Predstavljen projekt "Aglomeracija Požega" vrijedan 140 milijuna kuna

U Gradskoj vijećnici Grada Požege danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega“. Riječ je o projektu vrijednom 140 milijuna kuna koji će obuhvatiti rekonstrukciju i izgradnju kanalizacije u ulicama Stjepana Radića, Hrvatskih branitelja, Mlinskoj, Osječkoj, Ulici Kralja Krešimira, Zrinskoj ulici, Ulici Pavla Radića, Ulici Eugena Kvaternika, dijelu Sokolove i Jagodnjaka, u Ulici Ante Starčevića te na područje Marindvora, Štitnjaka, Kunovaca i Bankovaca. Početak radova očekuje se na proljeće iduće godine, a najveći dio financirat će se iz europskih sredstava, dio iz nacionalnih izvora i to Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede te uz sufinanciranje jedinica lokalne samouprave – grada Požege, općine Brestovac i općine Velika, sukladno broju stanovnika. Grad Požega bi za aglomeraciju kroz dvije godine trebao izdvojiti oko 7,5 milijuna kuna.

- Aglomeracija je izuzetno važan projekt za grad Požegu. Ona se naslanja i na dvije općine – Veliku i Brestovac, a za sobom povlači i planiranje investiranja od strane Grada u pojedinim dijelovima. Grad Požega neće investirati u rekonstrukciju prometnica koje ulaze u sustav aglomeracija i zato želim pojasniti našim sugrađanima da smo svjesni svih onih žarišta u grad gdje je potreba reakcija i rekonstrukcija, no ide se planski. Kako bude išla dinamika ovoga projekta, tako će se razvijati i raditi u Požegi kada su u pitanju određene ulice – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Nositelj projekta je tvrtka Tekija, čiji direktor Ante Kolić ističe da se aglomeracija prostire na području Grada Požege te Općina Velika i Brestovac pa će te jedinice lokalne samouprave sudjelovati i u sufinanciranju projekta.

- Aglomeracija se proteže na području grada Požege, te općina Velika i Brestovac, a radi se o rekonstrukciji cjevovoda Velika-Požega, o obnovi kanalizacije u duljini od preko 11 kilometara, o izgradnji novih kanalizacijskih sustava u dužini od oko 20 kilometara s nekoliko precrpnih stanica, izgradnji trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda na CUPOV-a u Požegi te svim ostalim radnjama koje idu uz to - naglasio je direktor Tekije Ante Kolić.

Tvrtka Hidroprojekt-ing iz Zagreba angažirana je na izradi projektne dokumentacije, procesa koji je trajao protekle četiri godine, a koji je uključivao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dok se prijava projekta za konačno odobrenje Europske komisije očekuje početkom sljedeće godine. Potom ide raspisivanje javnog natječaja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a investicija se planira pokrenuti na proljeće, najkasnije ljeto 2017. godine.

- Osobito mi je drago što ovaj projekt doživljava svoje oživljenje. Znate da je bilo velike muke s vodoopskrbom i ona je riješena na području cijele Požeštine. Radovi na kanalizaciji i pročišćavanju započeli su prije dvadesetak godina međutim uvijek su ostali negdje po strani. Uspjelo se da Požega uđe u EU projekte, uspio se osigurati način provođenja i financiranja od strane Hrvatskih voda za pripremu dokumentaciju. Budite svi još malo strpljivi jer kada se raskopa grad nikome nije ugodno, međutim rekonstrukcija se mora napraviti da bi to bio jedan pravi sustav – rekao je Dragutin Mihelčić, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Projekt-ing Zagreb.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika i predsjednik Skupštine Tekije d.o.o. Mario Pilon, Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac, Mile Beslić, rukovoditelj Razvojno-tehničkog sektora tvrtke Tekija, Mladen Lišnjić, projektant tvrtke Projekt-ing Zagreb, Stjepan Mindum, stručni suradnik za komunalne poslove općine Velika te projektni tim za provedbu EU projekata tvrtke Tekija. (Grad Požega)