Pula dobila i treću stanicu za električne bicikle

Sustavom električnih bicikli upravljat će komunalno poduzeće Pulaparking, a jednokratnom uplatom od 100,00 kn za troškove izrade kartice, svi zainteresirani moći će neograničeno koristiti bicikle tijekom cijele godine.

Uspostavom nove, treće po redu lokacije u Puli na području autobusnog kolodvora nastavlja se širiti projekt javnog gradskog servisa za prijevoz biciklima pod nazivom “Bičikleta”, javljaju iz Grada.“Svaki grad koji razmišlja o održivom razvoju mora razmišljati i o održivom prometu i potrebno je uspostavljati nove sustave mobilnosti poput ovog. Grad Pula aktivno promiče modernizaciju gradskog prijevoza podizanjem kvalitete usluge prijevoza za sve građane, ali i posjetitelje i okrećemo se alternativnim načinima prijevoza”, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić prilikom današnjeg predstavljanja nove lokacije električnih bicikli. Miletić je dodao kako se ovakvim projektima pridonosi očuvanju okoliša, smanjuje se emisija stakleničkih plinova i doprinosi ublažavanju klimatskih promjena, a ujedno se i podiže kvaliteta života svih građana.

Sustav usluge urbanog alternativnog prijevoza „Bičikleta“ prvi je javni servis za prijevoz biciklima na području Pule, a električni bicikli građanima su osim nove lokacije na autobusnom kolodvoru, dostupni na već poznatim lokacijama - Giardini 2 i Gradska tržnica Pula (pored restorana Markat - ex Sljeme)

“Kao dodatna vrijednost sustavu zabilježen je velik interes i od strane turista odnosno sezonskih korisnika te je pokrenuta nadogradnja sustava i postavljena nova dodatna lokacija na autobusnom kolodvoru Šijana. Drago nam je da u svom gradu otvaramo treću stanicu, a uskoro i četvrtu što čini ukupno 18 parkirnih mjesta i 18 električnih bicikala i sa novih 400 RFID kartica brojka korisnika će narasti na 700“, kazao je direktor tvrtke UTE Kristijan Ivančić koja je zaslužna za samu implementaciju.

U dvije godine korištenja sustava „Bičikleta“ od strane građana Pule i turista ostvareno ukupno 4.814 pojedinačnih najmova, a prosječna prijeđena duljina po jednom najmu iznosila je 7,2 km čime je postignuta značajna ušteda u emisiji CO2. Korištenje pojedine bicikle po danu iznosi 3,8 puta, prosječno vrijeme trajanja vožnje 1 sat i 15 minuta, a prosječno korištenje bicikle po korisniku iznosi 12 korištenja.

Sustavom električnih bicikli upravljat će komunalno poduzeće Pulaparking, a jednokratnom uplatom od 100,00 kn za troškove izrade kartice, svi zainteresirani moći će neograničeno koristiti bicikle tijekom cijele godine. Izradu kartice moguće je ostvariti u uredu na Giardinima. Pri kraju su i pripremni radovi za postavljanjem četvrte lokacije i to na Verudeli koje se očekuje početkom travnja ove godine. (Grad Pula)