Popovača: 200 tisuća kuna za kupnju uređaja za magnetsku rezonancu

U prostoru biblioteke Odjela za ginekologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić" Sisak na jučer održanoj konferenciji za novinare predstavljena je akcija prikupljanja sredstava za kupnju uređaja za magnetnu rezonancu za potrebe dijagnostike županijske opće bolnice. Grad Popovača kupnju uređaja za magnetnu rezonancu podržat će novčanim sredstvima u iznosu od 200.000,00 kuna.

Kako je istaknuto, Sisačka je bolnica jedna od rijetkih županijskih bolnica koja ovaj uređaj nema, a prijeko je potreban za dijagnostiku, kao i praćenje bolesnika kod mnogih oboljenja. Cijena uređaja je oko 6 milijuna kuna. „Bolnica ta sredstva nema, nema ih ni Županija, a u razgovorima nije pronađeno razumijevanje zadnje dvojice ministara zdravstva"- rekao je ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović. Stoga je započeta humanitarna akcija za prikupljanje sredstava. Dosad je prikupljeno milijun i 600 tisuća kuna.

Gotovo svi gradovi i općine SMŽ uključili su se u ovu akciju. Kad budu uplaćena obećana sredstva gradova i općina, bit će prikupljeno oko 2,5 milijuna kuna, a uz pomoć SMŽ bit će prikupljeno 3 milijuna kuna, polovica od potrebne svote. „Ministar zdravstva Milan Kujundžić je obećao pomoć ministarstva i zaokruživanju svote na 6 milijuna kuna, pa se nadamo da će naša bolnica vrlo brzo imati uređaj za magnetnu rezonancu"- zaključio je Dujmenović.

Župan Ivo Žinić je rekao kako unatoč činjenici da su neke županijske bolnice dobile ovaj uređaj, za Sisak to nije bio slučaj: „Mi smo stoga sami krenuli u akciju, najprije s humanitarnom izložbom slika. Hvala umjetnicima koji su se uključili, iz naše županije, iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske. Najveća hvala HEP-u. Milijun kuna su velika sredstva za nas. Ja vjerujem da smo pri kraju ove akcije i da već krajem siječnja, početkom veljače, ravnatelj i župan idu kod ministra, gdje će reći: mi smo skupili sredstva, krenimo u nabavku!"- rekao je župan te pozvao sve jedinice da se uključe izrazivši uvjerenje da će se i u nekim budućim humanitarnim akcijama pokazati isto zajedništvo. „Stanovništvo ove županije ne smije biti zakinuto za bilo kakav vid društvenog djelovanja, a pogotovo za zdravstvenu zaštitu. Imamo prava na jednake uvjete kao i stanovnici bilo kojeg dijela Hrvatske!".

(popovaca.hr)