Poreč: Za sport skoro 1420 kuna po glavi stanovnika

S 1418,64 kuna po stanovniku Grad Poreč vodeći je grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za sport u ovoj kategoriji, a na visokom je mjestu i po udjelu iz Proračuna po čemu je Poreč u prošloj godini za sport izdvojio 9,5%. Ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu zasigurno je jedna od stavki koja utječe na zadovoljstvo građana pa nije začuđujuće da Poreč, koji je prema našem velikom istraživanju najbolji srednji grad po kvaliteti života građana, prepoznao i važnost ulaganja u sport za koji je u ovoj godini osigurao 23 milijuna kuna.

 „Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, odvajamo toliki iznos na godišnjoj razini samo za sport. Ipak, entuzijazam mnogih uključenih i dobra suradnja s udrugama u sportu pomažu da se sport u Poreču razvija iz godine u godinu. Ulaganja ćemo nastaviti i dalje te ćemo se truditi iznos povećavati iz godine u godinu“,  kazao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Trenutno Poreč ima ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletsku stazu, nogometni stadion, rukometni, košarkaški i brojne teniske terene. Uskoro će se krenuti s izgradnjom nogometnih terena, a razvija se infrastruktura za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu. Tu su i teretane na otvorenom te projekti koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva,a samo je u prošloj godini za uređenje i opremanje dječjih igrališta uloženo je oko 300 tisuća kuna.

Jedan od istaknutijih „sportskih“ projekata „I ja mogu trenirati“  za koji je Poreču krajem prošle godine odobreno 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Cilj uključiti osobe s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju i mlade u riziku od siromaštva u sport i sportske aktivnosti. (gradonačelnik.hr/L.U.)