Poreč: Brojni građani sudjelovali na prvom Mjesecu poduzetništva

Grad Poreč-Parenzo ove je godine po prvi puta organizirao manifestaciju Mjesec poduzetništva u Poreču 2018, s ciljem promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno su se održavale razne aktivnosti namijenjene Porečanima i Porečankama različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima su, osim Grada Poreča-Parenzo sudjelovale gradske ustanove i lokalni poduzetnici, te partneri iz drugih gradova.

Održano je ukupno 15 različitih, većinom besplatnih i nekoliko sufinanciranih aktivnosti od kojih su neke trajale i više dana, u kojima su sudjelovali brojni građani. Tome treba pridodati i posjetitelje Sajma poduzetništva koji se nekoliko dana održavao na Trgu slobode i kojeg je posjetio velik broj domaćih i inozemnih posjetitelja, a gdje je svoje domaće proizvode prezentiralo tridesetak izlagača – OPG-ova, obrtnika i malih poduzetnika.   

Marinela Dropulić Ružić iz Meraklisa je u porečkom Poduzetničkom inkubatoru održala edukaciju na temu „Vaši potencijali za poduzetništvo“. Sudionicima je predstavila model Whole Brain thinking i podučila ih kako da prepoznaju svoje i tuđe mentalne preferencije te kako da se osvijeste gdje „leže“ njihovi potencijali ali i ograničenja, te kako sve to skupa kombinirati na način da se postižu željeni rezultati. Dropulić Ružić je certificirani Executive i Whole Brain coach, čime se stavlja u službu podrške pojedincima, organizacijama i sustavu obrazovanja u razumijevanju i održivom upravljanju talentima. Također je u Mjesecu poduzetništva održala i edukaciju pod nazivom „Vodiš li svoje ljude Ad hoc ili situacijski?“.

Mikro-poduzetnica godine, Anamarija Cicarelli, osnivačica tvrtke Interligo je u prostoru Gradske knjižnice Poreč prisutnima predstavila svoj put od male iznajmljivačice do uspješne i poznate poduzetnice. Naime, njezina se tvrtka u četiri godine etablirala kao vodeća tvrtka za razvoj i savjetovanje malih poduzetnika u turizmu. Autorica je pet knjiga namijenjenih malim iznajmljivačima i vlasnicima obiteljskog smještaja, apartmana i kuća za odmor. Prije godinu dana pokrenula je časopis „Apartman Plus“ namijenjen upravo njima. Tom prilikom Porečanima je dala odgovore i na brojna pitanja na temu budućnosti obiteljskog smještaja u Hrvatskoj.

Bilo je tu i predavanja za najmlađe, pa je tako 31. listopada, na Dan štednje, u Gradskoj knjižnici održana edukativna radionica “Kuna po kuna-kasica puna” namijenjena učenicima četvrtih razreda osnovnih škola. Tom su prilikom djeca saznala zanimljive činjenice o novcu, štednji i potrošnji te kako i oni mogu postati mali ekonomisti i poduzetnici.

U sklopu Mjeseca poduzetništva u Poreču održan je i Regionalni Summit prodajne struke ESAS, Tjedna tematska vitrina o poduzetništvu u Gradskoj knjižnici Poreč, Networking breakfast za žene poduzetnice, te prezentacija projekta „Start IN Kamp“. Održana je i prezentacija uspješnih porečkih poduzetnika, prezentacija pod nazivom „Od ideje do uspjeha – prva paleofarma u Istri“ koja se nalazi kod OPG-a Kovač u Radošima uz koju su održana i predavanja o zdravoj prehrani. Tom prilikom na imanju je održana prezentacija pod nazivom „Suradnjom OPG-ova do uspješnije prodaje odnosno zajednička ponuda zimnice“ – OPG-a Kovač i OPG-a Bartolić iz Poreča, OPG-a Radešić iz Vižinade i OPG-a Sokić iz Nove Gradiške. (Grad Poreč)