasnike apartmana čiji gosti ometaju javni red i mir. Samo prošle su godine, kaže nam gradonačelnik, od kazni – što prometnih, što za javni red i mir, naplatili više od 600 tisuća kuna.

'To najbolje govori o efektima našeg komunalnog redarstva po kojem smo daleko najbolji u državi. U MUP-u su nam rekli da smo udžbenički primjer kako treba organizirati javni red i mir, i upravo to je ključni razlog zbog kojega se Novalja od prije pet godina ne može usporediti s Novaljom danas. Na vrijeme uočavamo probleme i odmah djelujemo', komentira gradonačelnik Dabo koji, za razliku od svog prethodnika, vjeruje da je prisustvo policije i uniformiranih redara vrlo bitno i preventivno djeluje na red u Gradu i sigurnost gostiju. (Grad Novalja, gradonačelnik.hr)