Predstavljen iProračun Grada Kutine: Građani dobili uvid u gradske prihode, investiranje u školstvo, zdravstvo, vrtiće…

Predstavljen iProračun Grada Kutine – moderno informatičko rješenje za prezentaciju podataka koje građanima pruža transparentan i jasan uvid u upravljanje gradskim proračunom

Danas je u Kutini predstavljen projekt Otvoreni grad koji je, zajedno sa svojim suradnicima, predstavio gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić.

„Grad Kutina ima potpunu  Gradsku riznicu od 2005. g. u koju su uključeni svi proračunski korisnici Grada Kutine. Također, Grad Kutina ima ustrojen jedinstveni sustav uredskog poslovanja. Ja kao Gradonačelnik imam na raspolaganju programsko rješenje iČelnik  koji mi omogućuje u svakom trenutku nadzor nad financijama i uredskom poslovanju Grada Kutine.

Uvođenjem novog informatičkog rješenja iProračuna, omogućit ćemo  građanima kvalitetan nadzor nad financijama Grada Kutine.  Kroz projekt Otvoreni grad, radit ćemo na stalnom poboljšanju komunikacije sa našim građanima“, rekao je gradonačelnik  Babić povodom predstavljanja iProračuna, prvog cjelovitog poglavlja ovog važnog projekta.

iProračun domaće je informatičko rješenje koje građanima omogućava uvid u funkcioniranje grada na njihovu korist jer građani žele znati sa čime mogu računati donose li odluku o svojoj budućnosti, budućnosti svoje djece ili svojim investicijama.

Gradu pak, ovaj sustav omogućava brzo, točno i ažurno prezentiranje svih relevantnih informacija, kvalitetnu komunikaciju s građanima što u konačnici učvršćuje povjerenje i jača osjećaj sigurnosti.

Građani Kutine imat će na raspolaganju detaljan pregled proračuna, uvid u glavne gradske prihode, ali i investiranje u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i sve ostale segmente neophodne za stvaranje uvjeta za održavanje i podizanje standarda naprednog grada po mjeri svojih stanovnika.

Upravljanje gradskim financijama danas traži brzo i suvereno baratanje velikom količinom informacija. Baze podataka ogromne su, raznolike i isprepletene kroz više dimenzija. Zato je potrebno praktično rješenje koje u realnom vremenu može pronaći tražene podatke i iz njih generirati pregledna i korisna izvješća. iProračun, rješenje koje je razvila domaća tvrtka LIBUSOFT CICOM iz Zagreba, u svemu tome izvrsno se snalazi. To je izvještajni portal putem kojeg korisnici mogu brzo i jednostavno doći do svih brojki od interesa, pratiti realizaciju proračuna, stanje riješenosti projekata i sve relevantne pokazatelje.

No, iProračun samo je prva cjelina projekta Otvoreni grad, jedinstvenog web odredišta za upravljanje brojnim servisima, kojim Grad Kutina želi učiniti puno više na polju uspostavljanja dvosmjerne komunikacije sa svojim građanima. U okviru projekta još su i SIG (Sustav informiranja građani) koji pruža uvid u predmete građana, zatim uvid u financijske kartice građana i plaćanje računa, Open data za pristup javno dostupnim informacijama, online prihvat zahtjeva građana, CRM sustav za komunikaciju s građanima i razni drugi digitalni servisi.

Digitalizacija vodi efikasnijem, transparentnijem i bržem poslovanju što pridonosi kvaliteti i boljem standardu života građana. Očito je došlo vrijeme da oni koji se brže digitaliziraju i prihvate prednosti koje nudi tehnologija i brže prednjače svojim rezultatima.

Na prezentaciji iProračuna Grada Kutine poseban je gost bila pomoćnica ministra uprave RH  Zrinka Bulić. Gospođa Bulić je govorila o digitalizaciji Ministarstva uprave RH koje je vezano između ostaloga i za Grad Kutinu. (Grad Kutina)