Požega: Gradonačelnik sa slovačkim kolegom o mogućoj suradnji

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović održao je danas radni sastanak s gradonačelnikom grada Vel'ky Meder u Republici Slovačkoj Samuelom Lojkovičem na kojemu su razgovarali o budućoj suradnji dvaju gradova na gospodarskom, kulturnom, sportskom i turističkom planu. Uz gradonačelnika Neferovića sastanku su prisustvovali Luka Balenović, predsjednik HGK Županijske komore Požega, Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije i Borislav Miličević, savjetnik gradonačelnika.

- Želja nam je da se Grad Požega poveže s drugim gradovima u vidu suradnje na kulturnom, sportskom, ali i na ekonomskom planu. Nakon mađarskog grada Baje sljedeći korak je potpisivanje sporazuma o prijateljstvu sa slovačkim gradom. Grad Požega će nastojati uspostaviti prijateljski odnos već na prvoj sjednici Gradskog vijeća s odlukom prema gradu Vel'ky Meder. Nadam se da je to početak jedne dobre suradnje jer samo jedan pokazatelj govori dovoljno, a to je da taj grad posjeti godišnje oko 700 tisuća turista zbog razvijene turističke djelatnosti u vidu toplica. Nama je to pokazatelj da i manja mjesta mogu biti turistički zanimljiva – rekao je gradonačelnik Neferović.

- Preko hrvatske ambasade u Bratislavi smo saznali da Požegu zanima suradnja s nekim od slovačkih gradova. Održali smo prijateljski susret i otvoreni smo za suradnju i koristim priliku da požeškog gradonačelnika pozovem u uzvratni posjet Slovačkoj. Za sada imamo dobra iskustva u suradnji sa zemljama poput Srbije, Mađarske, Češke, Slovenije i Austrije pretežno u kulturi i sportu, dok namjeravamo realizirati i ekonomsku suradnju s prijateljima iz drugih zemalja – rekao je gradonačelnik Samuel Lojkovič.

Veľký Meder grad je u jugozapadnoj Slovačkoj u Trnavskom kraju. Smješten je u istočnom dijelu otoka Veliki Rye, na zapadnoj granici povijesne županije Komarno. Administrativno pripada regiji Trnava i općini Dunajska Streda. Vel'ky Meder je jedan od najznačajnijih turističkih centara u južnoj Slovačkoj. Grad je poznat po termalnom izvoru. Ovaj spa grad otvoren za javnost, nalazi se u samom srcu Europe. To je mjesto gdje se ruralni turizam sastaje s kvalitetom gastronomije. (Grad Požega)