Turci zainteresirani za investiranje u Vrgorac

Prošli su tjedan u radnom posjetu Vrgorcu bili predstavnici Turske razvojne agencije (TIKA), koji su sa predstavnicima Grada razgovarali o mogućoj suradnji i ulaganjima, javljaju iz Grada Vrgorca.

Koordinator TIKA-e Haşim Koç sastao se sa gradonačelnikom Antom Pranićem, njegovim zamjenikom Milom Hercegom, direktoricom Poduzetničkog centra Milkom Beus, predstavnicima Mesne industrije „Braća Pivac“ Darkom Markotićem i Dragom Nosićem, direktoricom Turstičke zajednice Željkom Opačak, te još nekolicinom predstavnika gradskih službi i institucija koji su izvjestili o projektima koje je Grad Vrgorac dosad prijavio na domaće i europske fondove, kao i o drugim potrebama ovoga kraja. Koordinatoru Koçu izneseni su najveći problemi Vrgorca, ali su prezentirani svi potencijali čija bi realizacija mogla znatno poboljšati život stanovništva. Gradonačelnik Pranić najviše je govorio o Gospodarskoj zoni Ravča i njezinom potencijalu, dok je Darko Markotić najavio kako "Braća Pivac" narednih godina namjerava na vrgoračkom području uložiti dvadesetak milijuna eura za gradnju više pogona.

Koordinator Koç rekao je da TIKA može pomoći u financiranju obrazovnih i kulturnih projekata u Vrgorcu, za koje već postoji izrađena projektna dokumentacija. Također, navode iz Grada, razgovaralo se i o projektima energetske obnove i izgradnje igrališta u Dječjem vrtiću i obnovi Doma športova. Oba su projekta, pojasnila je direktorica Poduzetničkog centra, prijavljena na EU fondove, ali u slučaju odbijenice, dobro će doći pomoć TIKA-e.

Predstavnici TIKA-e raspitivali su se i za stanje vrgorskog Doma zdravlja, ističući kako je TIKA u mogućnosti zdravstvenim ustanovama pomoći donacijom sanitetskih vozila i sanitetskog materijala, kao što je činjeno u nekim ranijim projektima u Hrvatskoj.

Turska razvojna agencija postoji od 1992. godine pod uredom premijera Republike Turske, a trenutno djeluje u pedesetak svjetskih zemalja najviše ulažući u humanitarne, obrazovne i kulturne projekte. Samo prošle godine uložili su preko 3,2 milijarde američkih dolara na pet kontinenata. Svojim donacijama pojavili su se u Hrvatskoj još 2014., a od prošle godine postoji i njihov zagrebački ured u sklopu Veleposlanstva Republike Turske. TIKA djeluje u suradnji s hrvatskim ministarstvima, Agencijom za regionalni razvoj te županijama, općinama i gradovima na brojnim humanitarnim i obrazovnim projektima. Zasad su uspješno dovršili projekte u Gunji gdje su stanovništvu poplavljenog područja podijelili 50 plastenika i stotinjak krava. Na sisačkom području obnavljaju jednu knjižnicu, a opremit će i vrtić, općini Žumberak dodijelili su terensko vozilo i medicinska pomagala u projektu pomoći starijim osobama, poliklinici SUVAG u Zagrebu su donirali dijagnostički uređaj za jezične poremećaje, a opremili su i dječji vrtić u Vrbovcu. U Dalmaciji zasad TIKA nije imala značajnijih projekata, a u Vrgorcu se nadaju da bi upravo njihov grad mogao 'probiti led'. (gradonačelnik.hr)