Požega: Gradonačenik Neferović primio pomoćnike u nastavi

Gradu Požegi treću su godinu za redom odobrena sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta „Petica za dvoje - III. faza“, kroz koji će ove godine 33 pomoćnika u nastavi svakodnevno pomagati učenicima s poteškoćama. Danas, prvi dan školske godine, pomoćnike je primio gradonačelnik Neferović.

- Većina vas je radila prošle godine, a neki su i dvije godine u projektu. Svi znamo da je prvenstveno cilj kvalitetna potpora učenicima s kojima radite u nastavi. To je jedina funkcija koju trebate obaviti, prvenstveno nam je bitan kvalitetan odnos vas prema djetetu i prema obvezama u školi gdje ste pomoćnici. To je bio i razlog zbog čega su pojedine osobe na sugestije ljudi iz škola izgubile status asistenta. Prošlu smo godinu imali 40, dozvoljeno je 33, od toga se javilo 34 koji su javili i prošlu godinu. Prema povratnim informacijama iz škola dio asistenata nije zadovoljio, nije uspostavljena kvalitetna suradnja sa nastavnicima, dio nije uredno izvršavao obaveze prema uredu i voditelju projekta i to je sve razlog zašto je došlo do promjena – poručio je tom prilikom gradonačelnik Neferović.

Projektom „Petica za dvoje – III. faza“ osigurani su pomoćnici u nastavi za 34 učenika s poteškoćama u tri osnovne škole u Požegi – OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića i OŠ Dobriše Cesarića. Projekt ima za cilj olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i unaprijediti kvalitetu njihova školovanje, ali i povećati zapošljivost nezaposlenih osoba.

Projekt „Petica za dvoje – III. faza“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020, a njegova je vrijednost 1.504.970,00 kuna, od čega 120.397,60 kune sufinancira Grad Požega. U sklopu projekta zaposleni pomoćnici će završiti edukaciju za pomoćnike u nastavi prema predviđenom programu osposobljavanja. Osim osnovne aktivnosti pružanja pomoći učenicima s teškoćama izradit će se promotivni materijal i održati različite promotivne aktivnosti. (Grad POžega)