Požega: U četiri godine odrađene investicije vrijedne više od 50 milijuna kuna

Gradonačelnik Vedran Neferović održao je u srijedu konferenciju za novinare na kojoj je prezentirao radove i projekte provedene u razdoblju od protekle četiri godine.

Smatram da imam obvezu i odgovornost nakon četiri godine mandata kao gradonačelnik Požege prezentirati sve ono što je odrađeno, istaknuti one najznačajnije dijelove u životu grada u protekle četiri godine, a koje se tiču kvalitete života naših sugrađanki i sugrađana. Istaknuo bih kako je u Gradu Požegi u protekle četiri godine napravljen značajan korak u investiranju u infrastrukturne projekte koji su bitni za život stanovnika Požege. Želja je bila da se većina gradskih problema rješava putem sredstava europskih fondova, i u kontekstu vremena koje je prošlo očito je da dinamika raspisivanja natječaja nije bila onakva kakvu sam priželjkivao. Unatoč tome, realizirano je od 2013. godine do danas 31 projekt u vrijednosti 29.120.827,06 kuna. Jednim su dijelom to infrastrukturni projekti, a jednim dijelom projekti koji su doveli do privremenog zapošljavanja nezaposlenih osoba – njih 145. Želja je bila racionalno raspoređivati sredstvima iz proračuna, a unatoč nedostatku sredstava koje smo planirali iz europskih fondova realizirani su projekti Sportsko – rekreacijskog centra, zatim Gradski bazeni i Trg sv. Terezije Avilske te sada izgradnja novog vrtića za što nismo mogli dobiti potporu, ali smo imali izazov i problem da se ti prostori dovedu u funkciju i urede – rekao je gradonačelnik Neferović.

Uz infrastrukturne radove, na planu školstva treću se godinu za redom provodi projekt Petica za dvoje, a uređena su i dva školska dječja igrališta . Na području turizma definirani su prioriteti, završava se projekt Požeške kuće, a spreman je i projekt Thallerovog ljekovitog hrama. Kada je riječ o poduzetništvu i poduzetničkoj zoni, konačno je doneseno rješenje o povratu imovine od strane Ureda državne uprave.

- Trenutno teće rok za žalbu, a nakon pravomoćnosti Crkva se treba uknjižiti i postati partner u postupku. U tom slučaju više nema zapreke za nastavak postupka parcelacije u pojasu od 18 hektara, dok ostalih 18 u samoj poduzetničkoj zoni koja je definirana je vlasnički riješeno. Inkubator koji bi trebao biti prvi konkretan i značajniji korak u smislu sadržaja u samoj zoni je na ocjenjivanju i znamo da smo trenutno prvu stepenicu prošli te čekamo dalje tijek ocjenjivanja – dodao je gradonačelnik.

U protekle četiri godine više od 30 milijuna kuna uloženo je u rješavanje problematike gradskih ulica, asfaltiranja, izgradnju nogostupa i postavljanju rasvjete. Mjesni domovi u prigradskim naseljima najvećim su dijelom obnovljeni, a ove je godine u planu prijava mjesnih domova u Novim Mihaljevcima i Dervišagi.

- Iza sebe ostavljam pripremljenu dokumentaciju za kandidiranje koja čeka natječaje, a smatram da je među njima prioritet rješavanje problematike Gradskog muzeja. Unatoč poteškoćama koje su pratile grad Požegu i ovaj mandat, obilježene trima promjenama vlade, nije bilo jednostavno raditi, kao ni planirati sredstva iz proračuna – zaključio je gradonačelnik Neferović.