Ušteda i do 60 posto energije

Pula kao primjer kvalitetne energetske obnove zgrada

Gradsko trgovačko društvo Castrum Pula 97 d.o.o. intenzivno provodi projekte energetske obnove stambenih i nestambenih zgrada na području grada Pule kojima upravlja, vraća im novi osvježeni izgled i najbitnije osigurava suvlasnicima zgrade znatno niže režijske troškove. Tako je nedavno okončana energetska obnova zgrada na adresama Splitska 8, Sv. Polikarp 7, Rimske centurijacije 9 i Bastijanova 2, koja će stanarima osigurati više od 60 posto uštede energije. Projekte energetske obnove Castrum je kandidirao na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kojeg je dobio značajna bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije  i građevinske radove energetske obnove. Naime, Fond financira izradu projektne dokumentacije u maksimalnom iznosu do 35 tisuća kuna te sufinancira 40 posto opravdanih troškova energetske obnove, dok ostatak investicije podmiruju suvlasnici zgrade putem kreditnog zaduženja. Energetska ušteda ostvaruje se prvenstveno termoizolacijom fasadnog sustava, krova, podruma i zamjenom drvene stolarije aluminijskom, odnosno po potrebi i ostalim radovima sukladno projektnim rješenjima za pojedinu zgradu.
Stanari energetski obnovljenih zgrada izražavaju veliko zadovoljstvo besprijekornom obnovom odrađenom u roku, novim izgledom zgrada i naravno ubuduće znatno nižim režijskim troškova. Energetska obnova,  osim velikih uštede u potrošnji energije, osigurava kvalitetniji život i boravak u zgradama, te povećava cijenu nekretnina. „Veseli me što dobrobit projekata energetske obnove zgrada uviđa sve veći broj naših sugrađana. Smatram da je to pravi korak kojim dokazujemo da smo zeleni grad, ekološki osviješten grad i grad koji dugoročno planira budućnost svojih sugrađana, te u svim pogledima brine o samom izgledu grada.“  istaknuo je Aleksandar Matić direktor Castrum Pula 97 d.o.o.. Valja navesti i da se s radovima energetske obnove krenulo u pravo vrijeme upravo kako bi se okončali prije početka turističke sezone.
I glavni gradski Trg Forum će tako, prije početka glavne turističke sezone dobiti novu estetsku dimenziju zahvaljujući energetskoj obnovi nestambene zgrade Sergijevaca 2/Forum 8 te obnovi pročelja nestambene zgrade Forum 2.  

Gradsko poduzeće Castrum ima dalekosežne vizije  te analizira sve moguće modalitete energetskih obnova zgrada pa tako i putem udruživanje upravitelja zgrada.  „Zajedničkim djelovanjem pulskih upravitelja zgrada možemo postići još kvalitetnije rezultate u povlačenju bespovratnih sredstva iz europskih i domaćih fondova s ciljem podizanja standarda života naših građana.“, naglasio je Matić.

Prema najavama iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja se energetska obnova obiteljskih kuća, te višestambenih i javnih zgrada, sve dok se kvalitetnim projektima uspješno povlači novac iz EU fondova.

U okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" do 2020. godine, kroz specifične ciljeve za  smanjenje potrošnje energije u stambenim  zgradama, Hrvatska ima na raspolaganju 100 milijuna eura te dodatnih 211,8 milijuna eura za smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Uvjeti natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih i javnih zgrada trenutno su u fazi usuglašavanja s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  Obzirom da se radi o sredstvima Europske unije moraju se prilagoditi planirane uštede i postotak sufinanciranja projekta.

Jedan od glavnih uvjeta za sufinanciranje obnove višestambenih zgrada jest da se obnovom ostvari najmanje 50 posto uštede energije.  „Do sada realiziranim projektima od strane Castruma mi smo građanima osigurali uštede na energiji za hlađenje i grijanje u prosjeku i preko 60 posto. „ naglasio je Matić.

S obzirom da se od ove godine prelazi na financiranje iz EU fondova, energetski certifikat je obavezan dio natječajne dokumentacije.
Dosad je Fond sufinancirao izradu energetskih certifikata s 40 posto, dok je u najavama povećanje sufinanciranja istoga na 85 posto troška izrade. Fond najavljuje i novi način sufinanciranja građevinskih radova jer europska pravila projekte energetske obnove tretiraju kao projekte koji krajnjim korisnicima donose znatne uštede, a time i izravnu financijsku korist.
„Sama energetska obnova trebala bi se  sufinancirati od 40 do maksimalno 50 posto opravdanih troškova, a ovisit će o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave.“, pojašnjava Matić. Energetskom obnovom podrazumijeva se povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjskih prozora i vrata, te zamjena ili unaprjeđenje sustava grijanja ili hlađenja, ali i mjere korištenje obnovljivih izvora energije.
„Odabir mjera ovisi o energetskom stanju i tipologiji zgrade, načinu njegovog korištenja te o lokaciji zgrade i stambene jedinice unutar zgrade, a idealno je primijeniti više mjera kako bi se "kohezijom mjera" osigurala najveća ušteda potrošnje energije i samim time novaca. Zbog velikih mogućih  benefita moramo pričekati raspisivanje novih natječaja i  modela obnove zgrada, te zainteresirane zgrade prijaviti putem upravitelja zgrade.“, zaključio je direktor Castruma.

Brošuru energetske obnove javnih zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije objavljenoj na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH možete pogledati ovdje. (Grad PUla)