Premijer Plenković dao podršku riječkim kapitalnim projektima

Za Hrvatsku je izuzetna čast imati Europsku prijestolnicu kulture i naš zajednički pristup projektu EPK jednako je  važan za Vladu Republike Hrvatske  kao i za Rijeku . Veselim se suradnji i  bogatoj kulturnoj ponudi Hrvatske tijekom 2020. godine – kazao je premijer Plenković nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Obersnelom 

Gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, pročelnicima Ivanom Šararom, Irenom Miličević i Srđanom Škuncom te Eminom  Višnić, direktoricom TD 2020., susreo se  danas u Rijeci s predsjednikom  Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. U pratnji predsjednika Vlade bili su ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Nakon radnog sastanka gradonačelnik Obersnel je izjavio kako mu je izuzetno drago što je bio domaćinom predsjedniku Vlade i njegovim suradnicima, potpredsjednici Dalić i ministru Butkoviću.

-Na današnjem kratkom sastanku pretresli smo mnogo tema važnih za Rijeku. U prvom redu govorili smo o projektu Europske prijestolnice kulture i načinu kako postići bržu realizaciju naših zajedničkih planova u tom projektu – kazao je Obersnel dodajući da je premijer Plenković iskazao maksimalnu podršku projektu EPK, a dogovoreno je da se do kraja srpnja održi zajednički sastanak ministara svih ministarstava koja će aktivno sudjelovati u realizaciji projekta EPK.

Na sastanku je bilo riječi i o problematici izgradnje ceste D403 kao važnog projekta za konkurentnost riječke luke te još nizu tema.  – Informirali smo predsjednika Vlade o našem velikom projektu u području vodnog gospodarstva, vrijednom 1,7 milijardi kuna, koji će uskoro biti spreman za aplikaciju prema Europskoj komisiji, a uz to,  govorili smo o gospodarenju pomorskim dobrom, što je problematika čije je rješavanje važno za Rijeku kao i druge gradove na moru. U slučaju Rijeke poseban naglasak je na rješavanju problematike područja Delte kao izuzetno važnog projekta za daljnji  razvoj Rijeke  i Hrvatske. – kazao je gradonačelnik Obersnel nakon sastanka s s premijerom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što se u Rijeci sastao s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, na početku njegova novog mandata u upravljanju Rijekom, trećim gradom u Hrvatskoj po veličini i izuzetno važnim središtem Primorsko – goranske županije.

Teme o kojima smo raspravili odnose se na daljnji razvoj grada i sinergiju onoga što radi Vlada i što se zbiva u Rijeci. Posebno nam je u fokusu bila tema priprema Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020., koje će u prvih šest mjeseci koincidirati s planiranim predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije – kazao je Plenković.

U nastavku je istaknuo kako je realizacija projekta Europske prijestolnice kulture izuzetna šansa za razvoj grada i cijele županije, za rješavanje infrastrukturnih pitanje, ali i za kvalitetan program koji će u sadržajnom smislu Hrvatsku za tri godine prezentirati na visokoj razini europske kulture.

U vezi toga dogovorili smo sastanak  na kojem će relevantni ministri  zajedno sa gradonačelnikom i njegovim timom dogovoriti dinamiku  zajedničkih aktivnosti  i ispunjavanje svih  financijskih obveza  koje su dogovorene ranije. Vlada podržava EPK i poštovat će obveze koje su preuzele prijašnje Vlade, a zajednički sastanak koji će uslijediti bit će prilika za planiranje i zaokruživanje financijske konstrukcije. Za Hrvatsku je izuzetna čast imati Europsku prijestolnicu kulture i naš zajednički pristup projektu EPK jednako je  važan, kako za Vladu tako i za Rijeku. Veselim se suradnji i  bogatoj kulturnoj ponudi Hrvatske tijekom 2020. godine. – kazao je premijer.

Kad je riječ o ostalim temama premijer Plenković kazao je kako projekt koji se odnosi na vodno gospodarstvo ima podršku potpredsjednice Dalić te je rekao kako se radi o projektu velike vrijednosti čijom realizacijom će se riješiti brojni infrastrukturni problemi važni za sve koji žive na ovom području.

– Ministar Butković će pomagati razvoj svih prometnih projekata, ne samo ceste koja će povezati terminal na Zagrebačkoj obali s cestovnom infrastruktorom, nego i svih pitanja vezanih za pomorsko dobro, koje je za Rijeku posebno važno s obzirom na lučku infrastrukturu koja nije idealna za ovako prekrasan mediteranski grad.  Vlada će podržati projekte važne za razvoj grada i s obzirom da ćemo se pratiti u mandatima očekujem redoviti dijalog i kvalitetnu suradnju koji će u konačnici biti na dobrobit svih žitelja Rijeke. – kazao je premijer Plenković.

Odgovarajući na novinarska pitanja premijer Plenković kazao je kako njegovoj Vladi Rijeka ” nije na nišanu”. – Mi gledamo otvoreno na partnerstvo sa svim jedinicama lokalne samouprave, naš je stav partnerski bez obzira tko je na vlasti. Cilj  je što redovnije se susretati i biti u “istom smjeru”. Nema nišana, samo pružena ruka suradnje – zaključio je premijer Plenković. (Grad Rijeka)