"Proceed with care" - Šibenik domaćin međunarodne konferencije o kulturno odgovornom turizmu

Grad Šibenik domaćin je međunarodno stručno-znanstvene konferencije 'Proceed with Care/Nastavi s pažnjom" koja je danas svečano otvorena u šibenskom kazalištu. U prigodi otvorenja okupljenima su se obratili gradonačelnik Željko Burić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina te Jelena Skorup.

„Smješten u središnjoj Dalmaciji, u neposrednoj blizini očaravajućih nacionalnih parkova i osebujne povijesno-kulturne baštine, Šibenik je posljednjih godina doživio turistički uzlet, prije svega zahvaljujući održivom pristupu turizmu. Odgovorno postupajući svojim nasljeđem, Šibenik stavlja u fokus očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodnih i kulturnih bogatstava. Vjerujemo i da će ova konferencija iznjedriti nove ideje i ponuditi razmjenu vrijednih iskustava u pogledu očuvanja i valorizacije kulturne baštine.“, kazao je gradonačelnik.

Konferencija djeluje kao interdisciplinarna platforma za rješavanje sukoba između „prekomjernog turizma“ i očuvanja prirodnog i kulturnog krajolika, povijesnih gradova, spomenika i znamenitosti, posebno onih koji su uvršteni na UNESCO-v popis svjetske baštine. Tijekom tri dana održavanja konferencija će okupiti relevantne domaće i inozemne stručnjake koji će razmijeniti znanja i iskustva iz područja turizma i očuvanja UNESCO-ve kulturne baštine.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva turizma te uz partnerstvo Grada Šibenika, Hrvatske turističke zajednice i Nacionalnog parka Krka. Konferencija Proceed with Care – Living with Care ima postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, relevantnih autora i istraživača te ujedno pozicionirati Hrvatsku kao inicijatora u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine. (Grad Šibenik)