Krešo Beljak:

Porezne reforme nama nisu problem jer smo financijski stabilni i imamo visoke prihode

Samobor ima veliku zaposlenost i visoke prihode, a iz godine u godinu sve više izdvaja za poticanje zapošljavanja. U 2015. godini za tu je svrhu u proračunu izdvojeno 145.000,00 kuna, u 2016. iznos je narastao na 217.000,00, dok će u 2017. godini za ove poticaje Grad izdvojiti 250.000,00 kuna

Krešo Beljak na čelu Samobora je osam godina tijekom kojih je Grad, kaže, transformirao u moderan, europski, financijski stabilan i za život poželjan grad. Samobor je prvi hrvatski grad koji je izašao iz krize, jedini od velikih gradova nema prirez, nema dugove ni kredite, a istodobno povećava socijalna davanja, te ulaganja u šport, obrazovanje i poduzetništvo. Kako i na koji način, pitali smo gradonačelnika koji će se na izborima u svibnju boriti za još jedan mandat na čelu Samobora.

G. Beljak, za razliku od pravih drama koje su se ovih dana u nekim gradovima odvijale oko izglasavanja proračuna, samoborski proračun za 2017. usvojen je gotovo jednoglasno, bez rasprave i amandmana. Vlada li u Gradu politička idila ili je proračun jednostavno tako dobro postavljen da mu se nije što imalo ni dodati ni oduzeti?

- Naši vijećnici su svjesni da je naš lokalni proračun jedan od najjačih u Hrvatskoj po glavi stanovnika, da se permanentno puni, da je dobro isplaniran i strukturiran, štedljiv i razvojan, što je vidljivo iz svega što se napravilo unazad par godina, a radit će se i dalje. Tako da, bez obzira iz koje stranke dolazili, neke stvari se ne mogu osporiti, a svako opozicijsko ili neko drugo političko protivljenje takvom proračunu je zapravo kontraproduktivno za njih same i toga su naši vijećnici iz opozicijskih stranaka svjesni.

No, još važniji od toga je način na koji izrađujemo gradski proračun. Naime, proračun za 2017. godinu još je jedna potvrda puta koji smo kao politika postavili, a to je poznavanje i prepoznavanje potreba naših građana. Da bi to bilo moguće, transparentni smo u samoj izradi proračuna. To se prvenstveno očituje kroz Tribine gradonačelnika na kojima mještani svih naših naselja imaju priliku direktno izraziti svoje želje i potrebe koje će se unijeti u proračun.

Koje su ključne odrednice proračuna, što građani Samobora mogu očekivati u 2017.?

- Od kapitalnih projekata bitno je istaknuti dogradnju vrtića. Iako smo u 2013. godini izgradili potpuno novi vrtić, na sreću dogodio se porast broja djece, što je posljedica doseljavanja mladih obitelji, ali zasigurno i brojnih poticaja kojima Grad pomaže roditeljima. Stoga je nužno osigurati još više prostora za naše najmlađe. Osim toga, projekt koji čekaju generacije Samoboraca je uređenje kino dvorane. Naravno, velik dio proračunskih sredstava i ove godine odlazi na izgradnju prometne infrastrukture, a to je oko 50 milijuna kuna. Među ključnim projektima za 2017. godinu istaknut ćemo projekt zamjene javne rasvjete LED rasvjetom što će dugoročno donijeti brojne uštede, a priprema se i dokumentacija za rekonstrukciju objekta za potrebe osnovnog školstva na području bivše vojarne. Grad Samobor uložit će i u poboljšanje uvjeta gospodarenja otpadom izgradnjom sortirnice i kompostane na prostoru nekadašnjeg odlagališta otpada Trebež.

Kako će se najnovija porezna reforma odraziti na prihode Samobora i na Vaše planove i projekte?

- Dosadašnjom analizom propisa Vlade RH, imamo uvjerenja kako za Grad Samobor neće biti negativnih učinaka, te se prihodi neće smanjivati.

Sve dosadašnje reforme većini gradova stvarale su ogromne gubitke, pa se i sada očekuju milijunski gubitci, ukupno oko 1,4 milijardi kuna. Samobor dosad nije imao problema, prošli ste put rekli da čak imate i rast prihoda. U čemu je razlika, kako to da vi nemate problem gdje većina ima?

- Zasigurno je tu bitno spomenuti nova doseljavanja u Samobor, što utječe na povećanje prihoda iz poreza na dohodak, budući da je riječ o stanovništvu s relativno velikim plaćama. Moram tu spomenuti i pad broja nezaposlenih u Samoboru koji je sad već gotovo konstantan, a osim u službenoj statistici, vidimo ga i kroz pomoć kojom Grad potiče zapošljavanje.

O kakvim je potporama riječ, što to konkretno znači u kunama i kakva je situacija sa nezaposlenošću u Samoboru?

- Riječ je o potporama koje Grad Samobor daje za zapošljavanje u privatnom sektoru. Broj zahtjeva znatno se povećao, što je još jedan pokazatelj samoborskog izlaska iz krize. Za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti jednokratna potpora iznosi 7.000 kuna za gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodnu djelatnost, a za sve ostale djelatnosti 5.000 kuna. Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a slijedom toga, za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti potpora iznosi 8.000 kuna za gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodnu djelatnost i 6.000 kuna za sve ostale djelatnosti.

U 2015. godini u ovu je svrhu izdvojeno 145.000,00 kuna, u 2016. izdvojili smo 217.000,00, dok ćemo u 2017. godini taj iznos povećati na 250.000,00 kuna.

Broj nezaposlenih također pada, 30. rujna 2015. godine govorili smo o broju od 1.893 osobe, a do 30. rujna 2016. godine broj se smanjio za 501 osobu, odnosno na 1.392 osobe. Ovih dana dobit ćemo i posljednje statistike, za koje očekujemo još bolje rezultate.

Grad Samobor je u ovoj godini povećao davanja u socijalne svrhe, jednokratne naknade roditeljima za novorođeno dijete, božićnice za naše umirovljenike, besplatne školske udžbenike za svu samoborsku djecu, a da je grad po mjeri djeteta potvrdio je i dobivanjem statusa Grada – prijatelja djece

Za razliku od većine drugih gradova, vi nemate financijskih problema, jedini ste veći grad u Hrvatskoj koji nema ni prirez, a konstatno bilježite rast proračunskih prihoda. Što je ključ tako uspješnog poslovanja?

- Na prvom mjestu to je rezultat dugoročnog planiranja i Strategije razvoja kojom smo se definitivno opredijelili za izgradnju grada po mjeri čovjeka. To potiče i doseljavanje novog stanovništva, ali i kvalitetniji život Samoboraca. Ključno je da nismo uvodili prirez, no utječe na to i činjenica da je Samobor među najsigurnijim gradovima, iznimno pogodan za obitelj i odgoj djece, ali i konstantna ulaganja u gospodarstvo i obrtništvo.

S obzirom da su poduzetnici, kako često ističete, najzaslužniji za sve pozitivne rezutate i status Samobora kao jednog od najpoželjinijih i najuspješnijih hrvatskih gradova, koje su to olakšice kojima to potičete?

- Još sam početkom 2015. godine mogao najaviti kako je Samobor prvi hrvatski grad koji je izašao iz krize. Potvrda je to kako se isplate sve mjere koje Grad Samobor provodi, a kojima se potiče gospodarski razvoj, poput potpora ulaganjima gospodarskih subjekata iz proizvodnog sektora koja iz godine u godinu privlače sve više interesa kod potencijalnih korisnika te sukladno tome Grad Samobor kontinuirano povećava financijska sredstva u tu svrhu, potpora zapošljavanju kojima se potiču nova zapošljavanja u privatnom sektoru na području Grada Samobora, a interes za ovu mjeru narastao je za gotovo 300%, oslobođenja trgovačkih društava od plaćanja 50% iznosa poreza na tvrtku, čime znatan dio novca ostaje u samoborskom gospodarstvu, mjera potpunog oslobađanja gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću od plaćanja komunalnog doprinosa, smanjenja cijena zakupa terasa za ugostitelje, subvencija tradicionalnim i umjetničkim obrtima, cijelog niza mjera kojima se potiče poljoprivreda i ruralni razvoj.

Koliko je Samobor uspješan u povlačenju novca iz EU fondova? Koji su vaši najvažniji EU projekti i planovi?

- Uspješnom provedbom Projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež, Grad Samobor pokazao je kako je spreman nositi se i s najzahtjevnijim projektima. Povlačenjem gotovo 100 milijuna kuna u ovu svrhu, pokazali smo kako efikasno provoditi projekte Europske Unije i osigurali, prije svega, sigurniji i čišći okoliš za naše građane. Treba istaknuti kako je sanacijom odlagališta zaštićeno vodocrpilište Strmec, koje osim Samoboraca koriste i građani zapadnog dijela Grada Zagreba. Zaštita okoliša, pitke vode i prirodnih resursa naša je najveća obaveza, a sretan sam što je Samobor, zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, realizirao projekt koji je važan, kako za nas, tako i za generacije koje dolaze. Izgradnjom sortirnice i kompostane na mjestu nekadašnjeg odlagališta napravit ćemo velik iskorak u upravljanju odlaganjem otpadom.

Osim toga, važan je i projekt Vjetar u leđa kojim su samoborskim učenicima osigurani nužno potrebni pomoćnici u nastavi. U 2015. godini Grad je za tu svrhu iz Europske unije povukao više od milijun kuna, a o gotovo istom iznosu riječ je i ove godine. Velika je to pomoć školama, roditeljima, ali prvenstveno djeci.

Nadalje, tu je i projekt nastavka izgradnje kanalizacijske mreže naselja Jelenščak u Samoboru. Ukupna procijenjena vrijednost cijelog projekta s PDV-om iznosi 6 milijuna i 650 tisuća kuna, od čega će se 85 posto prihvatljivih troškova u iznosu od 4 i pol milijuna kuna sufinancirati iz Kohezijskog fonda Europske unije, 5 posto iz nacionalnih sredstava Hrvatskih voda, a ostatak od 10 posto, odnosno milijun i 200 tisuća kuna, iz proračuna Odvodnje Samobor.

Realizira se i cijeli niz manjih projekata, a važno je napomenuti kako je Samobor postao prepoznatljiva destinacija za provođenje europskih projekata za mlade u okviru programa ERASMUS+.

Pripremaju se i projekti koji će se prijavljivati na natječaje za sredstva EU. Tako se planira ulaganje u turizam, komunalnu i prometnu infrastrukturu, a u visokoj fazi pripreme je i dokumentacija za treću fazu uređenja Rudnika sv. Barbare, kao i za Mali Tehnopolis, svojevrsni vjetar u leđa samoborskom gospodarstvu.

Jedan od ključnih projekata u Samoboru u prošloj godini je uređenje stare u kojoj su sada novi vrtić, zgrada Javne vatrogasne postrojbe, Centar za mlade, prostori za udruge i sportski tereni

Kako biste rezimirali 2016. godinu u Samoboru, što je najvažnije što ste napravili u gradu?

- Za sobom ostavljamo 2016. godinu koja je bila iznimno uspješna, a daje jasnu naznaku da će takva biti i godina pred nama.

Zahvaljujući pozitivnom trendu u gospodarstvu te ostvarenju prihoda, Grad Samobor je u ovoj godini povećao davanja u socijalne svrhe, jednokratne naknade roditeljima za novorođeno dijete, božićnice za naše umirovljenike, besplatne školske udžbenike za svu samoborsku djecu. Da smo grad po mjeri djeteta potvrdili smo i dobivanjem statusa Grada – prijatelja djece.

Potvrda je to kako se isplate sve mjere koje Grad Samobor provodi, a kojima se potiče gospodarski razvoj, no moram napomenuti kako smo to sve uspjeli bez uvođenja prireza.

Naravno, bez kapitalnih projekata nema razvoja, a njih je zaista bilo u posljednjoj godini. Uz već spomenutu sanaciju odlagališta Trebež, napokon smo uspjeli realizirati projekt o kojem sanjaju generacije naših učenika i otvoriti novu školsku sportsku dvoranu kod Osnovne škole Samobor.

Jedno od najznačajnijih postignuća svakako je i uređenje prostora bivše vojarne. Dok drugi muku muče s napuštenim vojnim objektima koji zjape prazni, a osim što narušavaju izgled grada, predstavljaju i realnu opasnost, bivša vojarna u Samoboru danas je novi urbani centar grada.

Ulaganjima u komunalnu infrastrukturu mijenjamo vizuru našeg grada. Kao što sam obećao, Samobor je ove godine bio veliko gradilište, a rezultati su i više nego zadovoljavajući. Potpuno uređena Mirnovečka cesta, Šmidhenova ulica, Ulica Gornji kraj, izgradnja prometnice na Gmajni, uređenje Dalmatinske ulice, Ulice Matice iseljenika prema Bobovici, izgradnja pješačkih i biciklističkih staza, tek su neki od milijunskih projekata koji su realizirani.

Baš oko rođendana našeg grada, obradovalo nas je još jedno veliko priznanje, a to je bezuvjetno mišljenje nakon provedenog postupka Državne revizije. To znači da Grad Samobor posluje besprijekorno, vodeći računa o svim zakonskim regulativama u ostvarivanju potreba svojih građana.

Što biste, pak, izdvojili kao najvažnije rezultate svoga rada u protekla dva mandata? Po čemu se Samobor danas razlikuje od onoga od prije osam godina?

- U usporedbi sa Samoborom od prije 8 godina, danas imamo jedan moderan, europski grad koji po mnogočemu prednjači pred ostalima. Treba tu prvenstveno istaknuti financijsku stabilnost i razvojni karakter gradskog proračuna koji održavamo već godinama, usprkos krizi. Značajni su kapitalni projekti u potpunosti promijenili vizuru Grada. To je novi autobusni kolodvor koji je jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, gotovo potpuno uređenje prostora bivše vojarne s kapitalnim projektima – zgradom Policijske postaje, novim vrtićem, zgradom Javne vatrogasne postrojbe, Centrom za mlade, prostorima za udruge, sportskim terenima... Tu su i tri nove sportske dvorane, nadogradnja i uređenje objekata škola i vrtića. Najveća se ulaganja vide po našim mjesnim odborima gdje smo u ovih gotovo 8 godina uložili znatna sredstva u komunalnu infrastrukturu, uređenje društvenih domova, dječja igrališta... Vodili smo se idejom kako je nužno ljudima dati osnovne uvjete za život, vodu, plin, prometnice, a pritom i podizati kvalitetu života u gradu.

- Planirate li se kandidirati za još jedan mandat i s kojom platformom? Što biste napravili u Samoboru da Vam građani opet daju povjerenje?

Nadam se kako ću dobiti priliku u još jednom mandatu voditi Grad Samobor te kako će građani prepoznati sav trud uložen u razvoj grada u protekla dva mandata.

Naše želje su velike, ali ne i nerealne, nadamo se kako će nova Vlada prepoznati važnost izgradnje mosta između Samobora i Zaprešića i kako ćemo taj projekt konačno realizirati.

Uz potporu države, nadamo se i revitalizaciji Žumberka, obnovi Starog grada i park šuma, rekonstrukciji glavne prometnice, takozvane „Betonke“, s biciklističkom stazom koja će povezati Samobor i Zagreb, uređenju kulturne baštine.

Planiramo i kompletnu izgradnju fekalne kanalizacije s pročistačem otpadnih voda na području Grada Samobora, što je za hrvatske pojmove svojevrsni nadstandard i svakako izgradnju još jedne škole.

Naravno, razgovaramo i o bazenu koji je svakako jedan od strateških projekata razvoja grada, a veća ulaganja planiramo i u turizmu te poticanju našeg obrtništva i gospodarstva. (gradonačelnik.hr)