Projekt od 614 milijuna kuna: Počinje obnova pruge Zaprešić-Zabok

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric te predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok.

Projekt je prošlog mjeseca odobrila Europska komisija, a njegova ukupna vrijednost iznosi 614 milijuna kuna, od čega se čak trećina odnosi na ulaganja na području Zaprešića. Od ukupnog iznosa će se 85% financirati sredstvima Europske unije, a ostatak iz državnog proračuna.

Dionica Zaprešić – Zabok ima važnu ulogu u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije, a modernizacijom i elektrifikacijom obnovit će se 24 kilometra željezničke pruge, čime će biti omogućeno njezino uključivanje u željeznički prometni sustav grada Zagreba. Skratit će se i vrijeme putovanja, budući da će nakon obnove navedena linija omogućiti voznu brzinu od 120 km/h. Vrijedi napomenuti da će projekt također doprinijeti poboljšanju interoperabilnosti željezničkog prometa, što će EU-ovim prijevoznicima olakšati pružanje željezničkih usluga i povećati konkurentnost hrvatske željezničke mreže.

'Ovo je jedna od najprometnijih dionica, kojom se mjesečno, u prosjeku, preveze oko 100 tisuća putnika. Upravo nam je to poticaj da i dalje planiramo i provodimo ovakve projekte, obnavljamo i gradimo pruge po kojima će brže moći voziti i putnički i teretni vlakovi.' – rekao je ministar Butković te dodao kako se s istim ciljem nastavlja nabava novih vlakova, kao i veliki investicijski ciklus u željeznicu.

Kroz projekt je planirana i rekonstrukcija čak sedam kolodvora i stajališta, a kada je riječ o Zaprešiću, to se odnosi na obnovu kolodvora Novi dvori te stajališta Pojatno i Kupljenovo, a podrazumijeva izgradnju novih perona, nadstrešnica, parkirališta za automobile i držača za bicikle.

'Izrazito sam zadovoljan što je naš grad dio ovako velikog infrastrukturnog projekta. Bolja povezanost i kraće vrijeme putovanja, prvenstveno u grad Zagreb, od velikog su značaja za moje sugrađane koji onamo željeznicom putuju svakodnevno.' – rekao je prilikom potpisivanja ugovora zaprešićki gradonačelnik, Željko Turk.

Radovi na projektu započet će nakon što bude zaključen ugovor s izvođačem radova odabranim u postupku javne nabave koji je u tijeku, dok se završetak cjelokupnog projekta očekuje do 2020. godine. (Grad Zaprešić)