Požega: Završen novi vrtić, s radom počinje za mjesec i pol dana,

Gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim je zamjenicima i suradnicima, ravnateljicom vrtića, izvođačima radova i novinarima u petak obišao novi dječji vrtić na Prauljama. Vrtić čija je izgradnja započela u veljači, u potpunosti je završen, no s otvorenjem će se pričekati do završetka izgradnje pristupne ceste kako bi projekt bio u potpunosti završen.

- Imali smo još dodatnih radova koje smo smatrali izuzetno važnima kako bi ovaj vrtić ispunio svoju potpuno formu i svrhu zbog koje smo ga i napravili. Okoliš je uređen, međutim lijeva i desna strana su slijepe ulice što znači da nema mogućnosti jednostavnog dolaska i odlaska. Trenutno je predviđeno samo 14 parkirnih mjesta što ne može zadovoljiti ni potrebe djelatnika vrtića. Pod tim je uvjetima nemoguće funkcionirati i očekivati normalan rad. Zato smo odlučili izgraditi cestu s još 56 parkiranih mjesta, a spoj Zelene i Rudinske ulice činit će zapravo jedan kružni tok koji će omogućiti brži protok vozila, a time i olakšati prvenstveno roditeljima probleme s parkiranjem i dovoženjem djece u vrtić. – rekao je gradonačelnik Puljašić dodavši kako se završetak tih radova očekuje u idućih 45 dana nakon čega će i vrtić biti pušten u funkciju.

Uz već do sada poznatih 11,8 milijuna kuna vrijednosti investicije, nakupilo se još nekoliko pa je cijeli iznos 15,2 milijuna kuna. Naime, prilikom izvršenja radova došlo je do proširenja određenih zahvata, a te su investicije bile oko 1,7 milijuna kuna. Također, raspisan je natječaj za prilaznu cestu (spoj Zelene i Rudinske ulice) čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna. U susret su izašle i Hrvatske vode koje su riješile problem kanala uz objekt vrtića, a vrijednost tih radova je 200 tisuća kuna.

- Kada sve zbrojimo, dolazimo do ukupne investicije od 15,2 milijuna kuna što znači 12 milijuna kuna iz sredstava kredita HBOR-a, tri milijuna vlastitih sredstava grada i 200 tisuća kuna pomoći od Hrvatskih voda. – pojasnio je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika.

Vrtić će zadovoljiti sve potrebe i standarde, a njegovom izgradnjom povećat će se kapacitet vrtićkog smještaja za djecu. Novi se vrtić prostire na oko 3.000 četvornih metara površine. Imat će 5 vrtićkih i 5 jasličkih jedinica, od kojih svaka grupa može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslička do 15-ero, što znači da će vrtić moći primiti ukupno do 200 djece. Zgrada je prizemna, a predviđene su i prostorije za upravu te gospodarski dio s kuhinjom i blagovaonicom.

- Smatram da je ovo jedan logičan slijed i ono što treba napraviti u ovom trenutku kako bi vrtić bio funkcionalan. Na taj će način biti završena jedna cjelovita priča. – dodao je gradonačelnik. (Grad Požega)