Požega: Razvoj tehničke kulture kao jamstvo razvoja

Zajednica tehničke kulture Grada Požege, uz prisustvo predstavnika osnovnih škola i članica udruga, prezentirala je danas tehničke aktivnosti koje će se provoditi tijekom ove školske godine. Uz članove udruge, prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Požege Darko Puljašić te uz želje za uspješan rad naglasio značaj volonterskog i tehničkog rada, odnosno industrije.

- Osigurali smo prostorne uvjete koji su do tada bili neprimjereni, a ono što me veseli, vidimo kako je sada taj prostor mali. To je vrlo bitno jer pokazuje kako se priča razvija u pravom smjeru. Ovdje se omogućuje našoj djeci da dođu u dodir s tehničkom kulturom, s onim što smatramo kako je jedini način za razvoj ovog grada, županije, a sigurno i cijele Republike Hrvatske. Mi moramo odgajati inženjere, tehničare, strojare - one koji jamče tehnički razvoj.Čestitam na raznovrsnosti programa – od elektrotehnike, informatike do robotike, svega što želimo za budućnost. – istaknuo je gradonačelnik Puljašić.
-
U sklopu godišnjih aktivnosti osmišljeno je šest različitih programa od strojarske konstrukcije (elementi koji se sastavljaju), elektrotehnike, informatike i modelarstva do robotike i aviomodelarstva.

- Program strojarske konstrukcije, koji je vrlo atraktivan i za djecu mlađe dobi, provodit ćemo u sklopu Zimske škole tehničke kulture, a isto namjeravamo i s programima aviomodelarstva i raketnog modelarstva. Tu je i elektrotehnika, od malih proizvoda, baterijskih lampica do bedževa i programiranih sklopova koja se upotpunjuje s programom informatike i modelarstva.Ovdje su brojni radovi, unikatni, koje su napravila djeca – od noćnih lampi do pametne bube. Modelarstvo nam je osnova, najveći je odaziv učenika upravom u tom segmentu. Ove godine krenuli smo i s radom na 3D printeru koji je skromnih mogućnosti, ali dopušta kreativno stvaranje. – rekao je Đuka Pelcl, predsjednik Zajednice tehničke kulture.

Članovi Zajednice tehničke kulture, kako je najavljeno, ovih se dana intenzivno pripremaju za nastup na, „Festivalu tehničke kulture“ koji će se održati u Osijeku, u razdoblju od 13. do 14. listopada 2017. godine, a gdje će oni predstaviti svoj grad i županiju. (Grad Požega)