Predstavljen projekt „Poduzetnički inkubator Vinkovci“

U Vinkovcima je predstavljen projekt „Poduzetnički inkubator Vinkovci“, vrijedan 21,3 milijuna kuna, od čega je 19,9 milijuna kuna nepovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa “Konkuretnost i kohezija”, kroz projekt “Razvoj poslovne infrastrukture”.

Nositelj ovog projekta, Grad Vinkovci, osigurat će preostali iznos, a u tijeku je postupak javne nabave za građevinske radove koji bi trebali biti gotovi krajem iduće godine. 

Predstavljanju projekta nazočili su: ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, župan Božo Galić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, zamjenik župana Josip Dabro, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i brojni drugi uzvanici.

Ministrica Žalac je u svojem obraćanju ocijenila kako će Poduzetnički inkubator biti nova potporna institucija u Vinkovcima koja će poduzetnicima značiti mnogo, jer gospodarstvo je ključ uspjeha, dodajući kako je u protekloj godini iz EU fondova u Vukovarsko-srijemsku županiju uloženo 1,2 milijarde kuna nepovratnog novca, te je istaknula: "Očekujem ovdje nove inovativne projekte kako bismo nastavili s daljnjim ulaganjima".

Župan Galić istaknuo je kako je iznimno zadovoljan radom razvojnih agencija jer su stvorili kvalitetan ljudski potencijal za prijavu i provedbu projekata financiranih iz EU sredstava, što potvrđuje i projekt Poduzetnički inkubator, koji će omogućiti otvaranje novih poduzeća, a time i nova radna mjesta.

Gradonačelnik Bosančić naveo je kako je gradnja Poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima veliki dobitak za vinkovačko i vukovarsko-srijemsko gospodarstvo kako je ovo reprezentativni objekt, moderno opremljen, u kojem će novi poduzetnici imati priliku ostvariti svoje poduzetničke ideje te je rekao: "Projekt je iznimno važan za grad Vinkovce u gospodarskome i u demografskom smislu jer projekti poput ovoga pridonose ostanku ljudi na ovim prostorima", i podsjetio je kako 42 posto zaposlenih u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije radi na području grada Vinkovaca, a od ukupnog broja poduzetnika njih 32 posto je iz Vinkovaca.

Prema riječima direktorice Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca Mirte Štrk, izgradnjom poduzetničkog inkubatora vinkovačkim poduzetnicima će na raspolaganju biti pet proizvodnih pogona, 13 uredsko-poslovnih prostora, coworking prostor sa šest opremljenih radnih jedinica te konferencijska i višenamjenska dvorana površine 2147 četvornih metara.

U projekt je uključeno šest suradničkih institucija: Vukovarsko-srijemska županija, Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., Energetski institut “Hrvoje Požar”, HGK - Županijska komora Vukovar, te Ekonomski fakultet u Osijeku.

Ugovorna tijela za nadzor nad provedbom projekta su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

(vusz.hr)