Proširenje Doma za stare i nemoćne u Rovinju

U četvrtak 4. kolovoza u Domu za stare i nemoćne «Dr. Domenico Pergolis» svečano je potpisan ugovor između Istarske županije, Grada Rovinja i Zagrebačke bane o proširenju ove gerijatrijske ustanove. Pored ravnateljice Doma Mirjane Banko Filipaj, u svečanom činu potpisivanja ugovora sudjelovali sui  rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza, istarski župan Valter Flego i regionalni direktor Zagrebačke banke Valter Šarić.
Dom doktora Domenica Pergolisa sagrađen je prije 116 godina za smještaj siromašnih i starih i ova humana donacija još i danas služi toj namjeni. Zbog nedostatka prostora i sve većeg broja zahtjeva za smještaj u ovu ustanovu svojevremeno je otvorena depadansa u Zagrebačkoj ulici, ali je 2011.  morala biti zatvorena. Stoga je pokrenut projekt izgradnje još jedne zgrade u okviru kompleksa Doma u čijem suterenu će biti uređen dnevni boravak za 24 osobe,  u prizemlju će se nalaziti sobe za 12 pokretnih korisnika, na prvom katu za 17 nepokretnih, a na drugom za još 12 osoba s  Alzheimerovom bolesti i demencijom.
Istarski župan Valter Flego naglasio je da će Županija uložiti 22 milijuna u izgradnju četiri doma za stare u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, s tim da će najviše otići na rovinjsku investiciju čija izgradnja bi trebala krenuti početkom iduće godine.
Rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza rekao je, između ostalog, da će se izgradnjom još jedne zgrade dobiti novih 2.000 četvornih metara korisnog prostora  za sugrađane starije dobi te da se bez veoma dobre suradnje sa Županijom ne bi mogla realizirati ova velika investicija.
(Grad Rovinj)